vrijdag 17 augustus 2012

CAILLES AVEC TÊTES

.
Maarten, ge triggerde weer iets bij mij… Kwartels….

Maar allereerst: Photoshoppen

Ik gebruik geen complex programma. Alhoewel er goede software is, die ge gratis kunt downloaden zoals b.v. GIMP. Maar wel ingewikkeld. Ik werk zeer snel en gebruik Powerpoint als tafelblad en zie wat bij elkaar past of niet. Eerste correcties gaan naar Paint, waar ik wat sjoemel, vervolgens naar Paintnet version 3.5.10 dat prima ingespeeld is op Microsoft Office en ge ook gratis kunt downloaden en simpel maar goed van structuur is.
Dan maak ik .gif-files die ik op de ondergrondfoto in Paintnet projecteer en safe alles als .bmp of .jpg. Elk onderdeel dat ge overplakt kunt ge in kleur in Paintnet bijstellen…

CAILLES
Kwartels mogen nooit gestroopt, maar moeten geplukt worden En het liefst de kop en nek er ongeplukt aan laten. Misschien omdat ze geslacht wel op duiven lijken. Het zelfde met konijnen en hazen, waar ge ook de kop aan laat en die separé mee braadt.  

In traditionele Franse restaurants moet ge niet vreemd opkijken als uw kwartel ‘sur canapé’ wordt geserveerd. Met de bevederde nek en het kopje er nog aan. ‘Sur canapé’ wil niets anders zeggen, dan dat de kwartel op een snee brood ligt, die saus en vet opneemt, en die ge moogt laten liggen, maar ook opeten.
Ik vrees dat dat in het contemporaine Thiemiaanse tijdperk in Holland de rillingen over de tere Hollandse ruggen doet lopen.
Helaas.. het hoort zo, alhoewel het gebruik ook in Frankrijk afneemt. Waarschijnlijk vanwege al die rare toeristen.
Ik heb zelf geen foto van ‘calles avec têtes’, maar ik vond er toch een op een Franse site.


Bravo ! Toch is er een Hollander die het fenomeen van een niet gestroopte ‘kwartel’ kent, en de lieftallige ‘kwartel’ met het nekje en kopje er aan heeft geschilderd..

Uw Kees van Dongen!
Op zijn schilderij uit 1922 met echt als titel:
‘Caille sur canapé’ (link: daar naar beneden scrollen..)