Op de eerste plaats voegde ik bij gisteren nóg een oester toe. Zie de Whitstable (en dus niet Whitestaple zoals Fisher schrijft) hier (alle links hier in een nieuw venster). Heeft dat typische van die Gironde oesters: relatief grote schelp en relatief kleine oester.
Kroepoek oedang, kroepoek garnaal. Steeds onder de ongebakken, boven de gebakken plak op de foto's.
Deze was de volgende dag nog heel redelijk eetbaar, want dat testte ik ook.
Dat Indonesische krupuk is trouwens niet goed geschreven, dat moet kerupuk zijn, met een E die je nauwelijks uitspreekt. Net als in tErima kasi, dank u wel.
Recept eerst even.
Paprikasoep
In wat olijfolie ui en knoflook aanbakken.
Stukjes rode paprika meebakken, dan ongeveer een even groot volume paprika uit blik erbij en daarna ook de vloeistof uit dat blik (of gegrilde ontvelde verse paprika met het lekvocht van het ontvellen), en als het wat is opgewarmd er een flinke lik paprika-puree doorroeren (bij de Turk; het zijn grote blikken of potten zoals ik laatst al opmerkte, dus de rest in kleine porties invriezen).
Vloeistof erbij, bouillon of zo, op smaak brengen met peper en zoet paprikapoeder, en serveren met zure room.
Kroepoek ikan Palembang, vis-kroepoek uit, jawel, Palembang. Eetbaar piepschuim.
(De volgende dag niet meer te eten.)
Marieke nu.
Ik zag trouwens in de top 10, niet die helemaal onderaan op de pagina (dat is all time) maar van afgelopen week dat gij er drie keer instaat en ik twee keer. Uhh, ik heb het nu enkel over 2012 berichten.
Hoezo Décapotable II? Heb ik wat gemist?
Die forel nu. Weet je wat ook lekker is? Pakketje rauwe ham erin vóór het bakken. Daar had die Schinken van die salade dus ingekund. Forel Navarra of ook wel Hemmingway. Aan te raden: in boter eerst die ham licht aanbakken op laag vuur, en ook knof. Die ham uit de pan en koelen en pakketje in forel, en forel dan in die ham- en knofsmakende boter bakken.
En ja die wang! Die bied je je tafeldame aan, op de punt van je (schone!) mes.
Emping manis, zoete emping (je hebt ook pikante).
Dat is eigenlijk heel wat anders: het is een platgewalste en dan gedroogde noot.
Dit vind ik de lekkerste "kroepoek". En: wordt ietsje maar niet erg slap na een nacht liggen.
Wordt overigens meestal gebakken verkocht.
Gisteren nu.
Sojabrokjes, haricots verts, kroepoek. Een en ander gedacht in een kerrie-kokos saus.
Kook die brokjes in kippenbouillon, afgieten (bouillon bewaren voor iets anders) en koudspoelen.
Pinda-olie, goed heet, haricots stukjes bakken tot ze beginnen te verkleuren, uit de pan.
Rode ui, knof, gemberwortel, lombok...
Groene curry paste en geraspte kokos...
Wat kippenbouillon en wat Chefoo wijn (licht zoete Chinese druivenwijn)...
Haricots erin tot gaar en dan de soja erbij.
Frituur die kroepoeken.
Enorm lekker. Je ziet de saus niet want die moest ik er nog over spatelen, en dan zie je niks meer...
Vandaag in NRC iemand die in Tanzania last had van orang oetangs. Huhh??
Gisteren 545 bezoekers, hoe is het mogelijk deze tijd van het jaar... Die zitten natuurlijk allemaal op de camping te Googlen op rare dingen die in het dorp in de winkel liggen...
Deze dagen: Youth bull riding.
Zie hier en hier en hier.
Old days hier.
Tot slot Der Alte.
Zag er twee. Toch veel minder dan Maigret, de films dan althans. "In het centrum is een man neergeslagen". -"Nou daar gaan we dan meteen naar toe". Goh!
DNA techniek. Nou, dat hep je bij Maigret niet.
Het is allemaal een beetje goedkoop. Show.
De tweede, Todfeinde, was wat sneller en ook niet zo ingewikkeld, dat weer wel. Maar goed? Mwah...