woensdag 19 februari 2020

Bobolo, Klöße, Kwanga...




Oftewel geen patatten of pasta of rijst of bonen

Zo!


Bobolo

Met Obe ata en slotlap


Bobolo zie (Wiki) hier
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster
Bobolo maken zie hier

Obe ata zie (dit blog) hier

Slotlap zie (Slagerij Van Kampen) hier


De bobolo stomen

Oba ata, die je dus al hebt gemaakt, warm piepen

Slotlap p/z

Bakken in hete boter

Kort!



Je kan het eten en nog veel meer!


Papadum

Met kip en gedroogde oesterzwam


Ik gebruikte de borst van een (borst goed met spek afgedekte) Loué ovenkip

Week oesterzwam (gedroogde heeft veel meer smaak)
Regelmatig draaien
Afgieten (vocht bewaren)
Uitknijpen (boven dat vocht)
Kleiner snijden
In wat hete olijfolie sauteren
Uit de pan

Olijfolie, ui, knof (de Heilige Drie-eenheid)...

Kip...

Rozenharissa (maar dan wel met wat tomatencoulis getemd)...

Fino...

Oesterzwam...

Wat weekwater op hoog vuur...

Proef op zout (gebruik gewoon zeezout)

Frituur de papadums




Klöße

Met Székely gulyás


Zie de onontbeerlijke basiskennis hier

Maak bouillon van gerookte krabbetjes
Of koop blokjes ervoor in de Poolse winkel etc

Schmalz, ui, knof...

Grof fijngewreven karwij...

Zuurkool, en die met twee vorken losmaken en rondom aanbakken

Pikant paprikapoeder (Hongaars!)...

Zuurkool uit de pan, pan goed schoon wrijven, plakken zuurkoolspek in de pan, zuurkool erop, stukjes droge kolbász in de zuurkool steken (hoort met paarden-kolbász; Hongaarse webwinkel; gebruik eventueel chorizo)...

Bouillon erbij tot de zuurkool goed onder staat

Vele uren zéér zachtjes stoven...
Houd het steeds nét soepig!

Rauw ei, bloem, p/z, deeg
Kleine knoedels draaien en bij de zuurkool
Een ei = twee personen

Als gaar: smetana (of anders maar zure room) mengen met flink bloem en daarmee de handel binden
Foto is net daarvóór




Groene banaan

Met koolvis in peppersoup


Peppersoup, oh, dat heb ik al gepubliceerd

Zie Vis-pepersoep hier
Ff scrollen

Ik heb er nu ook groene banaan in gepocheerd, en dan bedoel ik gewone banaan maar heel groen nog
Een uitstekend ingrediënt trouwens
Heerlijk ook in Venezolaanse gerechten met rijst, gehakt en zachte kerrie
Ff in de lengte gesneden zachtjes kort bakken

Ik heb er stokbrood bij gegeten, maar het hoort met zoetig witbrood, Agege bread, zie hier




Kwanga

Met witlof en vinkenlap


Over kwanga (zie hier) kan ik kort zijn
Ik bestelde dat ook bij de Betere Afrikaan, maar dat is dus precies hetzelfde als bobolo

Spekjes, boter...

Halve witlofstronken in een ingevette ovenschotel

Spekjes erop

Olijfolie, ui, knof, peterselie...

P/z

Heel lang heel laag in de oven

Uiteindelijk de buitenste rokken verwijderen

Schijven kwanga ernaast tegen het einde

Vinkenlap (zie de links linksboven, "Ook bief") p/z en bakken in hete boter