maandag 3 februari 2020

Winterjam





Vier wintervruchten waarvan je jam kan maken


Kaki, stoofpeer, nashi en gedroogde pruimen


Vroeger had je ook nog mandarijnen, maar dat zijn nu geen wintervruchten meer



Jam algemeen


Fruit in blokjes of stukjes snijden

De helft van het gewicht aan suiker erbij

Omroeren en enkele uren laten staan

Regelmatig omroeren

Jam van koken

Prakken?
Als je prakt, gebruik dan zo'n spiraalvormige aardappelstamper

Tweede keer prakken?
Een tweede keer doe je het met zo'n plaatstamper, die je voor saus gebruikt

Wat vocht op een lepel, koelen, wordt het wat stevig? Jam goed
Niet stevig? Verder koken

Schone potten, vullen, schone deksels, wecken




Kaki jam


Foto's hierboven


Dat wordt iha met gember erbij gemaakt, en dat heb ik niet gedaan

Niet de eerste keer

Zonder maken, proeven, en dan beslissen of je later misschien eens...


Geen rode zachte kaki (heerlijk!)  gebruiken maar oranje harde, Sharon fruit


Moeten geschild worden

Suiker: half half bruine basterdsuiker en geleisuiker met een hoog pectinegehalte

Er moet altijd citroensap door




Stoofperenjam met gember


Kopje kontje, in vieren, blokjes

Gele ("lichte") basterdsuiker

Niet te dunne plakjes ongeschilde gemberwortel aan een keukentouwtje rijgen en erin
(Ik gebruikte een tandenstoker, maar daar flikkeren ze vanaf)
Hierboven: drie stuks op een kilo fruit

Koken, gember eruit etc.




Nashi jam


100% goede geleisuiker gebruiken

Vrij lang sudderen

Regelmatig stampen

Met citroen erdoor oppotten




Holsteiner Pflaumenmus

Jam van gedroogde pruimen

Exact hetzelfde als de vulling van Brabantse pruimenflappen


Tegenwoordig wordt het eerder gemaakt van verse kwetsen, gedroogd in de oven
Ik bedoel: mét suiker jam maken als ovenschotel zeg maar

Water (dubbel volume pruimen) aan de kook met kruidnagel, foelie, gebroken zwarte peper, wat zeezout, wat kaneel (echte kaneel, die je met twee vingers zonder kracht kunt brokkelen)
10 minuten sudderen

De pruimen (mét pit) in het water, en als het weer kookt vuur uit en deksel

Acht uur

Pruimen ontpitten en meteen ook de kruiden verwijderen
Zeef het vocht

Met het vocht jam van koken; met bruine basterdsuiker (1/3 gewicht pruimen) tot prut koken

Op smaak met marsala of met bruine rum



Telegraaf