Eindelijk!
Stamp met prei
En met spekjes
En gekookte eieren erop
Spekjes uitbakken, vet apart houden
Eieren hard koken, laten schrikken (roepen "Volgens mij is dat Janneke Vreugdeloos!")
Kippenbouillon, prei blancheren, proef of die goed is, afgieten (bouillon natuurlijk bewaren voor iets anders), koud spoelen
Aardappelen koken en er stamp van maken (culinaire pers-mongolen werken met bloemig kokende aardappelen, en met knijpers; refo's ook trouwens; mensen met verstand en zonder dubbel kunstgebit werken met een stamper en met iets vastkokende aardappelen)
Melk, witte (muntok!) peper, boter, nootmuskaat, vers gemalen knof- en ui-granulaat
Stamp maken met de prei en spekjes (wat ziet dat er mooi uit!)(lief, zeg maar gerust)(uhh, als je alleen maar wit en heel licht groen van de prei gebruikt dan dus)(want het moet echt lekker zijn ook)
In een vette ovenschotel, spekvet erover kwasten, halve eieren erop, ook die inkwasten (want...), paneermeel (...anders wordt het paneermeel op de eieren grijs), oven
Mosterdsaus maken
Ik gebruikte mosterd die uiterst klassiek met most (vandaar "mosterd") gemaakt was, en mosterd met balsamico gemaakt, beide grof en niet pikant
Uhh, ik maakte dus twéé sauzen
Boter, sjalot, knof...
Ietsje bloem...
Wat volle melk...
Mosterd...
Noilly Prat...
Proef p/z
God Gristus wat kan ik toch enorm lekker koken...
Gebakken aardappelen
Met blinde vinken en champignons
Ik ga geen blinde vinken (Oiseaux sans têtes) maken met geplette filets, flikker op
Aardappelen in dikke schijven voor 1/3 gaar koken
Boter, sjalot, knof, peterselie...
Kastanje champignons (geen stelen; gebruik die voor wat anders) in stukken erbij, heel hoog vuur, goed wokken...
P/z: zwarte peper, en wat Oxo (of Viandox of Bovril) (of desnoods maar Marmite)
HOH gehakt p/z, en vers gemalen ui- en knofgranulaat
Vinken maken met rechte strips ontbijtspek
Bij de slager halen of bij Jumbo; niet die rondjes flauwekul
Aanbakken in iets boter en iets olijfolie
Leffe brun op laag vuur, weer wat Oxo en zwarte peper, en garen
De aardappelschijven bakken in ganzenvet
Serveren met de vinken en de champignons dan dus
Friet
Eindelijk
Met eieren, en tomatensaus met Ají panca
Ají panca: rode Peruaanse pepers, gedroogd
Pas op: ik bedoel niet (als je gaat Googlen en dan op Shopping klikt) de pasta ervan (ook lekker hoor!)
En ik bedoel ook niet gedroogde Ají amarillo, Ají mirasol (ook lekker hoor!)(en ook de pasta ervan!)
En o ja: ik ben bezig met een overzicht van Nederlandse webwinkels waar je buitenlands eten kan kopen; wat Peru betreft alvast het volgende: Sabor del Peru is prima, Que rico is minder (tiepe u weet niks, wij weten alles)
Als je die pepers héél goed schoonmaakt, en er wat van meestooft, dan krijg je een hele mooie, nauwelijks pikante pepersmaak
Olijfolie, ui, knof, peterselie...
Tomatenprut (de beste: Mutti, en dan die twee blikjes in één kartonnetje)...
Ají panca goed schoon
Kop eraf knippen
In de lengte in tweeën
Goed afschrapen en ook nog even afspoelen
Wat kippenbouillon...
Ají panca erbij...
Friet voorbakken
Proef
OK? Ají eruit (je had ze dus niet kleingesneden) en pocheer er eieren in
Friet afbakken
Die saus is echt enorm lekker
Kriel
Met peultjes en ei en zoete Japanse sojasaus
Nou ja, kriel...
Het waren kleine stukjes, maar dan meer bijgesneden kleine krieltjes, ongetwijfeld gemaakt met rare formaten
Peultjes kop kont draden, snijden, koud water
Afgieten, droog deppen
Sauteren in uitgesmolten kalfsniervet (gebruik eventueel Blanc de bœuf of schmalz of eenden- of ganzenvet, of reuzel desnoods), en uit de pan
Vet, sjalot, knof...
Koelen, en door ei roeren (ei wordt omelet, dus niet kapot roeren)
Zelfde pan, nog ietsje vet eventueel, peultjes, rijstwijn (Taiwan Shaohsing; gebruik nooit gewone Shaohsing; op het etiket moet "Taiwan"staan, en op de capsule "TTL")(maar als je voor de krant werkt dan maakt dat niet uit), wat runderbouillon, garen...
Kriel frituren
Omelet bakken
Peultjes op smaak met Japanse zoete soy (Dai aso)
Friet
Alweer?
Ja!!!!
Met bief uit de vanglap, en met champignons
Bief uit de vanglap gesneden, dat heet Bavette d'aloyau, Flank steak
Pas op: dat is wat anders dan Vinkelap, Bavette de flanchet, Flap meat
Ik kom daar een dezer dagen zeer uitgebreid op terug want ik kreeg een complete vang, 4,5 kilo, met daarin vanglap en vinkelap dus
(Vreselijk, als die restaurants die "bavette" serveren, maar totaal geen benul hebben of het vinkelap of vanglap is... Dat kan enkel in Culinair Apenland Nederland)
("Bavette de flanchet, o, dat zal dan dus wel Flank steak zijn!")
Kastanjechampignons zonder steel in stukken op hoog vuur wokken in olijfolie
Flamberen met armagnac
Uit de pan, en uitspreiden op een groot bord
Olijfolie, sjalot, knof, peterselie...
Lager vuur, room...
Paprikapoeder...
Als je het pikant wilt, gebruik dan alsteblieft niet (we weken met room!) die ordinaire Pimentón de la Vera, maar gebruik mooie Hongaarse
Niet pikant: Spaanse Ñora, of Koreaanse gochugaru
De eerste vindt je hier niet; van de tweede vindt je voor centen een baal in de betere toko
Champignons erin...
Proef op p/z
Worcester?
Friet voorbakken
Bief bakken
Friet bakken
Geen foto gevonden
Dank Loek!