maandag 10 februari 2020

Vette Walm,



Vandaag Oost-Aziatische inkopen
Nashi


oftewel de Dikke Van Damp



Ik vond nog zes boekjes van deze valse kakelnicht


De Kleine Johannes

Leidse pot

Het Krokettenboek

De 25 Restaurants

Twee handen op één buik

Eet op!

en dan zit ik op Brunch! nog te wachten en dan is ie compleet


Waarom ik die dan wil hebben als het een achterbakse zwendelaar is?

Omdat Uitgeverij ViesLekker een boekje gaar uitgeven, Alle stompzinnigheden van De Dikke Damp verzameld 




De Kleine Johannes

De rest komt later


Vijf van de 24 lemma's staan niet in de Dikke, maar wel allemaal, en vier zelfs twee keer, in die andere lemma-boeken van hem, Eet op!, Brunch!, Eten is een ambacht, en De tafel van tien
19 zijn er dus dubbel, zo niet driedubbel gepubliceerd


En overigens worden de onderwerpen van die vijf lemma's wél behandeld in de Dikke, maar niet als apart lemma

En wat dies meer zei: veel van de lemma's in dit boekje zijn exact gelijk aan de nieuwe lemma's in de zevende druk van de Dikke

De Dikke Damp pent dus niet alleen The Oxford Companion to Food ijverig na, maar ook zichzelf!



Het wemelt weer van de bekende slordigheden

"Bloedsinaasappels hebben een eigen smaak" [...] "Het sap heeft een eigen smaak"

"Net als in Frankrijk (is zelfgebakken) brood een begeleider..."

"met lekkere saus wordden die stukken zalm nog wat"

De rest heb ik niet meer aangestreept, het werd teveel...



Gedroogde oesterzwam
Oesterzwam heeft niet veel smaak, gedroogde wel
Weken, uitknijpen boven het weekwater
Weekwater gebruiken


Het wemelt weer van het bekende kijk-mij-eens-wat-weet-ik-toch-veel gekwaak

"Een ei pocheren in de magnetron is een van de geheimen van sommige koks, wat ik u bij deze zal verklappen"

"Niets kan op tegen mijn eigen erwtensoep"
Die later altijd bij de Blauwe Hollander besteld bleek te zijn!
Niet voor niets heeft niemand die vetkwab ooit zíen koken
"Daarna het selderijblad en pas op het allerlaatst het peterselieblad"
Ja! Kan je op rauwe peterselie kauwen!

"Tegenwoordig wordt het vullen [van Pekingeend] ook in Peking nagelaten"
Pekingeend werd nooit gevuld, en altijd van binnen met een mengsel van oestersaus, kookwijn en Vijf kruidenpoeder ingewreven
Het is dan ook niet (Vijf kruidenpoeder) "ook in Peking" maar Szechuan
"Dit beroemdste Chinese gerecht is verrassend makkelijk uit te voeren", de culinaire windbuil

Het volgende is géén citaat in zijn tekst
"Gebruik een dunschiller dan (JvD)"
En ik maar denken dat de Paashaas er die opmerking had bijgezet...



Japanse sesamolie
Heel mooi
Veel mooier dan de Chinese of Maleise of Koreaanse


Het wemelt van de lulpraat natuurlijk


Om pannenkoekjes uit te rollen moet je "een licht bebloemde deegroller" gebruiken
Wat dacht je van die pannenkoekjes zelf licht te bebloemen? Zou dat niet 100 keer handiger zijn?

Dat in rouille de "kuit van een of meer zeeëgels gaat"
Dat is geen kuit, zak, dat zijn de gonaden, de geslachtsorganen

Over vlees zouten
"Tante Nan zette vroeger de biefstuk in het zout, zodat er zich een plas vocht omheen vormde"
Dat heeft niks met zouten te maken, culinaire eikel, dat is kosher maken

Een volwassen geitenbok castereren en dan vetmesten
Kan je nóg stompzinniger praat uit je pen krijgen...

Dat van een halve geitenkop uit de oven de hersenen uitgelepeld worden
Dat gaat nooit met hersenen de oven in, culinaire mongool
Die hersenen zijn kapot gebakken als het kaakvlees gaar is



Filipijnse soy
Smaakt als Chinese Dark soy, maar nóg kruidiger
Is ook wat dikker, ietsie richting Ketjap manis



De hele Van Damp is samen te vatten in een enkel woord

Pose