dinsdag 18 februari 2020

Het Volkomen Kookboek



Rosé, Aldi
Mooi vol en "dik"
Toch fris


Wina Born

Aan wie De Dikke Damp zo'n hekel had

Hij had -terecht- een hekel aan mensen "die het beter weten"
Maar hij had een blóedhekel aan mensen die het echt beter wisten dan hij
Bijvoorbeeld Wina Born dus
Die mensen meed hij als de pest, want ze konden hem omver lullen
(Hij heeft ook nooit, zijn onkunde indachtig, aan een discussie meegedaan, en in geen enkel interview is er ooit ingegaan op "hoe maak je dat")
(Doet denken aan wat Sammy Eilenberg ooit tegen me zei. "Je hebt twee soorten museum curatoren. De ene soort heeft altijd tijd voor je, de tweede nooit. De eerste heeft verstand van zaken, de tweede nul.")



Het Volkomen Kookboek

Een uitgave van Albert Heijn, 1976

Groot formaat, 274 pagina's, veel kleurenfoto's, heel veel tekeningen

Tot en met pagina 138 is het Geschiedenis, Verstandige voeding, Menu, Inkopen, Keuken, Apparatuur, Techniek en De Tafel...

Verder een uitstekend boek, dat moet gezegd



Gall en Gall
Zonder hout
Mooi spul


Veel wildrecepten

Haas, konijn, ree en wild zwijn


Ook veel gevogelte niet zijnde kip of kalkoen

Fazant, eend, parelhoen, gans, duif


Veel orgaanvlees


Gestoofde lamspootjes

Kom daar heden ten dage eens om...
Bij AH!

Gevuld kalfshart...



Dit verkopen de leden van de Superunie
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding


Veel mooie recepten

Chiffonade mayonaise

Zuringsoep

Eiers en beiers
Kruisbessen in eierpudding



Een flinke sectie eiergerechten
Welk modern kookboek heeft dat nog?
NB in tijden van vego zus en vega zo...



Een flinke sectie zuivelrecepten

Apart daarvan flink wat pagina's over werken met boter

Apart ook daarvan flink wat pagina's met kaasrecepten



Maraskijnglazuur
Kirschglazuur
Rumglazuur



Te fruitig voor mij

Gaan we wat maken?

Ja zeker!


Varkenskarbonaden met mosterd en druiven

Op peper en boter na zit daar verder weinig in

Ontvelde witte druiven


Kip met kalfsschenkel

Poulet, dunne schijven schenkel, kruiden, tomaten, wortel, witbrood, mayo en knof


Baked custard

Custard in de oven laten stollen

Mooi bruin korstje erop (botervlokken)


Bevroren mandarijnen

O, een soort Citron givré, maar dan met in de schil gelei van mandarijnsap

Met eiwit erdoor



Dat kende ik van vroeger in Spanje
Erg goed
Maar dit was zooi
Had ik kunnen weten
€ 5,50...



Ik zag trouwens in dat boek een aardig tijdsbeeld

Net als ik schrijven ze "Worcestershire" voor de saus

Tegenwoordig is het "Worcester saus"

Of ze het correct kunnen uitspreken is natuurlijk nog maar de vraag