maandag 17 februari 2020

Vanille!



Zoals gewoonlijk vormen de foto's een eigen verhaal
Seitan met cantharellen en laksa
Zie het recept hier
Ietsje scrollen
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster
Seitan: altijd rare brokken
Kleiner snijden


Vanille-biscuitjes

Frankrijk



Klop vier eieren en drie eigelen goed met 225 gram witte basterdsuiker en (echte!) vanillesuiker naar smaak

Werk er dan, stevig kloppend, langzaam 300 gram patisseriebloem door en wat zout

Spuit van het deeg platte ronde koekjes op een ingevette plaat

Bestrooi met suiker en bak tien minuten op 200 graden

Laat de koekjes koelen op een rooster

Simpel, maar lekker...



Seitan door de bloem


Vanillesuiker


Een grote pot vullen met fijne kristalsuiker (in de betere supermarkt bij de suiker)

Er in de lengte gespleten halve vanillestokjes in steken
Twee op een pond suiker

Regelmatig omschudden (dus de pot niet tot de rand vullen)

Na omschudden uit de suiker stekende stokjes terugduwen

(Niet die flauwekul van uitgeschraapte stokjes in een pot met rum doen, want dan ben je altijd gebonden aan rumsmaak)
(Nou ja, je kan dat óók doen...)



Cantharellen snijden
Ná zeer goed poetsen!


Vanillevla


Breng een liter melk aan de kook met een gespleten vanille-stokje

Klop in een sauspan vier eigelen met 1/3 kopje fijne kristalsuiker tot een egale lichtgekleurde massa

Giet, stevig kloppend, 3/4 van de melk langzaam in de sauspan

Laat, steeds roerend, de saus in de sauspan au bain Marie indikken en voeg, ook weer roerend, de rest van de melk toe (zonder het vanillestokje)

Breng eventueel op smaak met kaneel of koffie-likeur

Voor gebruik in patisserie (Tompouce!) of voor vanille-ijs maak je op ongeveer dezelfde wijze Crème anglaise en banketbakkersroom



Crème anglaise


Als vanillevla, maar met de dubbele hoeveelheid eieren en wat meer suiker

Lijkt op banketbakkersroom, maar daar zit bloem in en dat moet dus wat koken
Crème anglaise mág niet koken




Met laksa
Mihoen van mung bonen


Vanille-puddinkjes

Flan


Heel Zuid-Europa, en Midden- en Zuid-Amerika


Breng twee koppen melk bijna aan de kook met een gesplitst vanille-stokje

Klop vier eieren met twee eetlepels suiker en iets zout smeuïg, en klop, scheutje voor scheutje en van het vuur af, door de melk

Vet vormpjes in (kleine iets wijd uitlopende bekertjes), doe wat suikerstroop onder in de vormpjes en giet er het mengsel in

Zet in een bak met water en zet die een klein half uur in de oven op 180 graden

Laat koelen en stort juist vóór het serveren

Lukt het allemaal niet, dan wat maizena door het mengsel werken



Zuid-Amerika

Idem plus wat nootmuskaat