zaterdag 15 februari 2020

Vijf fraaie pastagerechten




Beijing noodles

Met garnalen en mais

Het hoort met rundergehakt, maar met garnalen leek me veel mooier


Trek een kippenbouillon met de gebruikelijke groente en zo
Zeef en laat koelen
Ontvet

Kook er de pasta in (verse spaghetti-vormige, en aan de dikke kant; toko)
Uit de pan en er wat pinda-olie doorroeren

Breng de bouillon op smaak met Light soy (of Japanse of Koreaanse soy, of Thaise Thin soy), Tao tjo oftewel bonensaus, en Chinese rietsuiker (geen gewone! bij elke goede toko en kost geen ruk!)
Dat gaat erg lekker smaken

Pinda-olie, ui, knof, droge Szechuan pepers (peperS, niet peper) zonder zaad of zaadlijsten, peterselie- en selderijblad (goed klein gesneden)...

Bouillon erbij

Gepelde rauwe garnalen in de saus garen (niet te lang!)

Warm mais in de saus

Binden? Nog wat soy?

Warm de pasta in de saus




Roerbak mie

Met kip en groene ambarella

Ambarella zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Surinaamse toko of kraam op de markt
Groen: onrijp
Vervang eventueel door verse augurk ("snoepkomkommertjes")


Pasta koken, afgieten, en wat pinda-olie erdoor

Pinda-olie en wat boter, kippenpoten zonder loshangend vel bruinen en uit de pan

Bak het afgeknipte vel langzaam uit
Uit de pan, en sauteer er de mie in
Uit de pan

Mosterdolie (Indiase winkel), ui, knof...

Kerriepoeder tiepe hete Javaanse...
Kippenbouillon, en als die aan de kook is de poten erin
Garen

Ambarella schillen, in vieren, in de lengte natuurlijk, zie foto, en de pit eruit
Laatste 10 minuten meestoven

Proef op zout, en warm er de mie in




Sedani rigati

Met tynjetaler en tomatensaus

Dit werd een fantastisch mooie tomatensaus


Olijfolie, sjalot, knof, peterselie...

Tasty Tom (mooi zachte) in vieren erbij, en laurier en iets tijm en majoraan...

Goed droge witte wijn...

Prakken en wat laten stoven met schijfjes groene olijf...

Op smaak met rozenharissa

Kook de pasta

Vette ovenschaal, pasta, saus, kaasplakken (gebruik eventueel vette jonge Zwitserse emmentaler), oven...

Die frisse tomatensaus bij die vette kaas...




Vogeltong

Met octopus en venkel

Makarnasi, vogeltong, in Turkije; riso in Italië; kritharaki in Griekenland
Kortom rijstvormige pasta


Olijfolie, ui, knof...

Stukken venkel meebakken...

Witte wijn en garnalenbouillon erbij...
Venkel combineert erg mooi met garnalenbouillon, en die pasta ook, dus...

Op smaak met, alweer!, rozenharissa

Vogeltong erbij; gaart snel

Warm er stukjes droge zwarte olijven in op en stukjes gekookte octopus (Jumbo, AH)

Proef op zout

(Het had, vreemd genoeg, koud geproefd een erg sterke olijfoliesmaak, en eenmaal heropgewarmd niet meer...)

Foto hieronder: er zit echt veel octopus in, maar die zakt naar beneden...




Verste tagliatelle

Met garnalen en groene aspergetips


Mooie garnalenbouillon maken of bij Jumbo een pot kopen of anders maar van blokjes

Kook er de pasta in
Afgieten, koud spoelen en wat olijfolie erdoor

Blancheer stukjes aspergesteel (groene aspergetips Jumbo, AH) in de bouillon en wat later de toppen
Hou het kort en eenmaal eruit koud spoelen

Pocheer verse gepelde garnalen kort in de bouillon
Eruit

Boter, sjalot, knof...

Bloem (niet teveel)...

De bouillon met een scheut armagnac...

Proef op p/z

Warm er de hele handel in op