maandag 24 februari 2020

Culinaire notities



Kleine gerookte sprotjes
Met tijm en citroen ingemaakt op olie
Aldi
Erg mooi spul
Puur ingemaakt koop ik ze liever in Duitsland
Sprotten uit de Kieler Bocht (stevig)
Bij de Zwei Brüder hebben ze Letse
Ook erg mooi (fijn)


en nog zo wat notities


In de bonen-post van de 21e had ik het over witte penja peper

Zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)

Op de foto zie je ook zwarte, maar pas op, dat heet Red penja pepper
Zie de post Rijst, 10 september

Beide soorten koop je hier
Pas op!
Als ze je in (gefingeerd!) gebroken Engels bellen dat dit of dat er niet is maar wel van een ander merk, "ies zie seem", daar niet intrappen!
Ik kreeg zo gewone garnalenbouillonblokjes ipv blokjes van gerookte garnalen, en gewone kipblokjes ipv Nigeriaanse kippenbouillonblokjes


Het vreemde van de witte penja is dat het bepaalde eigenschappen van witte peper minder heeft, en andere juist weer sterker

Vergeleken met Muntok lijkt het meer op zwarte peper

Simpel: het is "andere" peper, en je moet het zeker proeven

Het geeft een soort mooie wrangheid, en ietsje een Szechuan peper effect

Mooie smaak die alle gelul over witte peper (dat dat niks is en enkel voor in witte saus)(De Dikke Damp), Muntok of penja, ontkracht

Veel meer vóór op de tong dan zwarte



Pizzabodem met mooie olijfolie
De olie van de sprot voor iets anders gebruiken
Ei in bakken of zo


In een oud kookboek wat ik ergens vond zaten wat knipsels

NRC recepten


Eind 90er jaren had ik het erover met de toenmalige chef economie
Hoe dat toch kon, dat ontiegelijke getrut (op Anne Scheepmaker na)

Tsja, "bepaalde gunsten..."

Annelène van Eijndhoven
"Crumble van appel en vijgen"
Het schijnt de moeder van Janneke Vreugdeloos te zijn, en gezien de kwaliteit van de recepten en de kookboeken zou me dat niet verbazen...

Een boekje over de Spaanse keuken
Recept met langoustines (in de Spaanse keuken...)
Werden op dezelfde pagina ook langostinos genoemd (fout) en gamba's (fout)

Kim Maclean
Dat was de minst erge van de trutten
"Mincemeat en cognac met crumble"
Volkorenbloem, waar slaat dat nou weer op
En geen reuzel...

Anne Scheepmaker
Altijd goed en niks getrut
"Veiling keukenspullen van Elizabeth David"
Mooi verhaal
Dat ze dikwijls geen exacte kooktijden en ingrediënten opgaf
Nee, daar wond Julian Barnes zich enorm over op; zie eergisteren hier
Die wond zich ook op over de recepten van Nigel Slater, maar daarvan heb ik toch eergisteren Real Food en ook The Kitchen Diaries op de kop getikt, en niet goedkoop
Idem niet goedkoop ook trouwens Pomiane, Bien Manger pour Bien Vivre (met opdracht!)



Tomatensaus en groene paprika


Ik herlas nog wat Karel van het Reve

"Die demarche heb ik geen spijt van" (Vincent van Gogh)
"Misdaadfilms kijk ik graag naar"
"Linzensoep kan ik me blind aan eten"
Couperus: "Die juffrouw schijnt niet veel aan te wezen"

Allemaal foute constructies maar wel spreektaal

Hij pleitte voor het vastleggen van gesproken Nederlands om nog meer spreektaalconstructies op het spoor te komen. "Daar zouden de vakgroepen Nederlands zich mee moeten bezighouden" schreef hij, “in plaats van met het onderzoeken van de incest in de gedichten van Neeltje Maria Min”.

“In de jaren zeventig hebben de Russen enige heel leuke bundels gepubliceerd van op straat opgetekende gesprekken tussen huisvrouwen. Zoiets zou ik bij ons ook graag willen hebben.”
Dan hebben we iets waarnaar we kunnen verwijzen als iemand zich weer eens afvraagt “Wat doen die lui van taalkunde eigenlijk? Echte spreektaal zijn ze in elk geval niet mee bezig” (hahahaha!)

(Ik moest aan broer Gerard denken. "'Veel groente en weinig aardappelen, dat eet voor een man niet zo lekker', zei in 1933 de ene vrouw tegen de andere, in de Amsterdamse Ploegstraat")


In een column uit 1980 klaagt Karel van het Reve over anti-elitaire gevoelens in de Tweede Kamer. In een debat gebruikte Van Agt namelijk het woord ‘lapidair’. Van het Reve: "Een betrekkelijk gewoon woord in de beschaafde omgangstaal, maar blijkbaar een woord dat vele minus habentes die ons parlement bevolken niet kenden. Dat ze dat woord 'lapidair' niet kenden is niet zo erg, maar dat ze Van Agt toen hij dat woord gebruikte uitlachten is een misselijk teken. Het is alsof je iemand uitlacht die getallen boven de tien blijkt te kennen."




Nieuwslezers en geïnterviewden NPO Nieuws

"een mooi pand aan het Rokèèn in Amsterdam"

"de explatant van het café"

"controverzeel"

Directeur Holocaustmuseum: "costellatie" (constellatie)

"de bosbranden bereiden zich uit"

"onbezorgde brieven" (niet bezorgde brieven)

"de mislukte koe in Turkije" (coup)

Marion Bloem: de beste boek





Meneer Van Thiel, zijn er ook zaken waarvan u geen verstand hebt?

- Uhh, daar geef ik liever geen antwoord op; ik praat niet graag over dingen waarvan ik geen verstand heb...