woensdag 5 februari 2020

Met bacon!



Inkopen vandaag maar weer eens
Bavette d'aloyau
Bief gesneden uit de vanglap



Aardappelpannekoeken

Boxty


Ierland

Lijkt wat op Halbhalb Klöße


Meng gelijke hoeveelheden rauwe geraspte aardappel, gekookte aardappel en bloem, en breng op smaak met z/p

Werk er wat rauw ei door, nog wat z/p, en dan genoeg melk om er een dun beslag van te maken

Laat steeds een soeplepel van het beslag in een hete koekenpan met wat vet erin vallen en bak de pannenkoeken een minuut of drie, vier aan elke kant

Serveer met appelmoes en met gebakken bacon


Ulster Fry

Serveer de pannenkoekjes met gebakken bacon én gebakken verse worst én gebakken eieren én bloedworst én geroosterd brood

Als je dat op hebt, dan kan je er weer tegen


Morgen heb ik het trouwens over Afghaanse aardappelpannenkoeken



Jumbo
Waar anders...
Bij AH hebben ze dit soort spul niet
Erg moeilijk te maken van varkensvet...


Quiche Lorraine


Maak pie-deeg

Bak niet te dikke plakken bacon krokant

Wrijf een ovenschotel in met een doorgesneden knof teentje

Ga er met de boterspuit over

Bekleed de ingevette vorm met het deeg en bestrooi de bodem met heel fijn gehakte sjalot

Maak een mengsel van eieren, room, iets water, wat Worcester, z/p, een en ander voldoende om de vorm driekwart te kunnen vullen

Roer er flink geraspte (Zwitserse!) Emmentaler door en de in blokjes gesneden bacon

Giet het mengsel in de vorm, bestrooi met fijngehakte sjalot en bak tot goudbruin, 30 tot 40 minuten, op 160 graden

Laat even koelen voordat je de quiche snijdt


Spek, eieren, kaas en room
Het lijkt wel de Savoie!
Het enige wat ontbreekt is de pasta...
Nou ja, pie-deeg is ook een soort pasta...



De enige behoorlijke boter die AH nog heeft
Jumbo: zeven soorten perfecte boter...
(Náást smakeloze Nederlandse troep dan dus)


Witte kool

Pools



Stoom grof gesneden witte kool bijna gaar

Bacon-stukjes bakken, wat later ui en knof meebakken, en weer wat later stukken stevige appel
Of samen met de bacon stukjes stoofpeer

Flink bloem erdoor, even blijven roeren op laag vuur, en er dan een saus van maken met melk, bouillon en dunne tomatensaus

Op smaak brengen met p/z, en er de gestoomde witte kool in opwarmen



Dat gebruik ik om zwarte boekweithoning wat minder heavy te maken


Witte bonen met kaas


Week en kook witte bonen

Gebruik in ieder geval ui, knof, kruidnagel, peterselie en selderijblad in het kookwater

Giet af

Bak in wat olijfolie blokjes bacon bruin en bak halverwege ook gesnipperde ui mee

Roer de bacon etc. door de uitgelekte bonen en proef op p/z (proef wat bonen samen met een stukje vlees!)

Roer er iets gesmolten boter door en wat geraspte kaas (Gruyère, Appenzeller...; geen Emmentaler)

Doe in een ovenschotel, bestrooi met flink geraspte kaas (dezelfde)

Gratineer op 180 graden



Erg lekker spul
Rechts, daar moet je van houden
"Zoute stroop"


Bacon vinaigrette


Sauteer in een gietijzeren pan ("skillet", niet te wijd, wel hoog) kleine blokjes bacon tot krokant

Giet het vet af op een soeplepeltje na, en laat van het vuur
Vet bewaren om eieren in te bakken

Voeg per ons bacon vier eetlepels Condimento balsamico toe
Pas op het spatten
Klop goed door mekaar

Breng op smaak met redelijk wat limoensap, wat stroop, en z/p



Lea & Perrins in de Keuken
Maar dit in de Bloody Mary!
We gaan trouwens deze week een zwik Bloody Mary's proeven
Met limoensap
Met gin
Met tequila
Met bourbon