vrijdag 7 februari 2020

Brood



Polenta alla baccalà

Dat is dus geen Baccalà alla Vicentina
Noch Baccalà mantecato
Niks room

Dit is voor vrijdagavond op het kerkplein
Forsch uien stoven eerst, met knof natuurlijk
Maak het als ze zacht beginnen te worden soepig met witte wijn


Ik maakte brioche, als vlechtbrood

voor bij de Ballotine de foie gras


In ene moest ik denken aan die Petra Mossel

Die suggereerde dat je nierragoût (als nierbroodje) beter op brioche kan serveren dan op toast

Die culinaire siervis begrijpt ook echt helemaal niks van eten en koken...

Foie heeft een bittertje, daarom zoetig brood

Zoet met nierragoût, gadverdamme...

Hoor haar hier mijn recept de hemel in prijzen
Míjn recept ja! Ik stuurde het in onder de naam Tim Kleiweg! Met het hele verhaal erbij verzonnen! Hahahahaha!



Zoutevis weken


Pain d'epi


Laat witte deegbollen (gewicht als voor een stokbrood) rijzen

Rol ze tot een worst en laat goed narijzen

Trek ze tot een stokbrood, zonder erin te knijpen (op de handen leggen, en die met zachte rukjes uit elkaar bewegen)

Laat nog even liggen en als de rek eruit is het brood in precies de goede lengte trekken, weer zonder te knijpen

Met een schaar om de plm.10 centimeter het brood inknippen
Hoe, dat is moeilijk uit te leggen
Maar zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)

Een epi, een aar

Niet te diep knippen, want dan breekt het, als je het uit de oven haalt

Eventueel eerst een ondiepe kerf over de hele lengte maken met een stanleymesje
Dat is de manier van de Gironde, en dat is mooier

Bakken op 200 graden



Gekookt


Somalisch brood

Brood, niet die pannenkoeken (n'jera)



Maak brooddeeg van bloem, gist, wat zout en water

Werk er nigella door; soms bekend als zwarte komijn of als Black Gira
Suri toko

Laat het rijzen en kneed het terug

Laat opnieuw rijzen maar niet helemaal; vorm het als een vloerbrood, pak het met folie (eigenlijk bananenblad) stevig in en bak het in een oven bij 180 graden

Gebruik flink folie want anders barst het pakket
Het moet dus niet goed kunnen expanderen

Op de Balkan wordt iets dergelijks gemaakt


Variant

Werk er fenegriek door, op zacht vuur geroosterd en daarna fijngewreven.

India: uienzaad.



De zoutevis pluizen


Stokbrood met ratatouille


Maak ratatouille en laat afkoelen

Schep op in de lengte gehalveerd stokbrood (neem brede stokbroden, quat'cents, zie hier, of gebruik wat langwerpige boulots, zie hier), met ook redelijk wat van het vocht

Laat een kwartier liggen vóór consumptie



De polenta is redelijk dun
Wordt nog dunner door de soepige ui erdoor
De bacalao ook erdoor natuurlijk, met wat van het kookvocht
Het moet soepig worden
Flink zwarte peper


Brood met tomaat en sinaasappel

La Mancha



Rooster in de lengte doorgesneden stokbrood, ingeborsteld met olijfolie, in de oven goudbruin

Sprenkel sinaasappelsap over de snijkant, maal er zeezout over en zwarte peper, en beleg met koude tomatensaus


Je hebt twee scholen

A Veel sap eerst, even iets droogbakken en verder gaan
B Minder sap en niet droogbakken voor het verdergaan