dinsdag 25 februari 2020

Vanavond eet ik Tournedos Rossini



Vandaag dus maar foto's van "ook bief"
Cap of ribeye
Binnenkort publiceer ik over deze hele hap "ook bief"



Ja, vanavond (althans: morgenavond, want ik schreef dit een dag eerder want vanavond kan ik nauwelijks nog lopen natuurlijk), vanavond eet ik in een sjieke Friese tent Tournedos Rossini
Ik noem nog geen namen want ik at er eerder nog niet en u zal het allemaal wel horen tzt

Geen moderne variant-flauwekul, nee, gedegen 19e eeuws klassiek vreten

Zie die tournedos hier
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)

Het wordt wat...

Eggs Benedict
Tournedos Rossini
Friese kazen (Bleu de Wolvega, hopelijk!)
Patisserie

Burp...

Bief gerechten vandaag!



Flat iron steak


Sateh manis

Sateh van rundvlees



Maak een marinade van ketjap manis, iets ketjap asin, gehakte ui, idem knof, wat goela djawa, en limoensap

Kruid met sambal oelek, versgemalen korianderzaad en geraspte droge gember

Marineer hierin blokjes biefstuk minstens een uur op een niet te koele plek; roer regelmatig om

Steek aan stokjes en rooster de sateh, regelmatig bestrijkend met de marinade

Serveer met saus van de marinade
Wat opkoken, afproeven, en binden met maizena



Kettinghaas
Afsnijsel, ja
Maar lekker!
En goedkoop!

Steak au poivre



Breek flink zwarte peper met een klap van het koksmes

Wrijf biefstukken in met die peper

Bak de biefstukken in olijfolie met wat boter, regelmatig draaiend

Haal uit de pan en houd warm

Giet het vet uit de pan, niet het braadvocht; dat kan als je voorzichtig giet

Giet een scheut armagnac in de pan, warm op en flambeer

Zodra het vuur gedoofd is een flinke scheut droge mooi volle witte wijn in de pan gieten, aan de kook brengen en de aanbaksels losschrapen

Kook voor de helft in

Voeg room toe, ongeveer twee maal de hoeveelheid van de wijn

Breng aan de kook en kook in

Proef op zout

Serveer met het vlees, maar dat dacht u al



Lapje van de lende


Fondue Bourguignon

Uit de mode geraakt



Gebruik druivenpit-olie voor de fondue

Gebruik biefstuk van de haas, die goed gehangen heeft

Goede "tournedos-puntjes" zijn prima

Maak veel sausjes en zo



End of ribeye
Als ik het spul bespreek dan ook het verschil met ribeye


Biefstuk met anchoïade


Maak anchoïade (dus)

Laat een oven waarin een gril zo heet mogelijk worden

Bestrijk brood met de anchoïade, leg er niet te dikke biefstukken op, schakel de oven uit en zet de gril aan en plaats het brood met de biefstukken zo dicht mogelijk onder de gril

Draai de biefstukken vrij snel (op het brood, niet mét het brood)

Draai nog een keer als ze bijna gaar zijn (dat is vrij snel!)


Anchoïade

Week ansjovis uit de pekel(dus!) in melk, laat uitlekken, spoel af en dep droog

Blend met peterselie en wat sjalot

Maak er met olijfolie een "mayonaise" van

Breng op smaak met citroensap en peper




Dit is (Spanje) boraja [boorÀchaa]
Bernagie, maar pas op
Bernagie, hier, groeit heel anders
Niks die mooie stengels
En die stengels zijn juist zo ongelofelijk lekker...