donderdag 27 februari 2020

Koken met pilav rijst





Ik kookte vier keer met pilav, om technieken te vergelijken

Je kan Amerikaanse of Surinaamse rijst nemen ipv pilav rijst

Rijst aanbakken en dan koken, daar gaat het om



Met kip

En baba ganoush


Aubergine inprikken
Oven
Regelmatig draaien

Tahin vijzelen met knof, citroensap, olijfolie, peper en grof zeezout
(Tahin: hoe witter hoe beter)

Aubergine doorsnijden en uitlepelen

Door de tahin etc prakken mét heel fijn gesneden peterselie

De foto ziet er niet uit dus zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Nogal popi in de vagonistische hoek, maar toch best lekker

Kipdijfilets in ghee bruinen
Kippenbouillon erbij en garen
Uit de pan

Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie...
Rijst meebakken...

De bouillon erbij en de rijst garen

Kip erin warmen

Ik at de Baba ganoush warm (gepiept), met wat heel goede olijfolie erover




Carne com maxixe

Ook wel Cozido com maxixe

Vlees / gekookt met wilde augurk

Maxixe zie hier
[maasjIEsjuh]
Dat het naar augurk smaakt is relatief want het heeft wel iets een acquired taste

Weer met pilav


Ik maakte het met dikke lende, want je moet die vruchten niet te lang laten stoven

Zonnebloemolie met wat boter
Vlees bruinen en uit de pan

Ui, knof, pepertje, soepgroenten (zonder paprika- of bloemkoolflauwekul)...
Hou de helft apart

Vlees erbij, runderbouillon, laurier, stoof op 95° tot gaar

In die apart gehouden handel rijst aanbakken
Runderbouillon, rijst garen

Schil de vruchten en snij in tweeën
Bij het vlees, en half uurtje




Afrikaanse pepers testen

Uit Togo, merk Big Mama

Met pilav kip in tomatensaus


Olijfolie met wat boter, kip bruinen, uit de pan

Olijfolie, ui, knof...
Helft apart

Tomatenprut, rode wijn, groene kruiden, wat van die pepertjes zonder pitjes...
Saus dun houden en de kip erin garen

Proef op zout

Met die andere helft ui etc pilav maken




Khoresht aloo

Kip gestoofd met zure pruimen en flink ui

Midden-Oosten

Die pruimen af en toe bij de betere Turk
Je kan ook prut van die pruimen kopen
Zie hier
Bij de betere Afghaan


Kip bruinen in olijfolie en wat ghee, en uit de pan

Garen in kippenbouillon

Olijfolie, forsch gele ui, knof, peterselie, munt, niet te scherp pepertje...
Rijst...
Bouillon erbij...
Pruimenspul erbij (of die pruimpjes, maar die doe je bij de kip als die gaart)
Proef op peper en citroensap

Kip erin warmen




Ik maakte eens een keer wat met gebroken rijst

Met Japanse tofu en gedroogde oesterzwam

Silken tofu

Foto kwijt


Week de oesterzwam in heet water
Veel meer smaak dan verse, en veel mooiere smaak dan veel gedroogde paddo's

Uitlekken (vocht bewaren), uitknijpen (boven het vocht)

Sauteren in rijst-kaf-olie (AH) en uit de pan

Die olie, sjalot, knof...

Doenjang (Koreaanse miso), weekvocht...

Proef

Gebroken rijst erin garen...

Paddo's en blokjes tofu erin warmen
Proef