vrijdag 21 februari 2020

Beanz!




The magical food!

The more you eat

The more you toot!



Du Puy linzen

Met peultjes, ei en tahin


Kook de linzen in kippenbouillon

Kook eieren hard
Laat schrikken (roepen dat Janneke Vreugdeloos aan de deur staat), pel

Olijfolie, peultjes sauteren (zonder kop kont en draden en in tweeën)
Uit de pan

Ui, knof, pepertje, peterselie...

Peultjes en de bouillon erbij en garen
(Proef op zout)

Linzen erbij en halve eieren erop warmen




Witte bonen

Met merguez, tomatensaus en zoete ui


Merguez in wat olijfolie bakken
Uit de pan

Zoete ui erin, flink, goed dun gesneden, lang en zachtjes...

Knof erbij en wat marsala en wat wodka
Deksel, nastoven

Mooie tomatensaus maken en er gekookte witte bonen in warmen
Gebruik grote soort bonen, Griekse of Franse of Italiaanse

Uien erdoor

Blikje chipotle zonder de pepers bij de tomatensaus
Proef op zout

Stukjes merguez erdoor

Foto kwijt
Hieronder = volgende recept




Zwarte kidneybonen

Met kip en groene paprika


Vete lappen en kont van kip snijden en erin proppen
Flink peterselie erbij proppen
Opbinden
Inwrijven met citroensap en een half uur laten liggen
Maal twee
Inwrijven met olijfolie waardoor war sambal oelek en wat sambal badjak of manis en wat versgemalen knof granulaat
Oven, de borst bedekt met ontbijtspek (180°, 30 minuten/500 gram)
Spek krult er vanzelf af waarna de borst bruint

Olijfolie, gele ui, knof, peterselie...

Gekookte kidneybonen...

Groene paprikastukjes in olijfolie sauteren en uit de pan
Door de bonen, met stukjes droge zwarte olijf
Wat sudderen en proef op p/z




Dubbel gedopte habas, fava beans, gedroogde tuinbonen

Met merguez (alweer!) en paprika (alweer!)


Bonen een dag weken, vers water, en na een halve dag dubbel doppen
Tussen duim en wijsvinger en knijpen en floep!
Zie foto

Olijfolie, paprikastukjes (groen liefst)(alweer!) sauteren, uit de pan

Merguez bakken
Uit de pan

Ui, knof, wortel, prei, selderijblad, peterselie...

Lamsbouillon...
Proef p/z

Habas erin koken

Paprika en merguez erbij...




Flageolets

Met gepocheerd ei en stoofui (alweer!)


Flink gele ui, fijngesneden, boter, lang en laag en met deksel...

Wat witte wijn erbij en knof en Worcester
Heel laag vuur, geen deksel

Op smaak met vers gemalen witte penja peper en met Oxo

Gekookte flageolets erdoor en weer witte wijn...
Pocheer er eieren in

(Binnenkort een verslag van proeverij van die peper)



Wat de boer niet kent..
Zwitserse pubers op het schip
Haring, biet, aardappel
Maar de leraren vraten elk een halve bak leeg