dinsdag 11 februari 2020

Stamp!



Vandaag foto's van clams koken
NB Met clams bedoel ik nu even die extra grote kokkels
Spekjes eerst


Eerst maar even labskaus!

Hahahahahahaha!!!!!


Eergisteren vertelde ik over hoe ze bij Mangiare, met hun kookwedstrijd erin trapten met mijn inzending onder de naam Manon Winschoten, en twee dagen ervoor vertelde ik idem met mijn inzending als Tim Kleiweg

En ze trapten er drie keer achter mekaar in!

Luister hier naar de inzending over de Noorse stamppot Labskaus van "Bert Meeter"

"Dit is echt een hit wat mij betreft" zegt die siervis Mossel!

Hahahahahahahahaha!!!!!!!!!

Uitgeverij ViesLekker gaf er een mooie PDF over uit; download hier!



Bouillon maken met die spekjes


Zalm met Stoemp


Maak stoemp, de Vlaamse oer-stamp, stamp met spruitjes

Maak een gebonden saus als Béchamel, maar met 1/3 melk, 1/3 witte wijn en 1/3 visbouillon

Bedek de bodem en de wanden van een niet te hoge, ingevette (zonnebloem-olie of gesmolten boter) ovenschaal met de stamppot; maak dus een "caisse"

Bestrijk de stamppot met wat vet

Bedek de bovenkant van de wanden met aluminiumfolie en bruin de bodem vrij dicht onder de gril

Verwijder de folie

Roer roze zalm uit blik door de gebonden saus en proef op z/p

Laat nog wat doorsudderen op laag vuur

Giet deze ragoût in de caisse en plaats weer onder de gril, maar nu iets lager
En zonder de folie natuurlijk



De clams


Snoekbaars

Belgisch



Maak een flitsfond van een gehakt kippenkarkas
Aanbakken in boter met de gebruikelijke bijzaken, iets water erbij, aanbaksels losroeren, zeven, proeven op z/p
Je maakt in feite jus

Maak knolselderij-stamp (2/3 aardappel) en werk er fijngesneden rauwe ham door, eventueel geblancheerd

Maak een snoekbaars schoon, dep droog en bestrooi binnen en buiten met p/z

Wikkel de vis in plakken rauwe ham (iets dikker gesneden dan normaal, en weer eventueel geblancheerd)

Bind op en bak rondom mooi bruin in boter

Gaar de vis, af en toe draaiend, op lager vuur

Serveer met de jus en met de stamp, die bestrooid met fijngehakte kervel



Stoven
Lang stoven


Stoemp met kaas en noten


Maak stoemp en voeg voor het stampen stukken stevige tomaat toe zonder vloeistof en fijngesneden peterselie

Werk op de gebruikelijke manier af en werk er flink geraspte kaas door van een stevig smakende soort
En noten

Doe in een ovenschaal, vet de bovenzijde in met gesmolten boter en bestrooi met paneermeel

Gratineer op 180 graden