woensdag 1 mei 2019

Asperges 2019 (2)





Hoe aten we onze asperges dit jaar?

Witte natuurlijk


(Ik las gisteren dat Johannes van Damp groene lekkerder vond; tsja, dubbel kunstgebit en ook nog ontzagwekkend uit je bek stinken, tsja...)

Zie de eerste aflevering hier

Alle links hier openen in een nieuw venster



Asperges met vinaigrette

Voorgerecht


Maak nooit vinaigrette met balsamico, als je goede balsamico hebt tenminste

Dat wil zeggen: maak vinaigrette met zachte olie (ik gebruikte pistache olie) en goede balsamico, en breng die op smaak met zachte azijn (ik gebruikte mirabellen)

P/z over de -koude- asperges malen




Lasagne met asperges

En heel mooie beenham en boeren Saint Paulin


Flink zoute Normandische boter, sjalot, knof, grof gemalen zwarte peper...

Bloem...

Ingekookte aspergebouillon, witte wijn...

Room erbij en houd de saus vrij dun

De geraspte kaas erin oplossen

P/z, tijm, gedroogde majoraan...

Proef (Worcestershire?)

Schaal invetten

Saus, verse lasagne, ham, aspergestukjes, saus etc en eindigen met saus

Oven




Asperge fondue

Voorgerecht


Witte wijn, zeer fijn gesneden sjalot zachtjes laten trekken

Versgemalen knoflookgranulaat, versgemalen Muntok peper, geraspte jong belegen Beemster...

Binden met calvados met maizena

Doop er net daarvoor in aspergebouillon gekookte asperges in, in stukken of niet


Lunchgerecht: met een mooi broodje ook erbij, en relatief meer kaassaus




Asperges

Met een vette schouderkarbonade en krieltjes


Bouillon trekken van de schillen en de geplette kontjes

Krieltjes rauw in flink boter op niet te hoog vuur

Regelmatig draaien

Aspergebouillon zeven, wat witte wijn, inkoken

Op smaak met p/z en Fish sauce

Asperges erin koken, uit de pan

Ondertussen (inkoken) olijfolie en boter

Die kotelet (Livar varken) aan beide kanten bruinen en uit de pan

Ui, knof, versgemalen Lampung peper...

Mosterd, witte wijn, citroensap, gescheurd salieblad...

Kotelet erin warmen

Stukjes asperge erin warmen


Het kotelet recept komt uit Duitsland

Zonder asperges, mee met stukjes geweekte gedroogde abrikoos in de saus




Chausson met asperges

En San Daniele, Fontina en pijnboompitten


Aspergebouillon...

Asperges koken...

Ui karameliseren

Pijnboompitten roosteren

Oven met pizzasteen heet stoken

Olijfolie, iets sjalot, knof...

Room, p/z (pas op met het zout ivm de ham; is niet zo zout maar wordt dat iets meer in dit gerecht)

Deegplak, wegblijvend van de randen San Daniele, geraspte Fontina, aspergestukken, pijnboompitten

Gekarameliseerde ui met aanhangend vet er mooi over verdelen

Dichtvouwen

Oven





Zie de volgende aflevering hier