zaterdag 11 mei 2019

Patatten! Eindelijk!



Gnudi met basilicum en parmezaan erin, en met spinazie ernaast
Zie het recept hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Aardappelsoep met spek


Bak stukjes rookspek krokant in ietsje olie

Voeg wat boter toe en bak blokjes aardappel rondom aan, samen met soepgroenten (wortel, prei, ui, knof, peterselie, selderijblad)

Kruid met laurier, foelie, gekneusd geel mosterdzaad en idem piment, majoraan, z/p

Voeg bouillon toe, roer de aanbaksels los, laat aan de kook komen en laat de aardappel op laag vuur en met een deksel op de pan gaar worden

Serveer met gehakte peterselie erover



Parmezaan


Aardappel-linten


Schil aardappelen en trek er met een dunschiller linten van

Blancheer die vrij kort in kokend water met zout

Giet ze af, spoel ze even onder koud water (om het garingsproces te stoppen, maar ze moeten nog enigszins warm zijn) en roer er een mengsel van mosterd en room door

Serveer met z/p en fijngescheurde basilicum erover en mooie olijfolie



Balletjes


Aardappelpuree met zure room


Maak puree van gekookte aardappelblokjes (opgezet met kokend gezouten water), zure room en boter

Proef op p/z



Gekookt


Bryndzové halusky

Nationaalgerecht Slowakije


Noedels met (een soort) feta

Met noedels bedoel ik dingen net als gnocchi


Rasp rauwe vastkokende aardappel

Kneed er de helft van het gewicht van de aardappel aan vrij fijn volkorenmeel door

Verhoudingen kunnen verschillen ivm soort aardappel / meel

Doe er eventueel wat water door

Zout naar smaak

Maak balletjes
Bedenk dat meer bloem erdoor = makkelijker werken = ook minder smaak, dus maak ze liever als quenelles, met twee soeplepels

Haal ze even door koud water en kook als gnocchi, door ze in kokend gezouten water te gooien

Als ze drijven zijn ze gaar

Haal door 1/3 van het aardappelgewicht aan stukjes Bryndza (of Feta dus) en de helft van dat gewicht aan gebakken spekjes



Spinazie met room


Poolse aardappelpuree

Packzi ziemniaczane



Prak gekookte aardappelen

Maak smeuïg met eierdooier, boter en crème fraîche (of beter smetana, Schmand)

Werk er geraspte ui door

Breng op smaak met flink z/p en maak stevig door er bloem door te werken

Schep met een lepel hoopjes puree op een ingevet bakblik en druk wat plat

Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met paneermeel

Bak op 190 graden tot goudbruin





Zie de volgende aflevering hier