Rauwe kriel bakken in ganzenvet
De rest van de foto's vandaag: "vanalles"
Geen recent gemaakte dingen vandaag, maar
ongepubliceerde recepten
of lang geleden gepubliceerd en nu geactualiseerd
Pikante aardappelen met rozijnen
Indonesisch koloniaal
Kipje rozijn van Reve is ook koloniaal
Dat is Ajam kiesmies, kip Kerstmis
Kook de aardappelen met in het kookwater selderijzout, sambal, flink rozijnen en in een linnen zakje laurier, kardamom (de pitjes uit de peul halen) en geplet piment
Houd de aardappelen warm en maak met het kookwater een gebonden saus
Serveer met gehaktballen, en roergebakken witte of Chinese kool met komijn
Dikke aspergepunten voor bij een vette kotelet
Aardappel-soufflé
Soufflé de pommes de terre
Frankrijk dus
Maak puree met weinig melk erdoor
Meng met geraspte kaas, gebroken hazelnoten, bieslook en voldoende eigeel om er een smeuïg mengsel van te maken
Klop eiwitten stijf en spatel die door de puree
Doe de puree in een ingevette vorm, strooi er nog wat kaas over en decoreer met hazelnoten
Bak een half uur op 175 graden in de oven
Serveer met bieslook erover
Matze met gerookte zalm
Boerenaardappelen
Frankrijk
Snijd ui, knof en gekookte ham (geen plakjes; een stuk) in stukjes en bak die in een grote koekenpan in boter licht aan
Beleg de bodem van een ingevette ovenschaal met schijven rauwe aardappel; z/p erover
Beleg met de helft van het ui-hammengsel, waardoor je scherpe mosterd hebt geroerd (dat scherpe gaat eraf; gebruik daarom scherpe want anders krijg je flauwe troep)
Weer aardappelen, mengsel, aardappelen
Giet er een scheut kippenbouillon over en zet drie kwartier in een oven op 190 graden
Bak of liever gril verse worstjes kort; verse chorizo'tjes! merguez!
Giet een scheut crème fraîche over de ovenschotel en bestrooi met geraspte Gruyère
Beleg met stukjes van de worstjes
Zet nog 10 minuten in de oven, bestrooi met gehakte peterselie en serveer
Inktvis, schoon
Tubes heet dat
Stoofpeer met spek en aardappelen
In ietsje olie rookspekblokjes uitbakken
Uit de pan
Stukjes stoofpeer (met huid en al) erin aanbakken
Uit de pan
Ui aanbakken
Knof, gemberwortel en rode lombok erbij
Aardappelblokjes (met huid en al) kort omhusselend meebakken, met wat boter erbij tegen het aanbakken
Kruiden met laurier, nootmuskaat en zoet paprika-poeder
Direct een beetje water erbij, aanbaksels losroeren, weer wat water erbij (steeds op hoog vuur), net zolang totdat het water niet meer direct wegkookt
Peer en spek terug in de pan
Ketjap manis erbij, omroeren, en op laag vuur laten sudderen totdat de aardappel gaar is, eventueel met wat extra water
Zalm of wat dan ook "op de huid" bakken?
Altijd eerst de vleeskant en de zijkanten dichtschroeien!
Probeer maar uit!
Dan merk je wat een luloer die Kleynejan is