dinsdag 28 mei 2019

Mosselen (44)



Vandaag foto's van inkopen
Gedroogde appeltjes
Voor stamp


De 44e aflevering over mosselen al!



Zie de eerste aflevering hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende!



Grootmoeders Kookboek

Ondertitel: 1000 recepten anno 1900, dus we hebben het niet over dat zeikboek van Lekturama



Gekookte mosselen

Koken in water met ui

Serveren met eier- of mosterdsaus

Of met olie en azijn en roggebrood


Mosselsla

Salade, dus

Mosselen, slakropjes, olijfolie en azijn, p/z en hard gekookte eieren



Kan ik het eindelijk eens náást elkaar proeven
Groot verschil: in eendenlever zit altijd wat gal


Mandarine Napoléon

Boventitel: Twee honderd culinaire schotels geïnspireerd door de


Mosselen op de manier van Ifni

Ifni: Zuid-West Marokko

"Koken in een klassiek gekruide bouillon met selderij en wortelen, waarin men een likeurglas  Mandarine Napoléon gegoten heeft"

Uithalen

Water, zout, karwij, tijm, rode paprika, groene thee, zouthout, absint (het kruid; absintalsem), munt, sinaasappelschil, mandarijn, hete Spaanse peper en flink Mandarine Napoléon

Aan de kook, vijf minuten koken, een uur en een kwartier laten sudderen en na een uur de mosselen erbij

Binden met maizena


Surcouf salade

Surcouf was een kaper

In bouillon gekookte aardappels in schijven

P/z, azijn, olijfolie

Monbazillac en Mandarine Napoléon erover

Mosselen à la marinière erbij

Truffel

Drie uur koelen



Eindelijk weer ergens gevonden
AH verkoopt het niet meer
Die verkopen nu voor méér geld Middellandse Zee shit


Das Kochbuch aus Bremen

In die prachtige serie Das Kochbuch aus, van uitgeverij Hölker

Al die kookboeken met "handgeschreven notities" erin, en op zowat elke pagina "vetvlekken"
En met prachtig geweven linnen bespannen kaften
En de titel op een etiket daarop geplakt
Mét "vetvlek"
Als ik antiquarisch een exemplaar vindt in Nederland dan is het goedkoop en dan staat er altijd "Minder net exemplaar met veel opmerkingen en tekeningen erin, en vetvlekken"


Miesmuscheln

Mosselen dus

Koken met ui, laurier, peperbolletjes en zout

"In tiefen tellern in der Brühe anrichten; dazu Schwarzbrot und Butter"


Miesmuscheln mit Kräutersauce

Als boven koken

Uithalen

Boter... Bloem...

Kookwater en wite wijn...

Sudderen

Op smaak met citroensap, zout, dille

"Dazu gewärmtes Weißbrot"



Van de kermis, voor de kindertjes


Two Fat Ladies Ride Again

Besprak ik eerder


Grilled mussels

Droog openen

Een schelpdeel weg, en in een ovenschotel schikken

Schep er een mengsel van paneermeel, peterselie, knof, bieslook, p/z en olijfolie over

Laat een half uur staan

Onder de gril, kort, enkel bruinen



De Volkskeuken

Twee van de recepten van Sylvia Witteman

(De rest is flauwekul, Otto Kleynejan en De Nepchinees voorop)


Weer het verhaal over de "bedorven mossel"
Die bestaan niet
Dat is een kwestie van sensibilisatie, tijdelijke overgevoeligheid, voor mosselen (of...)
Kan twee dagen duren of 20 jaar (dat je ze niet meer kan eten)
Treedt op na 20 jaar mosselen eten of na twee keer mosselen eten


Thaise mosselen

Rode peper, gemberwortel, knof, kokosmelk, fishsauce, lente-ui, korianderblad, limoensap, Daoen djeroek poeroet / Kafir lime leaf
Mosselen
Opdienen met nog wat korianderblad, Light soy met lente-ui ringetjes erin, en rijst of mihoen


Chinese mosselen

Pindaolie, knof, lente-ui, rood pepertje
"Een deciliter zwarte bonensaus", dat is een hele pot Sylvia, komkom...
Een scheut sherry (Chinese rijstwijn), Chinese sojasaus (Light soy), sesamolie, suiker, flink kippenbouillon
Mosselen



Nickerie masala, Surinaamse masala
Je hebt nog een tweede soort, Chutney masala
En een derde, Hindustaanse massala
(Nu met twee Ssen dus)



Zie de volgende aflevering hier