woensdag 22 mei 2019

Italië (19)





Basilicata


Zie de eerste aflevering van deze serie hier

(Alle links openen in een nieuw venster)



De armste streek van Italië...

Belangrijkste product: olijfolie

Belangrijk product: citrusfruit

Wie aan het eten van Basilicata denkt, die denkt aan rode pepers
En als ze zelf aan hun eigen eten denken dan denken ze aan rode pepers en gember
(Die rode pepers gebruiken ze in de vorm van chilivlokken van Senise pepers)




Kazen

Vrij zachte caciocavallo
Vrij sterke provolone
Kleine harde cassidi
Pecorino dauno, ook wel Canestrato (zo'n kaas met een rieten mand-uiterlijk net als manchego; ook in Puglia)
Roomkaas en verse kaas



Kruiden

Rode peper
Gember (en bepaald niet alleen in die worst)



Pasta

Orecchiette
Fusilli



Vlees

Lam
Geitebok
Ever
Haas
Houtsnip



Groente

Artisjokken
Kool
Kruisdisteloesterzwam (die je tegenwoordig hier veel ziet; heel mooi spul)


Goede wijn van vulkanische grond



Die ovenolijven


Lokale gerechten

Ovengedroogde olijven
Met knof, laurier en verschillende kruiden

Baccalà ai pepperoni
Zoutevis met pepers

Forel
Gebakken of geroosterd, en dan opgelegd in azijn, met salie, rozemarijn en knof
Doet denken aan Spaanse escabeche (met vis maar ook met patrijs)

Panzeroti
Ravioli met ricotta erin

Lepre alla cacciatora
Haas gekookt in een tomatensaus met olijfolie, knof, salie, rozemarijn en gember

Lardo
Gepekeld spek bewaard in olijfolie met veel rode pepers

Sfogliata
Een opgerolde pizza
Met uien, ansjovis, olijven...

Agnello ai funghi cardoncelli
Lam uit de oven, met olijfolie, knof en rode peper
En met die Kruisdisteloesterzwam



Pastagerechten

Iha pasta met bonen- of linzen- of kikkererwtenpuree

Maccheroni alla trainera
(In de rest van Italië bekend als Maccheroni alla carretiera)
En maccheroni is geen macaroni, zie hier
Met de onontkoombare pepers en gember, en met olijfolie, knof en kappertjes



Sfogliata


Exportproduct: droge worst

Is erg geliefd in Noord-Italië
De bekendste is soppressato
Plat, en gekruid met gember, bewaard in olie
Ook Lucanica is een bekende worst, droog en vers


Je hoort dikwijls "Basilicata is rode pepers en varkensvlees"

Dat is niet zo
Dat is Calabria
En daarover gaat de volgende aflevering
Zie hier



O ja! Het debat!

Hoe kan die Rutte nou met die namaakgeleerde Baudet aanschuiven bij die popi paardelul Pauw?

Dat door mekaar geschreeuw...

(FvD grootste partij? Nederlanders stomste volk)