donderdag 23 mei 2019

Rijst!



Vandaag foto's van asperges met een vette kotelet van Livar varken
Zie hier, ff scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Rijstpasta, tomatensaus, rundvlees


Maak een goed dunne tomatensaus en gebruik als vloeistof ook het vocht uit het potje doperwten (zie verderop)

Strooi rijstpasta in de saus en kook die daarin gaar op laag vuur; kan ff duren; gebruik een deksel; voeg eventueel water toe

Voeg doperwten toe, en stukjes wat platgedrukte tartaartjes, heel kort op hoog vuur gebakken



De saus


Rijst met gehakt en rozijnen

Peru


Arroz Limeño


Week rozijnen in hete thee

Bak het gehakt rul met ui, knof, cayennepeper, komijn, oregano en zout ("Chili poeder")

Kook rijst

Meng de uitgelekte rozijnen door het gehakt

In een ingevette ovenschaal een laag gekookte rijst, een laag vlees, rijst, vlees en rijst

Goed aandrukken, bakvocht erover en in de oven een korst erop bakken



"Goh, ik hoorde dat je een Peruaanse vriendin hebt, die ook voor je kookt!"

-"Ja"

"Kookt ze wel eens Arroz limeño?"

-"Ja... Zowat dagelijks..."



Kotelet in de saus stoven


Rijst met gehakt en bananen

Venezuela



Kook rijst

Rundergehakt rul bakken met ui en knof

Kruiden met oregano, komijn, cayennepeper en zout (alweer Chili poeder)

Flink niet te pikante kerrie erdoor (ik gebruik kerrie djawa), even roerend aanbakken, en dan op laag vuur stukjes goed groene banaan erin opwarmen (geen bakbanaan!)

Meng alles door elkaar (maar gebruik niet al teveel bakvet) en zet even in de oven.