zaterdag 25 mei 2019

Zomerse gerechten!



Beijing noodles
Recept zie (ff scrollen) hier
(Ook zomers!)
Alle links hier openen in een nieuw venster
Deze foto: knoflookstengels bakken
O ja, met "zomers" bedoel ik geen salades of zo
Dat kan iedereen verzinnen
Nee, stevige kost die je toch prima in de zomer kan eten



Penne all'arrabbiata

Panne van de woedende vrouw


Die d'r man naait met oerhete pasta

Zomers? Ja; dit eet je toch niet in de winter?


Bak in olijfolie zachtjes ui en knof

Gepelde tomaat erdoor, mét het sap, even doorwarmen en dan prakken

Gebroken gedroogde pepertjes erdoor en een scheut rode wijn

Laat een tijdje sudderen met wat basilicum en proef

Breng op smaak; zout nodig? Asjovisjes

Laat drie kwartier sudderen op laag vuur en met een deksel op de pan

Kook de penne al dente

Serveer met vers geraspte parmezaan of Pecorino romano



Vet varkensgehakt bakken
(Grof gemalen speklap)


Pommes Marquise


Maak aardappel-puree maar gebruik eigeel (eventueel met iets eiwit) en wat room in plaats van melk

Z/p, nootmuskaat

Werk er ook tomatenpuree door (zonder dat is het Pommes Duchesse)

Doe de puree in een spuitzak, spuit roosjes op een ingevette bakplaat

Kwast de roosjes in met in iets melk losgeklopt eigeel

Bak ze bruin in een hete oven


Of!

Maak een bak van puree in een ovenschaal; gewone puree

Kwast in met eigeel en bak half gaar in de oven
(De randen misschien wat beschermen met alufolie)

Vul met een mooie tomatencoulis, folie weg, en bak verder




Rivierkreeft met groente en Foie gras


Kook rivierkreeften in court-bouillon of in vis-bouillon

Giet af en laat koelen

Kook Haricots verts in gezouten water (zet niet op met koud water maar gooi ze in kokend water)
Laat niet te gaar worden

Giet af en laat koelen

Maak een zachte vinaigrette met appel- of sherryazijn en met gele olijfolie

Maak borden op met rode en groene sla, de rivierkreeft, de haricots verts, aspergepunten en een plak Foie gras in deeg, of desnoods een plak pâté de Foie gras

Giet er iets van de vinaigrette over en serveer de rest daarvan apart, en met ook een pepermolen


Variaties

Gebruik ook artisjokharten en/of gebakken paddo's (koud)

Bij artisjokharten Foie gras van eend; bij haricots en paddo's van gans




Rode poon, gegrild


Haal de poon uit, knip er de vinnen af en maak de poon van binnen en van buiten schoon (in Frankrijk, waar dit recept vandaan komt, wordt de poon niet uitgehaald)

Leg de poon op een schaal, giet er olijfolie over

Kruid met versgemalen witte peper, zout, basilicum, vers gemalen knof granulaat en gebroken venkelzaad, en bestrooi met gehakte sjalot
Tik er overal een beetje op met een houten spaan of zo, zodat de kruiden en de sjalot met olie gecoat worden
Draai en herhaal

Laat drie uur staan op een koele plek en draai regelmatig

Grill de vissen onder de gril in de oven aan beide zijden, op een rek boven een schaal, ongeveer 10 minuten in totaal en bedruip regelmatig met de marinade

Zeef de marinade en breng die op smaak met Dijon mosterd

Serveer de marinade met de vis dus



Kreeg ik van het bedrijf waarvoor ik werk
Super klein, kleiner dan een duimnagel, en dus super onhandig
Geen grip; floept uit je vingers


O ja!

Vond iets fantastisch!

Gedroogde kaki! ("dried persimmon")

Ziet er niet uit (paardenvijg) maar verslavend lekker!



O ja!

De Vegetarische Slager verkoopt Ckunstvlees!

Woehahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



O ja!

Ik dacht altijd dat die melk die lobbig wordt als je Maiale al latte kookt, dat dat lobbig worden komt doordat je er een varkensrollade in kookt

Nee; ook als je volle melk inkookt voor (de enige echte) bolo wordt het lobbig

(Maiale al latte: het kan niet minder koosjer: varkensvlees en dan ook nog in melk...)



O ja!

Sartre zag de dingen verkeerd

Die was scheel