donderdag 16 mei 2019

De Volkskrant



Lasagne met asperges
Aspergebouillon maken


is een kutkrant

(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Wieteke van Zeil


"Kaas brokkelt ["voel je instinctief aan"; als je de ballen verstand van kaas hebt wel ja] omdat ie vet is"

Dat gaat over dit schilderij, Clara Peeters, Stilleven met kazen"

"de bovenste is een schapenkaasje"
Dat is een roodschimmelkaas ja!

Daaronder "een klootkaasje, oftewel een Edammer"
Lazer op, zelfkazende culinaire trut

"zei de man dat het ook wel Mimolette kon zijn"
Mimolette is van binnen diep oranje ja!

"Zowel de Mimolette als ook de Edammer is er ook in het groen"
De bekende wartaal, gebaseerd op Friese "Griene tsiis"
Griene betekent niet groen hier, dat betekent jong, jonge kaas, Gristus de onnozelaars...

"dat betekent gewoon dat de kaas met groene kruiden was gemaakt"
Lazer op mislukte culinaire doos en hou voortaan beschaamd je bek



Asperge koken


De Amerikaanse theoloog Alan Levinowitz

O God...
Een joodse theoloog...


"Eten van verkeerd voedsel staat gelijk aan ongehoorzaamheid aan de heilige wijsheid"

Met het eten van Beef jerky wordt "een metafysische betekenis opgeroepen"
Waar is die gek ontsnapt?

"Het symbool van koosjer op etenswaren getuigt van zorg over onze gezondheid maar ook over die van de wereld"

Kan je nog kwaken kwaak dan mee



Nadia Pezzarolli


"Ik wilde best snert gaan maken, maar niet zonder grondige research"
Ga eerst een wat verstand zoeken zou ik zeggen

"erwtensoep kan schiften waardoor het een zure smaak krijgt"
Dat heeft niks met schiften te maken, dat heeft te maken met te langzaam afkoelen
(Hoe zóu erwtensoep kúnnen schiften...)

Niks splitwerwten
Spliterwten én hele erwten

"Je zou katenspek of schouderkarbonade kunnen gebruiken"
Lazer op allochtone doos

"aardappelen erbij om de soep te binden"
Jezus Maria en Jozef...

"Met de spliterwten en een beetje lava gooi je het vlees weer in de pan"
Lavas?
Een slecht idee



Saus (gemaakt van de aspergebouillon natuurlijk)
Lasagne erop


Diego Buik

Nomen est omen


"Hamburgerkoning"

"Nooit paprikapoeder door een hamburger!"
Iemand ooit paprikapoeder in zijn hamburger aangetroffen?

"Enkel peper en zout"
Ik zou zeggen Begin eens te proeven met wat versgemalen korianderzaad erdoor
(Wel eerst je kunstgebit uitdoen, Buik)

Gaat ie hamburgers maken van Wagyu plus Black Angus plus IJsselrund
Wat een ongelofelijke flauwekul, wat een ketspraat...

Hamburger met briochebrood, de culinaire Koning Apelul...



Robèrt van Beckhoven

Robèèèèèhhhrt


"Brood bakken gaat op gevoel"
Brood bakken gaat op ervaring
Ja, voor die Heel Holland Bakt mongolen misschien niet nee, maar dat zijn dat ook flauwekul bakkers

"De omgeving is van invloed op het resultaat. Als het koud is moet het langer liggen. Ook al weeg je alle ingrediënten zorgvuldig af, je krijgt nooit hetzelfde resultaat"
Hier spreekt voorwaar de grote, van elke vorm van technische kennis en ervaring gespeende onnozelaar

"Ik beoordeel vaktechnisch wat bakkers goed en fout doen"
In Nederland kan dat, als volkomen zwakzinnige idioot op de TV lulpraat mogen verkopen

"een spektakelstuk van nougatine"
Dat heet een Pièce montée, ja
Nooit van gehoord natuurlijk...




"Horeca schreeuwt om goede koks"


Twee foto's waarvan je als prof onmiddellijk ziet dat het geënsceneerde nep is

"terwijl hij een doradefilet op een bedje van gekarameliseerde witlof legt"
Hopelijk vreet hij het ook zelf op

"maitre de maison"
 Wat is dat in Godsnaam nou weer?

"Die zat in de halve finale van Topchef"
Ogenblikkelijk de tent uitzetten zou ik zeggen



Nelle Rundertamp


"Niet in de verleidingstrucs van supermarkten trappen"
Nee, als je een onnozele Volkskrantlezer bent...

Dat je beter naar de groenteboer kan gaan
"vakmensen die weten hoeveel tuinbonen je nodig hebt voor vier personen"
Als je dat niet weet dan kook je dus met een recept ernaast en daar staat dat dan dus in, ja

 "tarwemeel, water, gierst, pompoenpit, gluten, dat is dus gewoon witbrood"
Wat is dat nou weer voor gelul?

"In de supermarkt proberen ze je zo lang mogelijk binnen te houden, om je producten te laten kopen die je niet van plan was te kopen"
Als je een halfzachte miet bent wel ja

En weer het bekende verhaal: over smaak hoor je ze nooit




Janny van der Heijden

De sufste culinaire doos van Nederland

Die trut met die zogenaamde verzameling van 4000 kookboeken


"Parijs is vooral de stad van de patisserie en de zoete broodjes"
Ja, als je een boek schrijft La Douce Paris, dan moet je wel zo gaan blaten natuurlijk

"voor fans van Janny (en zeg nou zelf: wie is dat niet?)"
God Gristus hoeren...

"haar zoon Diederik die er neerstreek als beginnend model"
Met z'n reet omhoog ongetwijfeld

"gehuld in een nauwsluitend lavendelblauw mantelpakje en op kittige hakjes"
Doemenelol, alleen al van die foto van dat wijf was ik drie dagen impotent...
Geen wonder dat ze er André van Duin en die andere nicht naast gezet hebben...



Vegavette hap

Jonah Freud aka Jonas Fluit aka Jonas van de Walvis (Petra Mossel) aka De Schele Hagedis en d'r krokettenboek...
Toen Van Dam eindelijk de pijp uit was ging ze bij Mangiare zijn drie lievelingsgerechten koken
Kroketten (ontploften)
Griesmeelpudding (bleef blubber)
Erwtensoep (smaakte erg raar)

"De Stichting Kroket geeft kroketworkshops"
Goristus...

"Chef Thor" maakt veganistische kroketten met roerei
Goh!




Varia


"miso is gefermenteerde kruidenpasta"
Kool, ja

"grappa wordt gemaakt van fruitschillen"
Druivenschillen, pitten en steeltjes, ja

"Biologisch etende consumenten kopen meer onbewerkte producten"
Woehahahahahaha! Ga eens in de gezonde winkel kijken; naturel tofu en naturel seitan zijn enkel met een vergrootglas te vinden

Ene Van Eeten (die naam alleen al) heeft zich verdiept in de "inheems-Surinaamse" keuken
Maar van Moksi meti heeft ie nooit gehoord...

"Echte Italianen maken bolognese niet met spaghetti maar met iets dikkere linguine"
Linguine zijn niet dikker, en spaghetti of linguine worden überhaupt niet bij bolognese gegeten

Obworzanek
Obwerzanki, ja

Bilbaons
Bilbainos, ja

Cangrejo araña
Txangurro, ja

"char kway teow (gebakken noedels)"
Rijstnoedels, ja

Foei! In de wijn zit sulfiet!
Dat is verplicht, ja

"Wie kookt nog vis? Die lucht in huis alleen al"
Je kan koken of je kan niet koken

Paperdams
Pappadums, ja

Bärlauch
Daslook, ja

"Pimentón wordt gemaakt van puntige paprika's"
Pimentón wordt gemaakt van bolle ñora; Pimentón de la Vera van puntige pepers

"Pulpo, inktvis"
Octopus, ja

"gekonfijte citroen"
gepekelde citroen, ja

Bij La Place "liggen de verse winterpenen, uien en prei al klaar voor de volgende lading soep"
De ontzagwekkende onnozelaar; alsof dat daar wordt gemaakt... Dat spul "ligt klaar" omdat het geen ruk kost, het de indruk van "vers koken!" moet wekken, het weggeflikkerd word na een week, en die soep die komt gewoon uit de fabriek, ja

"Marineer de tempeh in olijfolie"
Waar is dit culinaire veenlijk opgegraven?

Karamel-zeezout zou voor het eerst in de New York Times van 2008 genoemd zijn
Gelul; Groucho Marx at het al

"Bij de zuurkoolkroketten bedacht ik een eigen mayonaise met gin"
Als dat geen nicht is dan ben ik er een

"Een Nederlandse barbecue bestaat uit sneue kipsaté en diepvries hamburgers" (Althuizen, boek Smokey Goodness)
Ja, bij uitgeverij Korstmos wel ja

"Het verleden op je bord geeft uitstekend inzicht in de voorkeuren van voorbije eeuwen"
En de Volkskrant, hij kwaakte voort