Rita Tushingham
Loens
Ik postte afgelopen zaterdag, eergisteren dus, een mooi vissoeprecept en dat bracht me op een idee
Vissoep uit Sylt
Maak mooie visblouillon van witte vis
Bak in een grote sauspan stukjes witte vis in olie, en haal ze uit de pan
Kook mosselen en haal ze uit
Bak in boter sjalot, ietsje knof, de gekookte mosselen en rauwe gepelde garnalen kort aan
Haal uit de pan
Voeg redelijk wat tomatenpuree toe en laat die ook even aanbakken (verspreid over de bodem van de pan)
Maak licht zoetzuur met suiker en azijn
Giet er warme visbouillon bij en een scheut rode port, en laat kort doorkoken
Proef op p/z en warm er alle vis in op
Brigit Bardot
Loens
Baskische vissoep
Ttoro
[tjoro]
Maak vissoep met olijfolie, flink ui en knof, viskoppen, z/p, piment en een bouquet garni
Zeef en houd aan de kook
Bak stukken stevige witte vis of tonijn (gebruik bonito, skipjack) door bloem gehaald bruin in olijfolie
Doe de vis in de soep, samen met rauwe langoustines en rauwe uitgehaalde mosselen (vang het vocht van de mosselen op, zeef door een fijne zeef en doe bij de soep)
Laat een klein half uur zachtjes doorkoken
Serveer met knoflook-croutons.
Er kan ook aardappel meegekookt worden
Hildegard Knef
Loens
Vissoep met venkel
Maak een goede visbouillon met ook venkel erin
Zeef de bouillon en kook er stukjes venkel in gaar
Serveer met geknipt venkelgroen erover
Conny Vandenbos
Loens
Vissoep met bietjes
Een recept van Hugh "udkn" Jans
Maak visbouillon met goed kleingesneden gestoomde biet erin
Bak stukjes vis
Pureer de biet en maak de soep af met crème fraiche
Serveer de soep met de vis erin
Karen Black
Loens
Visbouillon
Als hieronder, met meer water en minder toeters en bellen
Vissoep
Tong- en/of tarbot-graten en -vellen met flink grof gehakt selderijblad licht aanbraden in olijfolie op laag vuur, regelmatig omscheppend
Grof gehakte ui en peterselie erbij, idem wat champignon, een halve goed rijpe tomaat, gedroogde mandarijnschil, een stuk citroen, eventueel knof, en kruiden met dillezaad, venkelzaad, tijm, laurier, kruidnagel, foelie, wat witte peperkorrels of een cayenne-pepertje en piment
Weer even laten aanbraden op laag vuur, regelmatig omscheppend
Flink koud water erbij en een forsche scheut droge witte wijn
Schaaldieren en schelpdieren erbij, en grof gehakte stevige vis (geen fijne witte vis of platvis; rode tonijn en poon en zo)
Langzaam aan de kook laten komen en er dan grof gehakte witte vis bij doen (schelvis, wijting...), een stuk kombu en eventueel wat geraspte gedroogde tonijn (Japanse winkel)
Weer aan de kook laten komen en op zacht vuur een half uur tot drie kwartier laten trekken
Afgieten en inkoken tot de vissmaak voldoende sterk is
Op smaak brengen met rouille (koop een blikje bij de betere visboer), cognac, p/z en tomatenpuree
De bouillon aan de kook brengen en er stukjes vis en zeevruchten in gaar koken
Marianne Delgorge
Loens
Alicantijnse vissoep
Bullabesa
Maak een goede visbouillon met knof, wat ui, stukken citroen, een stuk tomaat, tijm en laurier, en maak daarin stukjes stevige vis warm en schaal- en schelpdieren, die eerst even in boter zijn aangebakken
Rooster schijven stokbrood en wrijf er halve tenen knof op kapot
Leg het brood op borden, schep er vis op en giet er de soep over
Virginia Mayo
Loens
Spaanse vissoep
Gazpachuelo
Pel gambas en kook ze, samen met de koppen en de vellen in court-bouillon met wat gesnipperde ui en laurier
Haal de gambas uit de pan en zeef de bouillon
Kook aardappelblokjes in deze bouillon bijna gaar
Voeg de gambas toe en stukjes zeeduivelstaart
Laat aan de kook komen en haal van het vuur; laat 10 minuten staan met een deksel op de pan
Maak mayonaise van twee eigelen
Doe de mayonaise in een voorverwarmde soep-terrine (verwarmen door er kokend water in te gieten en er weer uit), giet er een soeplepel water bij, werk door elkaar, en voeg dan langzaam en steeds roerend met een garde de soep toe tot u een mooi soepig mengsel hebt
Doe er de aardappelen, de gambas en de zeeduivel bij en serveer direct op warme borden.
"Vissoep moet de kwadraatwortel uit de vis hebben getrokken"
Josep Pla