dinsdag 6 maart 2018

Rijst



Fruits de mer van AH
Hoe kan je het in je kop krijgen
om surimi te combineren met rauwe garnalen...
En alsof ik surimi wil vreten!
Stond ook niet op de verpakking!


Rijstpasta

Met paprika en fruits de mer


Blancheer de fruits kort in mooie visbouillon
Uitscheppen in een zeef, en het lekwater terug bij de bouillon

Rijstpasta in de bouillon koken
Eruit, zeef, lekwater...
De rijstpasta met twee messen klein snijden (niet te klein)
Iets sesamolie erdoor en als het gaat plakken nog wat maisolie

Sauteer de fruits snel in maisolie met iets boter
Uit de pan

Paprika idem

Olijfolie, sjalot, knof, grove witte peper (of heel mooi en als je eraan kan komen: gedroogde groene peperbolletjes in een molentje!)

Visbouillon erbij en inkoken

De fruits erin...
De pasta erin...
De paprika erin...

Serveer met een flesje Salsa Espinaler ernaast (als je eraan kunt komen...) (Zie hier; alle links hier in een nieuw venster) (Enorm lekker op tapas van aardappel, schelpdieren, olijven en ook op simpele salades)




Pandan rijst

Met koolvis en sperziebonen

Ik gebruik koolvis als ik iets wil proeven
Deze keer: vergelijking groene curry van mijzelf en van boer Jonnie
Ik kom daarop terug, maar ach, u begrijpt al hoe het afloopt!


Bak de vis
Uit de pan

Pindaolie, ui, knof, pepertje, sperzie...
Groene curry, witte wijn, bouillon, stoof...
Maak het mooi sauzig

Kook de rijst

Proef de saus
Warm er de vis in op

(Ik mikte alles door mekaar...)




Rijstflapjes

Met Mock duck en doperwten

Rijstflapjes zie hier
Mock duck zie hier; Mock duck ("nep eend") is gekruide seitan; seitan zie hier


Kook de rijstflapjes en giet af
Werk er iets pindaolie door

Bak de Mock duck in pindaolie
Uit de pan

Pindaolie, laos, ui, knof, pepertje...
Vijf kruidenpoeder... (niet teveel want het zit al in die Mock duck)
Witte wijn (geen Chinese, ook geen rijstwijn; gewoon droge witte wijn; ik gebruikte Touraine Sauvignon)...
Breng op smaak met Light soy

Diepvries doperwten erin warmen
Mock duck idem
Rijstflapjes idem



Opgebakken Mock duck


Basmati rijst

Met mosselen en soepgroenten

Soepgroenten van eigen grond ja!
Ui, knof, peterselie, selderijblad, prei en wortel...
Niks bloemkoolafval, of "boerensoepgroenten" waar paprika in zit...


Mosselen koken in een bodem kippenbouillon met een flinke scheut Mandarine Napoléon
We hebben het dus over een Bels recept
Afgieten (kookvocht opvangen), koelen, uit de schelp

Boter, sjalot, knof...
Soepgroenten...
Kummel, tijm...
Kookvocht...
Absinth, Crème de menthe, sinaasappelconcentraat, droge mandarijnschil, niet te scherpe cayennepeper, witte peper, Mandarine Napoléon...
Lang zachtjes sudderen maar bedenk dat je een ragoût gaat serveren

Rijst koken

Proef de saus op zout en haal de mandarijnschillen eruit (tekstcorrectie zegt "mandazijnschillen")
Mosselen erin warmen




Risotto met mascarpone

Met zalm en wortel

De zalm en de wortel sous vide gekookt
Zalmmoot 40 minuten 46°, stuk winterwortel 2 uur, 85°


Maak een mooie visbouillon met ook schelpdieren
Zeef en ontvet indien nodig

Maak een stevige risotto
Gebruik dus Arborio, en gebruik wat minder boter

Boter dus, sjalot, knof...
Rijst...
Witte wijn...
Die bouillon

Werk door de rijst stukken mascarpone: op de rijst leggen, rijstpan op een heet warmhoudplaatje, deksel en mascarpone zo warmen op laag vuur, er doorheen roeren

Zie hieronder
De rijst ziet eruit als een klomp (maar is dat niet!)
De wortel als een buitenaards object (maar was overheerlijk)
De zalm veegde ik niet schoon (de gestolde eiwitjes erop)
Uhh, aan derden geserveerd zal ik er wat meer aandacht aan besteden...





Een ding

Alle vijf de gerechten waren overheerlijk
Zoals alles wat ik post
Natuurlijk! Anders post ik het niet en doe ik het over!