donderdag 8 maart 2018

Patatten!




Escaloped Potato Roll moest het worden
Ik vertelde er laatst al over
Dat de schijfjes te dik waren en dat ik wat anders uitvond

Aardappel ricotta tosti


Aardappel ovenschijfjes

Met Kaltbach, Ricotta en spinazie


Bakplaat, bakpapier, Kaltbach (of Gruyère) erover raspen
Aardappelschijfjes dubbel overlappend
P/z, Kaltbach, oven tot iets bruin (30 minuten op 180° of zo)

Olijfolie, ui, knof, p/z, peterselie...
(Voor zo'n Escaloped Roll moet er nu ook rundergehakt door)
Wat room...

Net gare spinazie door Ricotta werken
Aardappelspul in tweeën
Spinazie over een helft
Andere helft erop
Oven




Dunne friet

Met Duitse bief en fors uien


Duitse bief, correct gesneden uit de koe en daarna met twee messen, aanmaken met p/z

Platte ballen, boven en onder bruinen in hete boter
Uit de pan en warm houden

Op laag vuur vrij dunne uienringen in de boter smoren [met stiekem ook knof!]

Friet bakken

Vlees warmen bij de uien




Gekookte aardappelen

Met gemarineerde kippenvleugels (met Sumak), verse zilveruitjes en Ricotta


Maak de marinade: sumak, Urfa biber (zwarte Turkse rode peper, of anders maar chilivlokken, maar maak het niet te pikant!), zout en dat alles door wat tomatenpuree
Granaatappelmelasse (betere Turk) erdoor, geperste knof en wat vloeibaar maken met witte wijn of pils
Kippenvleugels er enkele uren in marineren op een koele plek, regelmatig draaiend

Kook vastkokende aardappelen, uit, koel, schijven

Boter, olijfolie, verse zilveruitjes, wat witte peper [en stiekem ook knof!]...
Bouillon, stoven...

Ovenplaat, bakpapier, vleugels, olijfolie erover kwasten, sesamzaad, oven

Aardappelschijven in de saus warmen, die je eerst opgeleukt hebt met Ricotta




Gebakken aardappelen

Met gehaktbrood en verse zilveruitje (want die had ik nog!)


HOH aanmaken met ei, paneermeel, peper, iets zout, heel fijngesneden ui en knof
Gehaktbrood vormen, in een rechthoekige ingevette vorm, platte bovenkant
Bovenop naast elkaar (afstand één schijf gehaktbrood) stripjes ansjovis uit olie, niet ontzout

Olijfolie en boter
Verse zilveruitjes langzaam stoven

Aardappelen koken, schijven, bakken in ganzenvet

Bij de uitjes witte port, wat tomatensap, mooie zachte azijn, wat bruine suiker, wat tijm, laurier, iets geperste knof, peper...

Gehakt de oven in

Hieronder de eerste schijf linkerkant van het gehaktbrood




Pommes Pont Neuf

Met Jamaican Jerk Chicken en mais

Pommes Pont Neuf: dikke friet


Marinade voor de kippenpoten (ik gebruikte drumsticks)
Mosterd, witte wijnazijn, sap en schil van limoen, palmsuiker (of anders maar bruine suiker), knof, ui (in beide gevallen is gedroogde gemalen snippers aan te bevelen), tijm, Corona of Desperados of zo, zeezout, wat kaneel, nootmuskaat en dat alles op smaak gebracht met groene Louisiana jalapeño hot sauce (het moet redelijk pikant zijn!)

De kip erin marineren op een koele plek, uren, en regelmatig draaien

Olijfolie, ui, knof, Spaanse peper...
Wat marinade...
Uitgelekte mais erin warmen

Friet van Frieslanders (ik bedoel die aardappelen die zo heten) voorbakken

Kip uitlekken, inkwasten met olijfolie, oven 170°
(Uit de oven: die reuk!!)

Friet afbakken





De boekenweekkrant!

2016: 2,5 pagina's kookboeken
2017: 1,5 pagina
2018: een halve pagina met vier titels

Vreugdeloos zal weer aan de pastinaak moeten...

Trouwens, de vier titels:
Lactose intolarantie
Gluten intolerantie
Heel Holland Bakt
en "Recepten bomvol goede voedingsstoffen"

Flikker op!



O ja!

Ik bedacht nog wat!

Alleseters beklagen zich nooit over vegetarische recepten
Vego's beklagen zich aan de lopende band over niet-vegetarische recepten

Alleseters praten over "lekker koken met kaas, met ei, met tofu..."
Vego's praten over "vleesvervangers"

De gemiddelde vego is een eng typetje, en de veganist is zijn koning

En als er iemand niet kan koken, dan is het wel de vego
Zie de gezonde winkel
Tofu met dit, met dat, met zus, met zo
Je zoekt je een ongeluk als je gerookte tofu naturel of seitan naturel wilt aanschaffen

Vego's zijn beklagenswaardiger dan vleeseters
En vleeseters beklagenswaardiger dan alleseters

Wisten jullie trouwens dat je na een tijdje vego eten enorm uit je nek gaat lullen? Hoor Marianne Thieme: "Het oorspronkelijke plan van God met de wereld lag heel ver weg van de dood, de reden ook waarom Adam en Eva vegetariër waren. Pas na de zondeval ging de mens vlees eten en puur om het plezier dieren doden, iets wat ooit weer teruggedraaid gaat worden."

In Nederland zit zo iemand in het parlement, in elk ander weldenkend land in een dwangbuis

De Vegetarische slager (want met de eigenaar daarvan ligt ze in bed)? De Gristelijke slager!

En verdomd, ja, wat lijken al die vego's op reli's!

"Jezus redt, Jezus redt, alle mensen opgelet!"