zondag 25 maart 2018

Beanz!




Kikkererwten

Met panir, mais en tomatensaus

Matar panir

India

Die nepchinees van de Volkskeuken schreef laatst de meest complete onzin over dit recept
"Muttar paneer"
Met laurier en tahin, Godsammekrake...


Ghee, plakjes panir goudbruin bakken, uit de pan

Ghee, ui, knof, chili...
Kardemom, daoen salam, koenjit...

Tomatenprut...
Bouillon...
Inkoken

Kekers erin warmen
Panir idem
Mais idem




Frade

Voluit Feijao frade
[feizjAAw frAAde]
Bonen monnik
Kleine oogboontjes

Met bacalao en paprika

Ajoarriero heet dat in Spanje
[Acho arrieJEHroo]
Muildierdrijversknoflook
Hoor hier (alle links hier in een nieuw venster)

Bacalao met frade, koud gegeten ("salade"), is een klassiek Portugees recept


Bacalao en frade weken
Water bacalao verversen maar niet te dikwijls

Frade koken in bouillon

Rode paprika sauteren in olijfolie en uit de pan

Bacalao in dezelfde bouillon kort koken
Afgieten (bouillon opvangen!), koelen, vel en graat eruit pluizen

Olijfolie, heel veel knof, wat soepgroenten en rode pepers...
Bacalao meebakken...

Zoete paprikapuree en wat van de bouillon...

Eieren hard koken

Bonen erin warmen
Paprika idem

Serveren met gekookte eieren en stokbrood




Linzen

Met soepgroenten en Pinchos morunes
(Moorse sateetjes; Spanje)


Bruine linzen kort weken mochten ze wat ouder zijn
Ik gebruikte Du Puy

Mooi varkensvlees in blokjes (ik gebruikte haas) en marineren met pinchoskruiden (die kreeg ik en probeerde die uit; maar zie hier), olijfolie, knof, citroensap
Op een koele plek, regelmatig draaien

Olijfolie, veel ui, knof, gedroogde Spaanse peper, soepgroenten (peterselie, selderijblad, prei, wortel)...
Bouillon, linzen erin koken met eens scheut Malaga

Pinchos maken
Grilpan
Bestrijk regelmatig met de marinade

Serveer met groene salade



Rode kidneybonen

Met ei en zoete ui


Ik had de eieren in de sous vide (maar niet gevacumeerd) gekookt, een uur op 64°

Olijfolie en boter, stoof zoete ui lang en zachtjes, eerst onder een deksel

Later wat bouillon en wijn erbij (ik gebruikte Pineau des Charentes!) en knof en peper, en de deksel eraf laten

Bonen erin warmen

Eiwit (is nog bijna vloeibaar) erdoor roeren
Eigeel erop serveren




Tuinbonen

Met suçuk en paprika


Olijfolie, plakjes suçuk bakken, uit de pan
In stukjes snijden

Paprika in de pan sauteren en eruit

Olijfolie etc; dezelfde saus als bij die frade, maar nu met die suçuk smaak

Tuinbonen erin warmen
Suçuk idem

Foto kwijt;
Hieronder kidneybonen die in ongeveer dezelfde saus worden geleverd





Vanavond eet ik Gaperon

"In Frankrijk wordt deze kaas, die wegens zijn typische smaak een eigen publiek heeft, Tiet van schoonmoeder genoemd"