Gedroogde bundelzwam
Vandaag coïncidentie: drie recepten met gedroogde paddo's...
Dunne mie
Met koolvis in bamboeblad en met die bundelzwammetjes
Week de bamboebladeren (grote pan vol water, rond buigen) en week apart de bundelzwam
Pindaolie, ui, knof, gember, lombok...
Kippenfond, rijstwijn (Kwantung mijiu)...
Breng op smaak met Light soy
Knip de steeluiteinden van de paddo's, trek ze los van elkaar en doe in de bouillon
Wikkel stukken koolvis (ideaal als je een bepaalde bereidingswijze wilt proeven) in het bamboeblad (waar het dikste stuk steel uit weggeknipt is)
Maak met een touwtje een pakketje
Leg in de bouillon
Laat de mie garen in de bouillon
Het maakt niet uit dat de paddo's lang en de vis wat langer in de bouillon ligt
Spaghetti
Met Cheddar (die goedkope plakjes voor op hamburgers) en appelmoes
Snij appels in stukjes en zet op met een laagje water
Als het water kookt even omscheppend doorkoken, water afgieten, deksel op de pan, vuur laag
Regelmatig omhusselen
Als richting gaar op een groot bord storten en koelen
Kook de spaghetti, giet af en werk er wat olijfolie door
Bewaar het kookwater
Olijfolie, ui, knof en een gedroogd rood pepertje in stukjes...
Wat kookvocht, Oxo of zo en zaätar
De helft van de spaghetti in een ingevette ovenschotel
Uienspul erop, kappertjes, kaasplakjes
Repeteer
Oven
Serveer met de appelmoes
(Die plakjes liggen wat excentrisch voor de foto...)
Conchiglie
Met gedroogde Trompettes en met gekookt ei
Week Trompettes de la mort / Hoorntjes van overvloed 45 minuten in heet water
Houd het water minstens lauw
Kook de eieren (hou ze zacht)
Giet de paddo's af en bewaar het weekwater (gezeefd)
Kook de pasta, giet af en werk er wat olijfolie door
(Voor de gerechten van vandaag maakt het gene ene moer uit dat de pasta al vtv is gekookt, ondanks wat al die culinaire apezakken beweren)
Sauteer de trompettes in boter en haal uit de pan
Olijfolie, sjalot, knof, citroenpeper...
Weekwater, Madera, inkoken
Proef op zout
Trompettes erin...
Pasta erin...
Eieren erin warmen...
Linguine
Met koolvis (want er moest wat geproefd worden) en courget (en Mandarine Napoléon)
Kook de pasta, uit de pan, wat olijfolie erdoor
Olijfolie, sjalot, knof, grove zwarte peper...
Witte wijn en wat Oxo of zo...
Courgetteschijven door olie gehaald in een ovenschotel in de oven
Na even draaien
Pasta bij de sjalot etc opwarmen
Op de courget
Rasp er wat niet te sterke kaas over en zet terug in de oven
Bak de koolvis in boter
Flambeer met Mandarine Napoléon
P/z
Ramen
Met tofu en gedroogde Coin mushrooms
Ramen is Japanse pasta en ook een soep met die pasta erin
Coin mushrooms zijn kleine Po ku (maar sterker van smaak), en dat is weer familie van de Shiitake
Week de paddo's in heet water
Giet af en bewaar het weekwater (hoeft niet gezeefd te worden)
Snij de paddo's wat kleiner en gooi de stelen weg
Knijp ze uit boven het weekwater
Pindaolie, wat sesamolie, sjalot, knof...
De paddo's erin sauteren (op flink hoog vuur dus want er zit vocht in)...
Kippenbouillon en Shiro miso erbij (rijstmiso)...
Breng op smaak met wat van het weekwater
Maak pikant met Togarashi (Japans kruidenmengsel)
Kook er de pasta in gaar
Wat is dat toch, dat programma over die flikker in Maastricht?
Zou dat die ex burgemeester zijn?
Oh, en trouwens:
Wat een schitterend hotel, waar Sylvia Witteman nu zit!
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en zie hier
Daar moet, daar MOET ik ook een keer heen (zorgvuldig buiten ski- of andere vakantieperiodes natuurlijk)
En o ja!
Wat is de overeenkomst tussen À la recherche du temps perdu en The Tao of Physics?
Elke zeven, acht jaar begin je er opnieuw in
Maar ja...
Net zoiets als met Mathematician's Delight of met Tegels lichten
Gödel, Escher, Bach zeg maar
Der Mann ohne Eigenschaften...
Maar ja, misschien kunt u er wel doorheen komen...
(Je vraagt je af of dat een pré is...)
(Ik bedoel: neem die museale blaaskaak Gerrit Willens; die vindt Der Mann ohne Eigenschaften het mooiste boek van de wereld...)