vrijdag 2 maart 2018

Pasta!



Gedroogde bundelzwam
Vandaag coïncidentie: drie recepten met gedroogde paddo's...



Dunne mie

Met koolvis in bamboeblad en met die bundelzwammetjes


Week de bamboebladeren (grote pan vol water, rond buigen) en week apart de bundelzwam

Pindaolie, ui, knof, gember, lombok...

Kippenfond, rijstwijn (Kwantung mijiu)...
Breng op smaak met Light soy

Knip de steeluiteinden van de paddo's, trek ze los van elkaar en doe in de bouillon

Wikkel stukken koolvis (ideaal als je een bepaalde bereidingswijze wilt proeven) in het bamboeblad (waar het dikste stuk steel uit weggeknipt is)
Maak met een touwtje een pakketje
Leg in de bouillon

Laat de mie garen in de bouillon
Het maakt niet uit dat de paddo's lang en de vis wat langer in de bouillon ligt




Spaghetti

Met Cheddar (die goedkope plakjes voor op hamburgers) en appelmoes


Snij appels in stukjes en zet op met een laagje water
Als het water kookt even omscheppend doorkoken, water afgieten, deksel op de pan, vuur laag
Regelmatig omhusselen
Als richting gaar op een groot bord storten en koelen

Kook de spaghetti, giet af en werk er wat olijfolie door
Bewaar het kookwater

Olijfolie, ui, knof en een gedroogd rood pepertje in stukjes...
Wat kookvocht, Oxo of zo en zaätar

De helft van de spaghetti in een ingevette ovenschotel
Uienspul erop, kappertjes, kaasplakjes
Repeteer
Oven

Serveer met de appelmoes



(Die plakjes liggen wat excentrisch voor de foto...)


Conchiglie

Met gedroogde Trompettes en met gekookt ei


Week Trompettes de la mort / Hoorntjes van overvloed 45 minuten in heet water
Houd het water minstens lauw

Kook de eieren (hou ze zacht)

Giet de paddo's af en bewaar het weekwater (gezeefd)

Kook de pasta, giet af en werk er wat olijfolie door
(Voor de gerechten van vandaag maakt het gene ene moer uit dat de pasta al vtv is gekookt, ondanks wat al die culinaire apezakken beweren)

Sauteer de trompettes in boter en haal uit de pan

Olijfolie, sjalot, knof, citroenpeper...
Weekwater, Madera, inkoken

Proef op zout

Trompettes erin...
Pasta erin...
Eieren erin warmen...




Linguine

Met koolvis (want er moest wat geproefd worden) en courget (en Mandarine Napoléon)


Kook de pasta, uit de pan, wat olijfolie erdoor

Olijfolie, sjalot, knof, grove zwarte peper...
Witte wijn en wat Oxo of zo...

Courgetteschijven door olie gehaald in een ovenschotel in de oven
Na even draaien

Pasta bij de sjalot etc opwarmen
Op de courget
Rasp er wat niet te sterke kaas over en zet terug in de oven

Bak de koolvis in boter
Flambeer met Mandarine Napoléon
P/z




Ramen

Met tofu en gedroogde Coin mushrooms

Ramen is Japanse pasta en ook een soep met die pasta erin
Coin mushrooms zijn kleine Po ku (maar sterker van smaak), en dat is weer familie van de Shiitake

Week de paddo's in heet water

Giet af en bewaar het weekwater (hoeft niet gezeefd te worden)
Snij de paddo's wat kleiner en gooi de stelen weg
Knijp ze uit boven het weekwater

Pindaolie, wat sesamolie, sjalot, knof...

De paddo's erin sauteren (op flink hoog vuur dus want er zit vocht in)...
Kippenbouillon en Shiro miso erbij (rijstmiso)...

Breng op smaak met wat van het weekwater
Maak pikant met Togarashi (Japans kruidenmengsel)

Kook er de pasta in gaar





Wat is dat toch, dat programma over die flikker in Maastricht?

Zou dat die ex burgemeester zijn?



Oh, en trouwens:

Wat een schitterend hotel, waar Sylvia Witteman nu zit!

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en zie hier

Daar moet, daar MOET ik ook een keer heen (zorgvuldig buiten ski- of andere vakantieperiodes natuurlijk)



En o ja!

Wat is de overeenkomst tussen À la recherche du temps perdu en The Tao of Physics?

Elke zeven, acht jaar begin je er opnieuw in
Maar ja...

Net zoiets als met Mathematician's Delight of met Tegels lichten

Gödel, Escher, Bach zeg maar
Der Mann ohne Eigenschaften...

Maar ja, misschien kunt u er wel doorheen komen...

(Je vraagt je af of dat een pré is...)
(Ik bedoel: neem die museale blaaskaak Gerrit Willens; die vindt Der Mann ohne Eigenschaften het mooiste boek van de wereld...)