Als een Youtube afgelopen is toch op stoppen klikken
Want anders ben je de volgende aan het luisteren en begint de vorige weer
Spinazie, gesauteerd in Argan-olie
Bak op niet te hoog vuur in een anti-aanbak pan -droog- pijnboompitten mooi goudbruin.
Als ze beginnen te bruinen wat sesamzaad erbij.
Houd apart.
Roerbak in vrij hete Argan-olie vrij snel spinazie, nét tot het in ene inklinkt.
Van het vuur af, sesam en pijnboompitten erdoor.
Op warme borden en serveer met een molen met Guérande zout en idem citroenpeper.
Alleen audio
De video's zijn allemaal verflauwekuld
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Salmorejo
[salmorÈchoo]
Spanje
Een soort tomaten-brood gazpacho
Bewerk met een staafmixer een halve kilo oud brood (het beste ervoor is dat grijze "witte" boerenbrood, pain bis), een half glas olijfolie, een pond gepelde zeer rijpe tomaten (aan de plant gerijpt, anders maar gepelde uit blik), twee tenen knof, 1/3 glas witte wijnazijn en zout
Bewerk tot een homogene massa
Draai door de draaizeef met de fijnste plaat als u de tomatenpitjes eruit wilt hebben
Voeg eventueel water toe
Ratatouille
Pisto
Fritanga
Zuid Europa
Bak in olijfolie flink ui en knof aan
Eventueel met wortel en/of prei
Bak daarna zachtjes even wat tomatenpuree mee
Bak daarna stukken aubergine mee en stukken courget
(De aubergine-plakken eerst flink met zout inwrijven, na 10 minuten draaien en idem en na weer 10 minuten heel goed afspoelen en uitknijpen en droog deppen)
Kruid met p/z laurier, wat kruidnagel en wat foelie, en groene kruiden zoals tijm, basilicum en oregano
Voeg flink in stukken gesneden aan de plant gerijpte overrijpe tomaten toe (zijn ze niet overrijp dan ook wat suiker toevoegen) en roer alles op hoog vuur om zodat de tomatenstukken verder kapot gaan
Voeg wat bouillon en/of rode wijn toe om de groenten gaar te laten stoven
Paardenbief met ui
Bak paardebief rondom snel bruin in boter, en laat dan op lager vuur garen
Haal uit de pan en houd warm
Bak flink uienringen in de pan iets bruin [en knof!], giet er een scheut droge witte wijn bij, roer de aanbaksels los en laat even stoven met p/z, laurier, kruidnagel en wat foelie
Bind door er stukjes Beurre manié door te roeren en warm er de biefstuk in op.
Lauwwarme molsla met spekjes
Molsla is het witte (aangeaarde) blad van de paardebloem, maar op dit moment van het jaar kan je makkelijk heel jonge lichtgroene bladeren vinden
De salade kan ook met eikebladsla of zo gemaakt worden
Zorg dat de sla klaar ligt op de borden
Bak blokjes rookspek uit in flink olijfolie met wat knof, zet het vuur laag, schep de spekjes uit de pan en leg op de sla
Maak de dressing door op laag vuur een scheut azijn bij de olijfolie te gieten (pas op spatten)
Meng en verdeel over de borden
O ja!
Weer een Rus dood in Engeland!
Tuurlijk!
Dan gaan ze denken Zó stom is Poetin toch niet!