dinsdag 20 maart 2018

Kroketten (20)



Foto's van Jamaican jerk chicken
Recept staat op het blog!



Zie de eerste aflevering van deze
waanzinnige krokettenserie
hier (alle links hier in een nieuw venster)

Onderaan elke aflevering een link naar de volgende!


We behandelen alles wat kroketten betreft, behalve dat krokettenboek van Johannes van Damp want dat is een kletsmajoor, net als die co-auteur, de "Schele hagedis"


In
Honderd Kaasgerechten
(van Wittop Koning, 1926) staan vier recepten, maar eentje, Kaascroquetten ("kaaskrokwetten"!), is wel erg simpel


Rijstcroquetten met kaas

Maak het deeg van koude gekookte rijst, gesmolten boter, geklopt ei, geraspte kaas (plus kruiden en zout naar smaakr)

Kroketten vormen etc.


Macaroni-croquetten

Macaroni koken
"Snij ze in kleine stukjes", ja, vroeger waren dat lange pijpen

Roux, Béchamel, gelatine

Macaroni, geraspte kaas, gehakte [gekookte] ham
P/z?

Koelen, vormen etc.


Crême [crème, ja] frite au fromage

Roux > Béchamel

Boter erdoor, eierdooiers, geraspte kaas, p/z

Op een schotel gieten en koelen
Vormen snijden of steken etc.




Gemarineerd


In
Het Complete frituurboek
staan vijf recepten maar de aardappel- en de kaaskroketten zijn niet interessant
"Quickkroketten", snelkroketten, al helemaal niet


Wildkroketten

Je werkt met gare wildvleesresten, liefst wild zwijn, en een mooie dikke champignonsaus

Mengen en dikken met geroosterd broodkruim

Vormen etc
(Dubbel paneren; eerst fijn, dan grof)


Aardappelkroketten met champignons

Stevige aardappelpuree

Met ui gebakken champignons
Kleinsnijden, door de puree
Ei erdoor, kruiden, peterselie

Vormen etc


Amandelkroketten

Als kaaskroketten, maar met in plaats van de kaas grof amandelmeel, naar noodzaak aangevuld met geroosterd broodkruim



Gebakken


De Lekkerste Vleesgerechten van uw Slager


Vleeskroketten

Algemene instructies

* Recept kalfsragoût (ze gebruiken laurier en foelie, en naast p/z verder niks)
* Dikke ragoût (dus minder vloeistof)
* Vlees goed kleinsnijden, dus niet stoven tot het helemaal uit elkaar valt
* Ragoût twee dagen koel laten staan
* Vormen enzovoorts



Pommes Pont Neuf maken


Tot slot
het plakboek
wat ik laatst besprak hier


Een standaard recept voor
aardappelcroquetten
(het heet gewoon croquetten)


En een recept voor
Aardappelkroketjes met parmezaan en amandelen

Dikke aardappelpuree

Geraspte kaas erdoor, geklopt ei, peterselie

Vorm kleine kroketten
Paneer dubbel, de tweede keer met goed gebroken amandelschaafsel


Zie de volgende aflevering hier





Ja, paneren met amandelsnippers!

Zo heb ik ook nog op het lijstje staan panko, gebroken cornflakes of kroepoek of vermicelli of mihoen (kroepoek gebakken of niet, vermicelli en mihoen niet), gruis van gebruneerde hazelnoten of andere noten, geraspte kokos...



O ja! Het politiek debat vanavond!



Ik heb het lang volgehouden, voornamelijk omdat ik druk aan het koken was

Maar toen die vegetarische kut en die half afgesneden lul tegen mekaar begonnen, toen heb ik het uitgezet

Uhh, wat zegt u? Grof? Weet u wat ík grof vind? Dat het blijkbaar normaal is dat in het Nederlandse parlement iemand kan rondlopen die in een dwangbuis hoort,
maar toch zijn bek mag open doen (Thieme: "Het oorspronkelijke plan van God met de wereld lag heel ver weg van de dood, de reden ook waarom Adam en Eva vegetariër waren. Pas na de zondeval ging de mens vlees eten en puur om het plezier dieren doden, iets wat ooit weer teruggedraaid gaat worden."). En dat er ook lui staan te schreeuwen die de Holocaust ontkennen, want zo zijn die Neusturk en die Koevoet wel, náást de Armeense genocide. Kijk, dát vind ík grof...

Thieme, Wilders, Baudet, en die denkloze denkers... Allemaal lui die domoren weten te epateren

Vroeger verkochten ze wonderolie op de kermis...

Of die Klaver

Kijk naar die wangen en je weet waarover het echt gaat