maandag 26 maart 2018

Culinaire zaken



Vandaag foto's van kazen die ik de laatste dagen at

Farmhouse Cheddar
Daar maakte ik een fantastische Welsh rarebit mee vanmiddag



Eerst maar even

De Drie Grote Culinaire Gelullen

Ik bedoel: ik werk vandaag een blaadje met notities af



"Roken is een vorm van conserveren"

"Als je met zoute haring werkt dan moet je het koel houden"

"Brood rijst omdat er gist in zit"


Dat roken zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Zoute haring wordt onder het bewerken slechter van smaak omdat zonder het vel het vlees, het vet daarin, met zuurstof in contact komt
Wat wel zo is: hoe kouder, hoe minder snel
Maar leg eens schoongemaakte haringen onafgedekt op een heel koude plaat
Na een kwartier kan je ze wegflikkeren (als je een goede smaak hebt tenminste)
Zuurstof = oxidatie = ranzig vet

Brood rijst omdat vóór het bakken de gist er belletjes in heeft gemaakt
De oventemperatuur doet die belletjes uitzetten
Na een halve minuut in de oven zit er in deeg geen spat gist meer



Fontina, harde soort



Impotent makende vegokwaak nu


Zie dit hier
Als je bij die ontzagwekkende doos een keer moet gaan eten dan krijg je 'm een week niet meer omhoog...


Janneke Vreugdeloos heeft eindelijk een correct formaat flespompoen gevonden
("Hij had een vriendin!" Nou, zij eindelijk een vriend...)
Zie hier
Je zal het maar moeten vreten


Maar het kan erger, verdomd
Zie de meest weerzin- en afschrikwekkende dozen- en suffe truttenclub hier


En al die onnozelheid van zich bio producten laten aansmeren
En AH en consorten handenwrijvend langs de lijn

Meer omzet!



Gaperon
Koemelk en koe-karnemelk
Knof en peper in het stremsel
Dit is een belegen Gaperon, die nog weinig wordt gemaakt
Maanden in hooi opgelegd
"De kaas heeft een sterk afwijkende smaak, en heeft om die reden een eigen publiek"
"Vanwege de vorm en de smaak heeft deze kaas de bijnaam gekregen Tiet van schoonmoeder"



Wat had ik verder nog?


Die Meus op vrijdag op half negen op TV 3
De vorige keer, in dat bordeel, dat was oninteressant
Wat hij kookt, daar gaat het niet om, het gaat erom wat men kookt; dat is toch de bedoeling van de serie?
De tweede aflevering met die drie vrijgezelle oudere broers was aardig, maar niet wat betreft wat ze kookten
Waarom is dit allemaal zo gehypt?
Is dat ook Facebook nep? Daar zie ik de VPRO wel voor aan


Katja Scheurman
Dat vind ik net zo'n verwerpelijk type als die Froukje of Mensje of hoe heet die pluchetrut ook weer




Le Bessous
Rauwmelkse schapenkaas



Luxe

In ene begreep ik waar de zestiger jaren uitdrukking "luxe auto" vandaan komt
Analogie met de vijftiger jaren naam "luxe motor"
Zie een Luxe motor hier
Ze werden gebouwd als eerste binnenvaartschepen zonder zeil, toen de motoren eindelijk betrouwbaar werden geacht (tussenstadium: zeil plus buitenboordmotor)
Luxe: minder werk (schippersuitdrukking voor mooi leven: Suiker en vet / En 's middags naar bed)
Je ziet dat het stuurhuis vóór de roef staat; dat kan omdat de boom van de mast er niet meer is
Heb je zeil, dan moet je met dat stuurhuis zover mogelijk naar achteren, om een lange boom te kunnen hebben, voor als er weinig wind is
De Luxe motor is afgeleid van het zeilschip Steilsteven
Zie dat daar het stuurhuis áchter de roef staat hier
Weer wat geleerd...