Vandaag weer eens inkopen
Stoombokking
Minder zout dan spekbokking want warm gerookt en dus minder gepekeld
Tuinbonen
zijn er nu niet vers, maar dat maakt niets uit; die uit een potje zijn uitstekend
Gepocheerde eieren met tuinbonen
Spanje
Bak in iets olijfolie stukjes chorizo uit
Bak er flink stukjes wortel bij en daarna grofgesneden ui en wat later idem knof
Maak er tomatensaus van met goed rijpe tomaten, groene kruiden, kippenbouillon en rode wijn
Roer er gekookte tuinbonen door en stukjes rode paprika
Stort in een ovenschaal, en breek er eieren boven (maak met een lepel onder elk ei een kuiltje, zodat het wat naar beneden zakt)
Laat de eieren in de oven (180°) stollen met wat paprikapoeder erop
Heel bekend product
Nooit gegeten
Lekker
Tuinbonen met pekelvlees
Judd mat gaardeboune
Luxemburgs nationaalgerecht
Ontzout plakken Judd, gepekelde schouderham (of pekelvlees of rookspek), door ze in water te leggen en dat water te verversen tot het nog maar licht zout smaakt
Kook het vlees in dat water, laat afkoelen, haal het vlees uit de pan en breng weer aan de kook met de tuinbonen
Laat de bonen garen
Warm het vlees, in blokjes gesneden, op bij de bonen en zeef bonen en vlees uit het kookwater
Serveer met aardappelen gebakken met spekjes (speckgrompeln) en scherpe mosterd, liefst Luxemburgse ("Moutarde de Luxembourg forte")
Een sjiek drankje...
Tuinbonen met bloedworst
Oost Spanje
Bak in braadvet grove stukken ui aan, voeg dan halve knoftenen toe en bak die wat aan
Voeg daarna grove stukken goed rijpe tomaat toe
Roer even om met de tuinbonen erbij en kruiden naar smaak met p/z, bonenkruid en komijn
Voeg wat water toe met een scheut witte droge wijn, als je hebt kruizemunt, en paprikapoeder
Breng aan de kook en laat de bonen gaarkoken
Proef op p/z
Voeg, als de bonen half gaar zijn, stukken gebakken bloedworst toe
Jam van moerbeien
Dunne tuinbonen met varkensvlees
Zuid Europa
Soms heeft de betere Turk ze, lange dunne kronkelige tuinbonen
Habichuelas in het Spaans, maar dat kan ook peultjes betekenen
Bak in olijfolie, stukjes hamlap bruin
Voeg toe in 2 cm. lange stukjes gesneden dunne tuinbonen (zonder te doppen maar wel ex kop kont; gebruik
eventueel normale die aan de dunne kant zijn), ui en knof
Bak kort, roerend aan
Voeg niet teveel warme bouillon toe en laat het vlees en de bonen zachtjes garen
Er kunnen eventueel stukjes vastkokende aardappel meegekookt worden
Maak jus van het braadvet
Dit is die kruidenmix voor die Pinchos morunos waar ik het laatst over had
Lamsbouillon met tuinbonen
Ik publiceerde het pas geleden nog, maar ik paste het ietsje aan
Gooi gedroogde "zure" abrikozen (markt) in kokend water, laat weer aan de kook komen, zet het vuur uit en laat acht uur staan
Gebruik zo weinig mogelijk water
Bak in iets olijfolie wat sjalot en knof
Kruid met wat zachte kerrie
Voeg water toe en kook bouillon van lamsvlees zonder vet; kleine stukjes vet kunnen gemakkelijk worden verwijderd door het vlees eerst (kort!) te blancheren
Kruid in ieder geval met knof en versgemalen korianderzaad
Giet de abrikozen af en snijd in rozijn grote stukjes
Breng de bouillon op smaak met zout en iets cayennepeper en warm er kleine tuinboontjes uit een potje in op
Voeg ook de abrikozen toe.
Sagomeel
Heel apart soort "meel"
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Tuinbonensalade
Frankrijk
Kook de bonen met wat zout tot ze gaar zijn en giet ze af
Laat ze afkoelen
Of koop een potje...
Doe ze in een kom en breng op smaak met p/z, citroensap en goede olijfolie
Serveer koel, niet koud
Eventuele toevoegingen: peterselie, gekookt ei, blokjes gekookte ham, blokjes aardappel, blokjes jonge kaas
Heel erg mooi om mee te koken