Tortilla-pizza
Met Mascarpone en Gruyère
winterrecepten...
Bruine bonen met kip en zoutvlees
Suriname
Het zoutvlees in stukken snijden en even opkoken in flink water (ter ontzouting)
Uitlekken, proeven op zout (te zout: herhalen)
De kip wassen met water waarin citroen (dat hoort zo daarginds) en in stukken snijden
Met z/p bestrooien
In hete (palm- of arachide-)olie ui fruiten, daarna de stukken kip bakken met grofgesneden knof
Het zoutvlees erbij doen en ook meebakken
Tomatenpuree meebakken
Kleingesneden goed rijpe tomaten meebakken
Goed gare bruine bonen toevoegen met wat water, gebroken pimentkorrels, eventueel een bouillonblokje,
Selderij en Madame Jeanette peper
Op smaak brengen met vers geraspte gemberwortel en/of gemberstroop (of verse gemberwortel meebakken met de knof)
Omscheppen en afgedekt zachtjes laten stoven
Op smaak afmaken met zout en/of palmsuiker
Kerstomaat
Uit blik!
Merk Mutti!
Gebakken peren
Die bestaan echt
Erg lekker, trouwens
In wat olie of boter wat ui en knof uitbakken, en dan stukjes (rauwe) stoofpeer meebakken, met vel en al
Scheut ketjap erbij en klaar is Kees
Je kan ook beginnen met blokjes rookspek uit te bakken, of zodra de ketjap erbij zit er schijfjes rookworst in opwarmen
Erg lekker allemaal en goedkoop en gezond, als je tenminste niet elke dag spek of rookworst eet
Grote Griekse olijven
Krieltjes en puntpaprika in komijnenkaassaus
Olijfolie, sjalot, knof, geel mosterdzaad...
Laat koelen
Kriel door olijfolie gehutst in de niet al te hete oven
Af en toe omroeren
(Eventueel eerst koken als ze wat groter en/of ouder zijn)
Witte wijn (Elzas of zo) bij die sjalot, kaas erin raspen, tegen de kook aan laten komen
De kaas lost niet goed op, dus daarom gaat er maïzena door net, als bij kaasfondue
Breng op smaak met Kirsch, Colman's mosterdpoeder en -versgemalen natuurlijk- witte peper
Kleingesneden paprika over de kriel (die bijna gaar zijn) en erdoor husselen
Nog even in de oven
Saus over de kriel en gratineren
Serveer met citroen.
Stokvis met bonen
Een van de weinige gerechten met stokvis, dat niet met klipvis gemaakt kan worden, omdat dan het zout in de bonen trekt
Week een compact stuk stokvis (staartstuk bij voorkeur)
Week er de laatste dag bonen bij (kleine oogboontjes smaken uitstekend bij klipvis, dus hierbij ook)
Breng aan de kook met een bouillonblokje, ui, knof, peterselie, wat prei, wat wortel, laurier, mosterdzaad, peper en eventueel verdere kruiden naar smaak
Laat, als het kookt, op laag vuur verder garen
Schuim af indien nodig; pas op voor droogkoken
Als de stokvis eerder gaar is dan de bonen de vis uit de pan halen en de bonen verder laten garen
Als alles gaar is de stokvis ontdoen van vel en graat, snipperen, bij de bonen doen en even kort op hoog vuur de vloeistof laten inkoken indien nodig
Mangiare
Zie hierboven, dan weet je het al
Vanavond
* Hamersmaak: "poeEEziealbum"
* Mossel: magnum: "meknum"; sous vide: "soefiede"
* Die geitenfokster: chevron: "sjuffon"
* Sjaak Haarmuis: sardinas: "sardienjas"
"Hier in Nederland kennen we geitenvlees niet"
Nee, als je een plank voor je kop hebt niet nee
God God wat een partij mislukte apelullen die mekaar staan af te likken...