maandag 26 mei 2014

Mac van Dinther



Edward Hopper, Nighthawks


Een culinaire veelschrijver


Onder intimi wel aangeduid als Smac van Dinter
Of Smak


Restaurant recensies


Voor het betere vlees
(Eerste regels zijn hier citaten)

Hoe kan je nou een Wagyu biefstuk vergelijken met een Hereford, op malsheid en ook op het karakter van de smaak, als je niet kunt weten of ze precies op dezelfde manier bestorven zijn...

Tomaten snij je met een kartelmes
(Eerste regels zijn hier citaten)
Ja, als je geen behoorlijke messen hebt wel ja...

Bavette is de Franse naam voor biefstuk van de flank
Dat zal dan dus wel flank steak bedoeld zijn, vang(lap), maar dat heet voluit Bavette d'aloyau.
Wat iets heel anders is dan Bavette de flanchet, vinkenlap.
"Bavette" betekent niks, behalve op een Franse menukaart. Enkel daar betekent het vang, want vinkenlap kan je niet in een mooi groot stuk serveren.




Wild aan het strand

Het hoofdgerecht is een Grande Boeuffe van haas
Wat is dat nou voor gelul, Grande Boeuffe?


Vegetariërs lopen maar om

Vlees uit een vuurmonster dat 1.300 graden haalt.
Waar slaat dat nou op? Daar kan je Keulse potten in bakken...


Jaimie is een plaatsjesmaker

Een stuk bavette zo dik als een stoeptegel
Gelul


Night at the Museum

Zwarte inktvisinkt
Goh...


Complex pincetkoken

Chips van aardappel
Goh...


De Franse gestampte pot

Escabeche is geen "oeroude conserveringsmethode in een zure marinade", het is met wat azijn gemarineerd en daarna geweckt (dát is hier de conserveringsmethode) vlees of vis.




Heel vreemd zijn ook de regelmatig terugkerende volgende raadsels

"De soep is beter dan in de doorsnee bedrijfskantine. De viskoekjes een beetje vettig maar lekker gekruid. Het zoetzure sausje (uit de fles) is opgewaardeerd met knapperige pinda-kruimels, wat een zeker gevoel voor detail verraadt. Aan de hoofdgerechten eet je je buik vol. Een bord lang niet slechte studentenspaghetti."
Punten: eten: 6.

"De Meesterproef ging in januari open en is een groot succes: het zit avond aan avond vol."
Punten: eten: 6,5.

"Het is de provinciale sterrenkeuken in optima forma."
Punten: eten: 7+

Ook andersom
"We lopen met ons bord de keuken in" want "de ene vis is te gaar en de andere nog bijna rauw".
Punten: eten: 7-.




Wat kiest die man voor restaurants trouwens?

Lamsvlees met popcorn
Yoghurt-kerrie ijs
Zalf van rode biet
Gelei van wortel en sinaasappel
Voorgerecht van spelt en aardpeer
Minipastinaak die zilver gepaintbrushed is
Sprietjes tarwegras
Zure bloemkool
Een bolletje zuurvlees (hoe kan zuurvlees, stoofvlees, nou een bolletje zijn?)
Monniksbaard
Modern ballet van hazelnoot, geitenhangop, zure paddenstoeltjes en roggekorrels
Een dunne pizza met zachte zoete rozenbottelgelei
Sintjansrogge
Een soepje van gierst
Rauwe bloemkool (ongemarineerd dan dus)
Kervelwortel
Zoethout en crumble van brownie
Bloedzuring




Koolvariaties in nori gewikkeld
Kool met macadamianoten
Licht gebonden groentenat van aardpeer
Crème van aardpeer
Zuurdesemtoastje met zultcrème
Hete bliksem in zoete kaneelsaus
Biet met grapefruit
Jonge prei en karnemelk
Gegrilde augurk
Lavendelsorbet
Spons van pistache en spons van wortel
Een knapperig cilindertje van gedroogde appel
Kweeperenmosterd
Passievrucht-poeder
Pinda, banaan en kokos onder een een breekbaar dekseltje met een plaatje van Bruce Lee en de tekst 'Hit Me'
Groene komkommer (goh...)
Sorbet van citroenbier
Oesters in chardonnaye onder een suikerspin met rozensmaak
Puree van pastinaak




De serie Koken


Koks aan het woord

Pitjil is helemaal niet iets typisch Surinaams, het is de Surinaams-Javaanse schrijfwijze van Javaans pecel [pètsjèl].

Wat een flauwekul allemaal trouwens, die recepten van Ramon Beuk...

Die schepen met slaven, die namen bacalao mee om die slaven te eten te geven
Klets, want hoe kan je dat op zee nou ontzouten? Die slaven kregen hetzelfde als honden in die tijd, ongeweekte stokvis. En die zoutevis die gaven ze die lui daarginds, later
En zoutevis koken (ik heb het nu weer over hoe die Beuk hier kookt) zonder eerst te weken of zonder water te verwissselen, dat is natuurlijk oneetbaar zout...

Die Tropische Jachtschotel, dat is heel gewoon filosoof met zuurkool. Nou ja, een Jeanette pepertje erbij...

En pomtajer heet in Nederland gewoon taro, dat weten ze zelfs bij NRC
En "zuur oranje" heet hier gewoon Valencia- of bittere sinaasappels.




Bakbanaan kun je niet rauw eten want "ze hebben dezelfde soort zetmeel als aardappelen", over gelul gesproken
Aardappel is een tweezaadlobbige plant, banaan een eenzaadlobbige en dus is de structuur van het zetmeel per definitie totaal anders.

(Ook Dick Soek komt aan het woord. De enige kok in die serie met verstand van koken...)

Die Karpathios, die maakt een emulsie van olijfolie, tomaat en aardbei
Ober mag ik een bord warm eten?

Asperges zijn een zwaar overgewaardeerde groente
Ja, als je niet kan koken, karpatenkoppios

Die Leendert Scholtus vindt konijn een pissmaak hebben
Andere leverancier zoeken misschien...

Iwan Driessen: Panko is fijn paneermeel
Waar slaat dat nou op?

Zelfde tiepo: Bavette heet bij ons vang of vinkenlap
Laat maar.

"Lezers van de Volkskrant eten alleen scharrelkip" woehahahahahahahaha!




Diversen


Nouvelle Welle

Kip met haverwortel, spruiten van jonge beuk, zaad van pimpernel, vlierbesjes, dwergcitroen, ijs van pompoen, sneeuwbal van geitenmelkijs, puree "van oude aardappelrassen", kwartelei met topinamboer, gefrituurde groene rijst, Madagaskar peper (dat heet hier kubebe of staartpeper ja), beekforel met meiknol, beenmerg in distelolie (dat heet hier saffloerolie ja), slakken met beukennootjes, wortel van kleefkruid, oestertapiocaparels, gegeleerd tomatensap, pudding met smaak van rogge, zelfgemaakt sap van bessen en kruiden...

(Die vegetarische gekken met hun saffloerolie; ongezonder olie is er niet te vinden...)


Ganz Vegan

* Pizza met nepsalami en nepkaas

* De kok is een voormalig topmanager van Daimler Benz met een burn-out
Verdomd als het niet waar is...

* Veganistische kaas, steaks, hamburgers, wienerschnitzels, vissticks, slagroom
Allemaal net zo nep als die veganisten zelf...

* Peterseliewortel met rozenbottel en jeneverbes

* Energiezuinige lampen, biologisch beddengoed, fairtradehanddoeken, biologisch appelsap, ontbijt met sojakaas, veganistische worst en veganistische vleessalade
Mevrouw ken ik hier ff ergens braken?


Sergio Herman

Voastyperiferipeper, bellota-eierdooier, algen en chlorofyl jus, choclolade tattoo, sorbet vitamine C, gel van aardpeer, aardpeer en mandarijntjes, spelt, den, blad-gras-alggroen, taman negara (dat betekent regenwoud...)

Kortom "een culinaire performance op een esthetische en zintuiglijke ervaring"

Maar dan moet je die achterbuurtkop er niet naast hebben natuurlijk...





Koningsmaal

Lizet Kruyff, culinair historica

"wordt de zaal verluchtigd met ananasboompjes"
Sinds wanneer groeit ananas aan een boom?

Potage Byron
Gelul

Puits d'amour komt uit een dinertje van koning Willen III rond 1850
Gelul

"Hij bestelde rustig 150 oesters op zijn privévertrekken. Dat was dan voor twee personen"
Mijn opa at 12 dozijn in z'n eentje...

"Een rubané is een driekleurenpudding"
Gelul

"Voor sinaasappelgelei werd vroeger waarschijnlijk vislijm gebruikt"
Waar slaat dat nou weer op! Vislijm!
Dat deden ze met Arabische gom ja!

Culinair hysterica zal je bedoelen...


(Ik miste nog nét zijn artikel van de volgende dag. Anderhalve pagina eersteklas gekwaak over het promoten van broccoli. Volgende week trouwens anderhalve pagina over het formaat van ongedopte pindas!)
(Over flauwekul gesproken trouwens. Zie hier. Welke mongool heeft dát gesubsidieerd?)
(En 07 06 14: "Als een barkeeper het lokaal van een collega bezoekt, serveert die hem vaak een shot Fernet. Alleen een echte barman kan die wegtikken zonder een spier te vertrekken."
Ongelofelijke zwetser. Dat verkoopt elk Italiaans restaurant...)
(En 15 06 14. "Lillet blanc valt te vergelijken met droge vermout maar dan een fruitige". "ontsierd door een struikgewas van sla en lijmige bloemkool... op een rommeltje van groenten... drassige wentelteefjes... maar slecht is het ook niet". "bijna vergeten groente: meiknol" maar dat ligt zelfs in Zuidhorn bij de AH! "gitzwarte Judasoren (paddestoelen) door de chef zelf geplukt en gebakken": judasoren zijn niet zwart; zwarte judasoren zijn gedroogde Aziatische (door de chef zelf geplukt in de toko). En verse judasoor bak je niet, dat eet je rauw of gepocheerd. Tot zover weer even de Wammes Waggel van de Nederlandse culinaire wereld.)
(en 05 07 14: "melkchocoladebonbon met ansjovis" en "kokkels in hun eigen schelp" cursivering van mij, waw! niet-vreemdgaande kokkels!)


Je kan trouwens hier twee 3D modellen van Nighthawks downloaden.
Die kan je met freeware SketchUp Make (download hier) bekijken, of met de simpelere SketchUp Viewer (zie hier).
Volledig veilige downloads.
Kies het SketchUp Model file na op Download te hebben geklikt.
Beweeg ze in 3D met het gereedschap Orbit.
Fantastisch!

(Volgende aflevering zie hier.)