maandag 5 mei 2014

Eieren




Ganzeneieren, kippeneieren


Nasi goreng met prei en ei

Ik heb er die Surinaamse nasi-kruiden van laatst (waarvan de bamikruiden zo enorm lekker waren) mee uitgeprobeerd.
Merk: Maussi kruiden. Ook de nasi kruiden perfect. Je kan niet van die nasi afblijven. 100 keer beter dan die bremzoute Conimex troep.
Maussi zie hier (alle links hier in een nieuw venster, en dit is Facebook want iets anders is er niet over Maussi).

Overigens veel mensen proberen de rijst echt op te bakken. Dat lukt niet, en het is dan ook meer een opwarmen in een scheutje olie. Oorspronkelijk als ontbijt, het opwarmen van wat er aan gekookt spul van de vorige avond over was.
Als je echt wilt bakken, dan moet dat in de oven of veel beter in een steamer. Oppervlak invetten, goed een korst op laten komen, doorheenwerken, weer vetten en korst, etc.

Week de kruiden in wat heet water.

Kook Amerikaanse of Surinaamse rijst in kippenbouillon.

Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel, lombok...
Flink prei...

Kruiden afgieten, vocht bewaren.

Ik heb een ganzenei gebakken en een heb ik gekookt.
Gebakken: mooie volle kippen-ei smaak, niks eende-eiïg.
(Het is niet de eerste keer dat ik ze eet. maar wel zo vergelijkend.)
Gekookt: hetzelfde verhaal. Het geel ietsje droog maar wel met een prettige structuur (die structuur hieronder is niet aangebracht, dat ging vanzelf).

De kruiden opbakken met de ui etc., en er later de rijst in opwarmen, wat roerbakkend.
Op het laatst het vocht ook er door.

Serveer met de eieren, maar dat dacht u al...




Linzen met tomaat en gekookt ei

Olijfolie, rode ui, knof, grove zwarte peper, soepgroenten, peterselie (want dat zit er niet door)...

Linzen erbij even, bouillon en een scheut malaga of zo (madera, witte port, medium sherry), tomatenprut, gekneusd korianderzaad, laurier...

Serveer er zacht gekookte eieren bij, bestrooid met gerookt paprikapoeder, en sla, en als je het kan vinden Mostarda (zie hier; alle links hier in een nieuw venster).

Prima en simpel.
Werk door de soepgroenten eventueel wat extra kleingesneden wortel.




Uien-omelet

Zie hierboven.

Prima Telegraaf-recept van Wilbert

Uien (ik zeg witte) in ringen licht aanbakken in boter met (zeg ik) knof.
Een flinke scheut zoutloze bouillon erbij en helemaal wegkoken, zodat de uien dus weer beginnen te bakken ipv te koken.
Van het vuur even, heel licht geklopte eieren met p/z erdoor en wat melk en terug op het vuur een omelet bakken.

Ik at er puree van witte gedroogde tuinbonen bij. Zie hier. Enorm lekker is dat. Zoek op split white broad (of fava) beans.
Het wordt niet echt puree, want de randen verkoken, en het dikkere deel verkookt niet.
Enorm veel smaak als je ze kookt in bouillon, H geloofde niet dat er enkel bouillon was gebruikt.
Weken natuurlijk en lang en zachtjes koken.

Lekker hoor!




Tortilla met paprika

Tortilla hier, dat is tortilla de patatas, eierstruif. Geen tortilla francesa (Frans) dus (omelet) of Mexicaanse tortilla.

Bak de aardappelblokjes in een niet te ondiepe laag olijfolie. Het hoort eigenlijk in een sartén, wat een koekenpan is maar officiëel, vroeger, is het een pan zoals dit hier. Je kan ze wel vinden op Spaanse webwinkels met enig geluk.
Het werken ermee is iets tussen frituren en bakken in. Elk huishouden had vroeger zo'n pan, en die werd na afkoelen met de olie er in teruggezet in de kast.
De aardappelblokjes moeten net nog niet gaar zijn.

Olijfolie, iets kleine stukjes droge worst (of rookspek)...
Ui, knof, gedroogd pepertje (liefst ñora)...
Scheut witte wijn, inkoken (doen ze in Spanje nooit).

Paprika erbij en groene kruiden (of gebruik za'atar; bij de Kruidenspecialist)...

Klop ei méér dan voor omelet.
Tortilla maak je in een koekenpan, maar het draaien ervan gaat jullie niet lukken, technisch gezien niet (op armen lekkend loeiheet vet), én omdat je een koekenpan moet hebben waar al tig tortilla's in zijn gebakken.
Ingevette ovenschotel dus, spul met ei erdoor, paprikapoeder erover.

Zoals altijd heerlijk, als het ei niet helemaal compact is geworden.
En ik was niet de enige die het heerlijk vond...




Spätzle met roomsaus en paddenstoelen

Een Duits-Zwitserse specialiteit, vooral met Geschnetzeltes.
Zie hier.
Dat Geschnetzeltes is, of hoort althans te zijn, kalfsvlees.

Ik maakte het met Pfifferlinge (cantharellen, maar in de praktijk in Duitse winkels mini-cantharellen; Aldi laatst € 2,- voor een mooie pot; zie de volgende foto; smaken inderdaad wat peperig) en met gepocheerd ei.
Jammiejammie...

Boter, sjalot, knof...
Witte wijn, eekhoorntjesbrood-gist-bouillonspul (Gezonde Winkel; Steinpilz Hefebrühe), versgemalen korianderzaad...

Pfifferlinge erbij, wat roerbakken, flink room....
Proef op z/p; gebruik als peper ietsje espelette.

Kook de Spätzle en pocheer de eieren...



Ik zal weer eens eende-eieren en kwartel-eitjes gaan plannen...