Vandaag foto's van een partij van zeven kookboeken, die ik in één koop kocht voor € 10,-
Vandaag zalm, maar het boekje (oorspronkelijk uitgeverij Ceres, dus goed) handelt ook over zalmforel en forel
Over de vertaling geen klachten
Zalm en zo vandaag
Eerst maar even dat boekje
Dat zalm "al eeuwen lang het middelpunt van culinaire gebeurtenissen" is, dat valt wel mee.
Dienstmeiden in Amsterdam in de 19e eeuw bedongen dat ze niet iedere dag zalm te eten zouden krijgen.
Er staan mooie recepten voor terrines in.
Terrine van zalmforel met in melk geweekt en uitgeknepen witbrood, ei, room, peper, nootmuskaat en dille.
Terrine van zalm met spinazie. Met room, crème fraiche, peper, aquavit, ei en citroensap.
(Karnemelkgelei met gerookte zalm sloeg ik over...)
Gravlax: in plastic folie inpakken en dan een gewicht er op.
Dat kan niet; dan raak je het vocht niet kwijt.
Carpaccio met "een mengsel van druivenpitolie en sojaolie", dat is flauwekul.
Een reprint, maar uiterst amusant
Die AVRO leden, dat was toendertijd sjiek publiek...
New Orleans zalmgerechten met pasta, dat bestaat niet, althans niet met kappertjes en room en bouillon en citroensap en "viskruiden".
Cajun zalm + pasta, dat is met paprika, ui, knof, koriander en Parmezaan.
Onder andere het bekende cajun-zwartgebakken spul, met "blackened seasoning": 2 paprikapoeder, 4 tijm, 2 uienpoeder, 2 knof poeder, 1 suiker, 2 zout, 2 zwarte peper, 1 cayenne, 1 oregano, 3/4 komijn, 1/2 nootmuskaat.
En natuurlijk is zalm + pasta Amerikaans.
Tagliatelle met gerookte zalm
Ui, sjalot, zwarte olijven, munt, oregano...
Maar of daar nou tomaat bij moet...
Probeer trouwens eens gerookte zalmstukjes in boter te sauteren. Heerlijk!
Controleer of de [gestoomde] zalmforel gaar is door een vin uit de rug te trekken".
Inderdaad, zo moet het.
"Bak de filets eerst kort op de vleeskant en bak ze daarna af op het vel".
Jawel, zó hoort het!
En iedereen die alleen op het vel bakt is een rare gek die zijn spul verprutst, net als die kok die een biefstuk of een kotelet of... eerst uitgebreid op kant 1 en daarna op kant 2 bakt. Zonder dus eerst een kant te hebben dichtgeschroeid en oas daarna te gaan bakken op de andere kant.
Forelfilets gemarineerd in witte wijn, rijstazijn (welke? je hebt drie soorten; rode mag ik aannemen) en dragonazijn.
Goed idee. In feite is dat ceviche.
Een forsch boekwerk
Wat gaan we maken?
Zalmpastei in bladerdeeg.
Kulebyaka, Russisch.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Vreemd dat in het recept in het boek de zalm ín het bladerdeeg op blinis wordt gelegd, maar het schijnt wel te kloppen.
Hier wordt overigens gerezen bladerdeeg gebruikt, net als voor croissants zeg maar, in tegenstelling tot niet gerezen bladerdeeg, zoals voor appelflappen. Ik had het er gisteren of zo al over. Plunderdeeg.
Die tagliatelle met gerookte zalm, ik had het er al over.
In wijn gekookte zalm met citroen
Wijn met laurier, kruidnagel, citroenschil, dragon, basilicum, zout, suiker en ui koken, en daarin de zalm pocheren.
Van dat kookwater met eidooier saus maken.
Zalm met mosterdsaus
Alhoewel, dat ga ik maken met zalm-vissticks
Room, dragonmosterd, dragon...
Heel veel recepten van Vergé, dus dat is goed (Flammarion)
Hongerig makende titels...
Zalm overzicht van dit blog
Zalm met aardappelen, en goedkope zalmsalade, en zalm met kool hier
en ook die gerookte gesauteerde waar ik het over had, en die ook nog eens hier
Zalm "Partij voor de Dieren" met zwarte inktvis-pasta en groenten hier
Zalm met spinazie, zalm met spruitjesstamp, zalm met zuring, en hoe prepareer je zalm voor salade hier
Zalm met flageolets, en zalm-dolmas hier
Gerookte zalm met courget hier
Prachtig!
Dat alleen al is twee tientjes waard...
Zalm met polenta hier
Blini met zalm hier
Zalm met groene aspergetoppen hier
Zalm met groene asperges en Pernodboter hier
Zalm met zuurkool hier
Gegrilde zalm hier
Schitterend!
Zalm-tartaar, en zalm-teryaki hier
Zalm met tausi (zwarte boontjes) hier
Zalm sushi hier
Gravlax hier
Soesjes met zalm hier
Aspergesoep met zalm hier
Dit valt tegen
Erg slechte vertaling, zo slecht dat je ook niet kunt vermoeden wat er dan wel bedoeld is