vrijdag 16 mei 2014

Kaas!




Primosale, oude Goudse, Parmezaan, Sirene


Pizza primosale, en kerstomaatjes uit blik

Primosale, dat is een heel jonge, witte Sicilianse Pecorino. Enorm lekker en honderd keer beter op pizza dan Mozzarella of Feta.
En die kerstomaatjes uit blik, dat is aanbeveling waard. Veel lekkerder dan verse kerstomaatjes. Italiaanse winkel of zo. Ik heb Pomodorini di Collina (kerstomaatjes van de heuvel) merk Mutti.

Hierboven foto ongebakken pizza, hieronder gebakken.

Tomaatjes uitlekken en vocht opvangen.

Pizzabodem, tomatenprut, pikant paprikapoeder, Primosale

Sjalotstukjes door olijfolie halen en op de pizza.
Stukjes knof idem.
Stukjes gedroogde tomaat uit olijfolie op de pizza, en idem stukjes droge zwarte olijf (Jumbo, zakjes Barral, € 0,50, de lekkerste).
Verse basilicum-stukjes door de olijfolie en ook erop.
Kruidenolie of hete olie erover en de oven in.

Wat zegt u? Uw kaasboer of uw Italiaan heeft geen Primosale?
Tsja...




Beanz met extra oude Goudse

Geen foto

Comfort food
Echt comfort food, itt die mode-shit van Janneke Pastinakelvreugd

Olijfolie, rode ui...
Knof en gemberwortel...
Jalapeño (of lombok)...

Komijnzaad (vers geplet), korianderzaad (vers gemalen), laurier...
Blik Heinz Beanz, wat droge witte Port, wat za'atar, zwarte olijvenstukjes...

Plus die oude Goudse erover...
Geraspt!




Spaghetti lunghi, tomatensaus, Parmezaan

Lunghi: lang.
Ik kook ze niet in een diepe maar in een brede pan. Resultaat uitstekend.
Zie goed: zoveel pasta is het niet...

Ik maakte de tomatensaus met flink droge witte wijn (ik kocht vandaag per ongeluk Moscato witte wijn bij AH; ik heb het kokhalzend door de plee gespoeld; de vieze glycol (antivries) smaak bleef in je strot hangen) en met een scheut Malaga.
En groene kruiden, laurier, half pikant paprikapoeder, wat Worcestershire, en Viandox als zout.

Parmezaan erover malen.
Malen. Niet raspen ja!




Hapje mayo, Dijon mosterd, geraspte Goudse

Dat was erg lekker op Brabants roggebrood

Mayo dus (Devos Lemmens), Dijon mosterd dus (ik gebruikte Moutarde de Bourgogne van Esprit de France). geraspte oude Goudse dus, kleine stukjes van heel kleine augurkjes uit het zuur, Worcestershire (en proef daarna op zout), en redelijk wat pikante saus van een soort waar azijn en/of citroensap door zit (of neem Tabasco of zo + citroensap).

Heerlijk...
Prachtige droge smaak...




Sirene, gramigne, aubergine

Sirene dat is Bulgaarse feta.
Lekkerder dan feta, en vooral interessant omdat het in drie soorten te kopen is: jonger en romiger, tot ouder en sterker.

Gramigne: heel kleine macaroni.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Het Bulgaarse gerecht hoort namelijk met stevige macaroni gemaakt te worden.

En er gaat lutenitsa bij [ljoetEEniesta], zie hier.

Aubergine-plakken zouten aan beide kanten, 10 minuten, afspoelen en uitknijpen.

Pasta koken, afgieten, koudspoelen, wat olie erdoor.

Iets olijfolie, heel heet, aubergine bakken, uit de pan.

Meer olijfolie, ui, knof, pepertje (als de lutsenitsa niet heet is)...
Aubergine, witte wijn...

Ovenschotel invetten
De pasta, aubergine etc., Sirene, zwarte olijven, lunitsa...


Bleu d'Aveyron
Lekker!