vrijdag 30 mei 2014

Verse chorizo en Brownies




Verse chorizo

Ik ontwikkelde voor Zuli en Cor (zie Las Sabrozas, de heerlijken, hier; alle links hier in een nieuw venster) een recept voor verse chorizo.
Daar is niks geheim aan, want wie gaat dat nou in Groningen namaken...

Hierboven de basis van het deeg.
2/3 grof mager ± 12 mm gesneden ("nasi-vlees") en 1/3 vette speklappen (vettere dan die ik gebruikte) gemalen op de 8 mm plaat.

Coloroso zout 15 gram/kilo
Moet 20 maar ja

Pikant
2 delen (deel: gewicht) zoet paprikapoeder op 1 deel grof gemalen zwarte peper, 1 deel pikant paprikapoeder en 1 deel chilivlokken mét pitjes.
20 gram/kilo.

Kruiden
3 delen korianderzaad (vers grofgemalen), 1 deel kaneel (vers grofgebroken, geen kassia!), 2 delen kruidnagel (vers gemalen!!!!), 4 delen oregano, 1 deel nootmuskaat (vers geraspt), 1 deel gemberpoeder (versgeraspt).
10 gram/kilo.

Er moet nog knoflookpoeder bij en uienpoeder. Geen vers spul gebruiken, als je niet weet dat het meteen gebakken gaat worden.



Hier zie je rechts boven brood uit de molen komen
Oud brood om het laatste vlees er uit te krijgen


Brownies

Daar hadden we het vanavond over, want dat verkopen ze bij Huis de Beurs in Groningen.

Ik zeg: dat is precies hetzelfde als Parijse chocoladetaart.

Vet een springvorm in.
Smelt aan gewicht gelijke hoeveelheden pure chocolade en boter langzaam in een sauspan.
Klop in een grote kom op 100 gram boter twee eieren goed op met iets meer dan een kwart kopje suiker per ei.
Werk er iets meer bloem doorheen dan je suiker gebruikte, en flink bakpoeder met 1/2 van het gewicht daarvan aan baksoda (totaal een 10 gram op een ons bloem).
Giet er beetje bij beetje het chocolademengsel bij en werk voorzichtig door elkaar, maar wel snel genoeg om klonteren van het ei te voorkomen.
Doe het mengsel in de vorm en bak een klein half uurtje op 225 graden.
De binnenkant van de taart moet nog net vloeibaar zijn.
Eet warm of koud, met slagroom.

Spaanse variant
Giet, zodra de taart uit de oven komt, droge Chinchón over de taart (te vervangen door raki).

Heel populair bij koks want het kan nauwelijks mislukken, en je hoeft er niet geconcentreerd naast te staan.




Het heet trouwens niet zozeer Brownies omdat ze bruin zijn (meestal eerder zwart) maar omdat ze jaarlijks huis aan huis verkocht worden door Brownies.
En ook daar geldt als belangrijk feit dat het nauwelijks kan mislukken...

En in Brownies doe je óók wat cacao. En eventueel wat vanille. Of zelfs noten...