zondag 18 mei 2014

Lasagne!



En die zijn er ook weer (ik ga nog even door met de inkopen van laatst)
"Wilde perziken", de lulterm
Gekweekt ui de pêche blanche en de paraguayo
Paraguayos hebben ook groen, en hebben ze dat niet meer dan zijn ze melig
Zie paraguayos hier (alle links hier in een nieuw venster).


Lasagne-allerlei vandaag


Aanleiding een recept in de Volkskrant "Kookboekenschrijver [nog nooit wat van gezien] en restauranteigenaar [nooit van gehoord] Yvette van Boven maakt elke week een gerecht uit de oven"
In het magazine.
Je wil niet weten wat een suffe praat het is, zo suf dat ik er nog nooit over geschreven heb. Dit is werkelijk de categorie Weg ermee!

Maar goed, dat lasagne recept van haar.
Je belegt de vellen met mortadella. Kan het zwakker, mortadella gaan verwarmen... In room ipv béchamel ook nog... En met laagjes witte kool ook nog...
Niks tegen lasagne met kool maar mortadella, doemenelol en steek die zo van het mes meteen in je mond...
"We maakten het vroeger in de keuken [goh] van De Peppermint".

"300 gram mortadella (voor vegetariërs blauwe kaas)", waar slaat dát nou weer op, mortadella vervangen door blauwe kaas...
Maar met die kool en die blauwe kaas kan het misschien nog wel iets worden ja. Als je kan koken dan natuurlijk.



Senegal
Ongelofelijk, wow!

Champandongo
Mexicaanse lasagne

Bak ui en knof in olijfolie.
Voeg gehakt toe (liefst mager varkens) en bak roerend met ietsje rietsuiker erbij en flink fijngewreven komijnzaad.
Maak er een dunne saus van met niet te grof gebroken noten (gebruik in ieder geval amandelen en ook sesam), tomatensaus en iets kippenbouillon. Dit lijkt wat op mole poblano maar dan zonder chocolade.
Corrigeer op peper en zout.
Er hoort eigenlijk ook acitrón in, gekonfijte cactusvrucht (gebruik sukade).
Bak mooi dunne maïstortilla's.
Maak in een ovenschotel, op een laagje room, een lasagne met achtereenvolgens en om-en-om lagen van tortilla, de vleessaus en plakjes kaas (liefst Monterrey Jack, eventueel Manchego). Je kan ook wat oude tortilla's weken in room etc.
Bedek op het laatst met nog een laag room.
In de oven.
Serveer met zwarte bonen, eventueel ook met rijst (maak dan een soort BB met R).



Dit gaan we proeven
Hun vegetarische kip is iig uitstekend
Jumbo, diepvries
Heel gamma Vegetarische Slager producten daar


Moussaka
Aubergine-lasagne
Griekenland

Maak bolognese en béchamel.
Snijd aubergines in ronde, vrij dikke schijven en bestrooi die aan beide zijden met flink zout.
Laat een kwartier liggen, spoel goed af, knijp uit en dep droog.
Bak de schijven goudbruin in heel weinig olijfolie.
Klop wat eiwit door de bolognese en werk er wat paneermeel door.
Leg een laag aubergine in een ovenschotel, een laag bolognese, aubergine etc.
De bovenste laag wordt aubergine.
Werk door de béchamel wat eigeel en iets eiwit.
Roer er geraspte kaas door van een stevig smakende soort, liefts griekse natuurlijk, giet over de mousaka en bestrooi die daarna met extra geraspte kaas.
Bak in een hete oven tot de mousaka bruin is.



Dit komt uit de Cariben
At het ooit maar ben het vergeten
Ik had het net over BB met R (zie hier) en dat wordt hiermee ook veel gemaakt: zie hier.


Lasagne met witlof

Bak in olijfolie ui, knof en fijngesneden witlof kort aan.
Doe er een flinke scheut béchamel bij en kleine stukjes geblancheerde rauwe ham.
Laat op zacht vuur de witlof garen. Maak lasagne, beginnend met wat béchamel, dan de lasagnevellen, de witlofsaus, lasagnevellen et cetera.

Kijk, dat is andere koek dan dat mortadella.gezeur van die Peppermint van Onderen.



Vond een uitstekend secuur weegschaaltje bij de head shop
Weg met dat steeds omvallende ding met dat bakje erop
Maakte al een chorizo-vlees monster voor Zuli, dat zou ik al maanden geleden doen
Kruiden komen nauw want het recept moet naar de fabriek


Lasaña
Noord-Oost Spanje

Maak als lasagne, maar maak de bolognese niet met gehakt alleen maar met bloedworst en met vers chorizo-vlees.
In die bloedworst zit gekookte rijst (net als in Surinaamse bloedworst merkte ik vandaag, maar daar is het vermalen) dus bind daar de saus wat mee
Chorizo-vlees: worstvlees met komijn, knof, oregano, paprikapoeder en cayennepeper.
Officieel wordt het gemaakt met een chorizo-achtige bloedworst.

In Catalonië en Alicante veel Italiaans achtige dingen
Ze hebben er ook cannelloni, "canelones".
Vulling met ook stukjes kip en gebonden met leverpastei.
Uitstekend te eten.



"Oostenrijkse bergkaas"
Bij veel kaasboeren nu, net als vergelijkbare Cantal
Lekker, en erg subtiel
Maar waarom altijd "Oostenrijks" genoemd als het Zwitsers is?
Heet Montagne du Jura
Komt uit de Zwitserse Jura zeg maar
 Net als die Vacherin van laatst
Je hebt wel Oostenrijkse Bergkäse, maar dat is Tirools en heel anders



Vegetarische lasagne

Maak als lasagne, maar maak de bolognese zonder gehakt natuurlijk, maaar met stukjes broccoli-stronk (erg belangrijk hier!) en met vrij veel wortel.
Kook, als de saus klaar is, daar stukjes courget, broccoliroosjes en aubergine is.
Gebruik als zout Viandox of Oxo, maar ja, voor vegetariërs dan dus Marmite.

Variatie: gekookte linzen door de saus.



Dried tofu, ook wel Tofu cakes
Erg lekker om stukjes te wokken
Dat bruin, dat is marinade met rijstwijn, palmsuiker, sojasaus en chili en zo
En altijd Vijf kruiden poeder!