zaterdag 17 mei 2014

Culinaire achterklap




Koken en eten en...


Heel fraai brood

Hierboven een rozijnenbrood met ook erdoor, jawel: spekjes!

Enorm lekker. Maakten ze ooit in die bakkerij waar ik boven woon, althans af en toe een tijdje, dat wonen dan dus althans.

Dit is een extreme vorm: ongebakken spekjes en donkerbruin brood en enkel gist.
Morgen maak ik een witbrood met rozijnen en gebakken spekjes en dubbel gist.



Vandaag inkopen

Lang gezocht, toch gevonden: gedroogde bonito / skipjack / witte (als gekookt) tonijn
Wat in die blikjes zit
Rauw is het rood, en daarvan is dit uiterst wollige gewichtloze spul gemaakt
Voor bouillons,


Planning

* Spaghetti lunghi, tomatensaus met witte wijn en Malaga, Parmezaan
Dat meldde ik al want dat at ik al

* Ancho poblano's gevuld met Quorn naturel en ietsje tomatensaus van de dag ervoor
Die poblano's (pikante groene paprika met zeer fraaie beet) kwamen van hier (alle links hier in een nieuw venster; zie ook hun blog hier), dank!
Ik kreeg ook nog serrano's, groene jalapeño's, chile de arbol en chile catarina, waarover later meer!
O en ik at er chips bij, eerste gemaakte op mijn fraaie nieuwe ballalaika, of hoe heet het, banjo, nee, o ja, mandoline! Daarover later ook meer.
Dat heb ik ook al gegeten, tot ieders tevredenheid...

En vandaag en morgen stiekem tussengemoffeld vlees...
Vandaag met PJ gegeten bij Max Otter, PJ entrecôte met beurre maître d'hôtel, ik Duitse bief met forsch uien, beide perfect en alles veel te veel. Ik ken die tent al 10 jaar of zo. Perfecte uitsmijters en zo.
En gisteren kocht ik bij de Surinaamse toko Surinaamse bloedworst, en dat is vers dus dat gaat er morgen door.
Die worst trouwens, die scheppen ze voor je op uit een grote dampende pan bouillon, prachtig.



Die worst kijkt als een lamprei
Zie hier


* Runderstoofvlees, recept uit Iran, met die onrijpe pruimpjes die nu bij de betere Turk liggen. Die stoof je mee.
Met rijst (die ik paella-achtig maak met die chile catarina) en witte ui.

* Eieren met room en ansjovis uit de oven, een recept van M F K Fisher.
Ansjovisfilets prakken, room erdoor, oven.
Na even en roeren paddo's en peterselie erbij.
Reduceren, eieren erin, wat Parmezaan, peper, terug in heel heel lage oven, 15 minuten.
Ik ben benieuwd.
Erbij chips 2 experimenteren.

* Garnalenrisotto met citroen.
Met pico de gallo, hanenbek, zie hier, gemaakt met die serrano's.




De pers

Drie NRC kip video's, over die haantjes die niet meer vergast maar opgefokt worden, zie hier.

NRC video over tempeh zie hier.

Die "chef kok" van die tempeh, die snijdt alles met een broodmes, nou jullie weer.
En die NRC kok heeft vieze slierharen en geen petje op (allereerste kritiek op dat NRC restaurant: haar in het eten!) en die steekt zijn hand met ring en al een kip in, gatverdamme...
Geen wonder dat die tent slechte recensie op slechte recensie scoort...

En dan nu De Janneke van de Week!
Maar in het echte leven was ik ze nog nooit tegengekomen: curryblaadjes. Nu lagen ze bij de Aziatische supermarkt en in een impuls besloot ik ze te kopen zonder precies te weten wat ermee te doen.
Tsja, Janneke hè...
En dat brengt mij op verkoopadressen. Waar koop je die toverblaadjes? Wel, de firma Vreeken verkoopt de hele boom (zie vreeken.nl; zoek op ‘kerriebladboom’) en verder verwijs ik graag naar de onvolprezen website aziatischeingredienten.nl, waarop een rits adressen door heel Nederland te vinden is.
Wat dacht je van de toko...
Een Facebookvriendin adviseerde me daarop twee blaadjes te kneuzen en die in mijn beha te dragen. Wat ik natuurlijk terstond deed. Die dag betrapte ik mezelf er ieder uur wel een keer op dat ik in mijn eigen decolleté zat te snuffelen.
Gatverdamme... Beuwark...



Ze zijn er weer en ze waren heerlijk...


Tot slot

In diverse regionale bladen is vandaag een artikel te lezen waarin Annemieke van Dongen van de Persdienst uitspraken van Wakker Dier en de Dierenbescherming citeert. Beide organisaties blijken tegen het eten van insecten omdat we nog niet weten of ze pijn voelen, of ze geen stress ervaren door in megastallen gekweekt te worden en omdat er al prima plantaardige vleesvervangers zijn.

Kunnen die zwakzinnige dierenmongolen niet gewoon het land uitgeranseld worden of zo?

Nou ja.
Fatty Arbuckle, Buster Keaton, Molly Malone en Harry MacCoy hier.
Als troost.