zaterdag 31 mei 2014

Ansjovis (1)




Ansjovis uit blik

Voorgerechten en bijgerechten en zo

En die ansjovis (uit blik) ontzouten we eventueel en dat doen we in melk.
De Dikke heeft 100 keer geroepen dat je dat niet mag doen maar nul keer verteld waarom niet. Dus dat werpen we terzijde als zo-lijkt-het-of-ik-er-verstand-van-heb gekwaak.


Ansjovisboter
Beurre d'anchois, Frankrijk

Snijd ansjovisfilets (uit blik uit olie) fijn, maar niet heel fijn zoals je wel leest; je moet in de boter nog kleine stukjes zien zitten.
Prak door ongezouten zacht-geroerde roomboter een filet op 25 gram.
Breng op smaak met citroensap en versgemalen witte peper.
Koel.
Eet bij vis, op biefstuk, op mozzarella...




Tapenade met ansjovis

Tapenade met garnalen
Week uitgelekte ansjovis uit blik in melk.
Meng door elkaar uiterst fijn gesneden radijs, sjalot, met paprika gevulde groene olijven, kappertjes, tomatenpuree en garnalen.
Eventueel wat smeuïger maken met olijfolie.
Breng op smaak met de ansjovis in plaats van zout, en met peper.

Groene tapenade
Gebruik knoflook, basilicum, geweekte ansjovis, groene olijven en olijfolie.





Kaas met ansjovis

Laat ansjovis uit blik, liefst ansjovis uit de Atlantische Oceaan, uitlekken.
Snij Mozzarella of vergelijkbare kaas (Wensleydale!) in blokjes en leg op elk blokje een stukje ansjovis.

Met Queso de Burgos of Queso de Callosa smaakt het nòg beter, maar ja, dat kan je hier niet krijgen.

Ik zou zeggen koop die verse schapenkaas van Montsma, Kollum, bij de kaasboer op de markt. Duur maar perfect.
Geen website.



Canapés à l'antiboise

Voor deze canapés heb je brood nodig wat je het beste zelf kunt maken, omdat het toch niet te vinden is. We praten over dat iets grijzige Franse boerenbrood, maar dan gebakken in een cakevorm.
Snij de bovenkant er af en de drie andere kanten, om in doorsnede rechthoekig brood over te houden. Snij in sneden en die in driehoeken.
Besmeer een kant van de sneden licht met boter.
Smeer daarover ansjovisboter.
Laat een blikje tonijn op water goed uitlekken en prak het met geraspte Emmentaler, een hardgekookt ei, kapertjes, gehakt bieslook en platte peterselie.
Maak er met wat witte wijnazijn en mayonaise een mooie spread van. Meng alles goed.
Besmeer er de sneden mee, decoreer met een ruitvormig plakje Emmentaler en daarop een schijfje tomaat.
Leg er de tomaat juist vóór het serveren op, omdat het vocht ervan de kaas verkleurt.




Broodjes

Broodje Alicante

Bestrijk een in de lengte gehalveerd stokbrood met de olie uit een blikje ansjovis.
Leg daarop schijven tomaat, daarop gesnipperde ui en knoflook, daarop de in de lengte gehalveerde stripjes ansjovis, bestrooi met peper en beleg met plakken redelijk jonge kaas.
Serveer met pepers uit de pekel.


Broodje Catalaans

Rooster sneden boerenbrood die ingewreven zijn met wat goede olijfolie, eventueel uit een blikje ansjovis.
Rasp er direct na het roosteren knoflook op uit en beleg ze daarna met uitgeknepen tomaten die van binnen nog ietsje groen mogen zijn.
Bestrooi licht met grof zeezout, maar beter nog: beleg met in de lengte in tweeën gesneden ansjovisfilets.
Serveer met Manchego kaas en/of Serrano ham.




Anchoïade

Week ansjovis in melk, laat uitlekken, spoel af en dep droog.
Blend met peterselie en wat sjalot.
Maak er met olijfolie een "mayonaise" van.
Breng op smaak met citroensap en peper.

Gebakken of gegrilde witte vis met anchoïade!
Biefstuk met anchoïade!


Truffel en ansjovis

Onderstaande bewerking kan beter met zomertruffel dan met uiterst dure wintertruffel.
AH, 10 gram, € 5,-. In de buurt van de kappertjes en zo. "Omdat het uit Italië komt".
Ansjovisfilets uitlekken (als op olie) en heel even door melk halen om iets te ontzouten.
Als op zout: wat langer in de melk.
In beide gevallen prakken.
Olijfolie, knof, warmen, zachtjes knof uitbakken.
Truffel erboven raspen (niet te hoog vuur).
Ansjovispasta erdoor.
Serveer met iets wat in boter gebakken is (goede eieren / omelet!) of iets op basis van room (pasta-saus!).



Ansjovis (2) zie hier.