donderdag 1 mei 2014

Schildpad en zo




Van Alles Vandaag


Mock Turtle

Zie eerst hier (alle links hier in een nieuw venster).
Zie dat stukje "Germany" en zie het blik hierboven.

Heel aardige video hier.
Recept met ossenstaart hier.

So they went up to the Mock Turtle, who looked at them with large eyes full of tears, but said nothing.
'This here young lady,' said the Gryphon, 'she wants for to know your history, she do.'
'I'll tell it her,' said the Mock Turtle in a deep, hollow tone: 'sit down, both of you, and don't speak a word till I've finished.'
So they sat down, and nobody spoke for some minutes. Alice thought to herself, 'I don't see how he can even finish, if he doesn't begin.' But she waited patiently.
'Once,' said the Mock Turtle at last, with a deep sigh, 'I was a real Turtle.'

Volledige tekst hier.


Zie zijn kalfshoofd...


Planning

* Lamsstoof (schouder) in mijn verjaardagscadeau tajine, met gedroogde abrikozen en wortel.
Gember, koriander, knof, saffraan...
Met couscous.

* Nasi met Surinaamse nasikruiden en prei.
Met ganzeneieren (een gebakken, een gekookt, dat laatste nooit gehad).

* Bulgaarse pasta (soort macaroni) met Sirene (zie hier), en Aubergine.
Met Lutenitsa [лютеница, ljoetEEnietsaa], zie een recept hier en video hier.
Met in die saus Tsubritsa (чубрица), bergbonenkruid, zie hier.

* Asperge-risotto (ik besprak al de verbeterde versie van het Volkskrant recept hier) met saffraan.
Met schol, of als ik kan krijgen bot.

* Een curry met iets-gespruitte (gesproten?) moth bonen, Matki usal. Zie hier.
Met sperziebonen en met tofu.




NRC

Hou je vast...

Janneke Radijzenvreugd vertelt hoe je Béchamel moet maken hier.
Met eieren...
Escoffier: boter, bloem, melk, ui, tijm, zout, peper, nootmuskaat.
Eieren in de Béchamel...

Joep Habets
Het beroemdste geheime ingrediënt in krokettenkringen is het scheutje sherry in de garnalencroquette van de Amsterdamse banketbakker Holtkamp.
Ik heb Cees meteen gemaild: Probeer eens met ook wat nuoc mam erin! Hij ging het proberen.
Het idee is ontleend aan de Chinese keukenwijsheid om door besprenkeling met rijstwijn smaak van garnalen te versterken. Dat kunnen de garnalen in een aspergesoufflé ook gebruiken. Ze moeten niet alleen opboksen tegen de asperges, maar ook tegen gruyère.
Bah; zo verpest je de garnalen én de asperges
Rijstwijn is niet algemeen verkrijgbaar.
Beter uit je doppen kijken zou ik zeggen.

Marjolijne de Vos
Sepia een half uur laten koken...
Dat snij je open en "plat" en ruitvormig en dan grofzout op de bakplaat en daar die sepia op en snel draaien en snel er weer af.
Het mag vooral niet gaar zijn. Het moet vooral nog ietsje glazig zijn.
Zie hier.



Parelgort
Dat kocht ik omdat je er een of ander beroemd Napolitaans gerecht mee kunt maken
Pastiera napolitana
Pasta had ik om onduidelijke redenen in mijn hoofd, maar dat is dus taart. Paastaart.
Zie hier.


Diverse diversen


Zeevruchten van AH
Op de site: "mosselen, tijgergarnalen, inktvis, venusschelpen, surimi".
Bij mij op het pak stond seabob garnalen en niks venusschelpen maar inktvis.
Die ronde niet gaar te krijgen dingetjes: als dat inktvis is, dan vreet ik een bezem.
Dat zijn gegarandeerd baby-jakobsschelpjes, in ene herkende ik het.
Mag je dat opvissen???


Boterkip
NRC Video
Zie hier.
"ketjap ingres is Worcestershire", ja, ketjap Engels betekent dat.
Ja, mentega is boter. Dat leerden ze van de Portugezen kennen, nog voor de Hollanders arriveerden.
Net als broeken en deuren en sigaren en pijpen, waarvan de namen ook in het Indonesisch en het Portugees gelijk zijn dus.
Van de Hollanders namen ze asbak en belasting en slokkie over.
Hotperdom satu lagi slokki klossak!


Pêche blanche
Witte ("witte") perzik, "wit" van binnen en erg lekker. Fruitig-fris.
Zie hier.
Zoals elk jaar zijn de eerste perziken die AH verkoopt pêches blanches.
Snel gaan kopen want over anderhalve week of zo is het wat anders en melige zooi.
(De meeste soorten paraguayos, "wilde perziken", zijn van de pêches blanches afgeleid.)
(Wat je hier nooit ziet, dat zijn pêches de vigne, wijngaard perziken. Zie hier.)




Links

Manufrance
Zie hier.
Daar heeft Kousbroek het over in De Aaibaarheidsfactor, zie hieronder.
Schitterend spul allemaal, en veel spul erg goedkoop.
Een katoenen weitas (de ideale boodschappentas) 17 euro...

Kazen van bij ons (in den Belzjiek)
Zie hier.

Dopmeijer
Zie hier.
Daar had P. het over.
De Winterkroket
Ze hadden speciale etalagekroketten gemaakt, die waren anderhalf keer groter.
De winkel stond vol met oliestelletjes en de serredeuren open, dan zag je Dopmeyer eieren pellen, aardappels schillen etc. in een achterkamer als een Belgisch bordeel.





Bloemetjesmarkt in Groningen.
Het sterft van de Duitsers.
Ik kom langs de synagoge.
Groot bord Synagoge geöffnet, dat vond ik wel een mooie.

Mooi verhaal van Coen over Sicilië.
Zie hier.

Maria Dolores Pradera, daarvan stuurde ik PJ een link.
Zie hier.
De instrumenten zijn dezelfde als voor fado.
(De gitaar heet lira en die hoe heet het dat heet gitarra...)