Wat zou die pot in dat doosje hebben? (no pun intended)
Overzicht-pagina Risotto
In het kader van de herinrichting van de linker zijde hier.
Dat archief gaat weg, en er komen overzicht-pagina's te staan. Die ik nu aan het maken ben.
Risotto iha
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
En zie hier.
Techniek
Zie hier.
Risotto versus paella
Zie hier.
Met paddo's
Zie hier.
Risotto ai funghi
Maak een risotto met Arborio rijst, met boter, met witte wijn en met gemengde paddestoelen, "bospaddestoelen".
Serveer met vers gemalen Parmezaanse kaas en gesmolten boter.
Arróz con setas
Aragón
Bak in wat olijfolie ui, knoflook en paddestoelen-stelen.
Voeg wat later paddenstoelen toe en platte peterselie.
Bestrooi met pimentón de la Vera (pikant gerookt paprikapoeder), en roer er een scheut witte wijn door.
Meng met gekookte rijst (risotto of paella-manier) en sauteer het mengsel met boter.
Riz aux pleurotes
Frankrijk
Ga te werk als hierboven maar gebruik oesterzwammen.
Roer er geen paprikapoeder of witte wijn door, maar room en kerrie (tussen Royan en La Rochelle
veelgebruikt vanwege de vroegere specerijhandel).
Meng er risotto door.
Erg leuk
Het boekje met de recepten hou je
De er aan vast zittende prentbriefkaarten met dezelfde recepten (hier rechts eraf gescheurd) verstuur je
Risotto met eekhoorntjesbrood
Risotto ai funghi porcini
Gebruik liefst de kleine dikke funghi porcini, "varkentjes paddo's".
Gebruik de steel rauw in een groene salade met hazelnootolie en condimento balsamico bianco, "witte balsamico".
Snijd de schoongemaakte hoeden in grove stukken, bak ze in olijfolie, haal uit de pan, laat uitlekken en zout en peper ze.
Bak in dezelfde olie gesnipperde sjalot op laag vuur, een minuut of tien, zonder dat het bruint.
Voeg risotto-rijst toe (gebruik hier liefst Carnaroli) en schep enkele minuten om op middelhoog vuur.
Maak er met Martini Brut en daarna met heet paddestoelenfond een risotto van, steeds roerend de bouillon beetje voor beetje erbij.
Gebruik ipv Martini Brut eventueel een champagne van hetzelfde smaaktype, zoals Laurent Perrier.
Als de rijst bijna gaar is wat boter erdoor werken en wat gehakt knoflookgroen / stone leek.
Als de rijst gaar is de stukken eekhoorntjesbrood erin opwarmen.
Serveren met vers gemalen Parmezaan erover.
En dat dan liefst bij hertenbief!
Hertenbiefstuk met paddestoelen-risotto
Doe wildfond, rode wijn en tijm in een steelpannetje en laat zachtjes voor de helft inkoken.
Haal van het vuur en zet apart.
Laat de hertenbiefstuk ruim van tevoren buiten de koelkast afgedekt op kamertemperatuur komen.
Dep de biefstuk droog met keukenpapier en bestrooi met versgemalen peper.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en voeg een flinke klont boter toe.
Doe het hert in de pan en schroei aan beide kanten dicht op hoge temperatuur.
Braad het hert op redelijk hoge temperatuur aan beide kanten bruin en schuif het vlees tijdens het bakken regelmatig over de bodem van de pan heen en weer, zo de beter verhitte stukjes pan "meepakkend".
Voor een rosé resultaat bak je het hert 1 à 2 minuten per kant, voor medium 2 tot 3 minuten en een doorbakken resultaat krijg je bij 3 à 4 minuten.
Keer regelmatig om en probeer prikken met een vork te vermijden.
Haal de biefstuk uit de pan, verpak ze in aluminiumfolie en laat op een warm bord rusten.
Verwijder het overgebleven bakvet uit de pan en blus af met wat witte wijn.
Roer voorzichtig de aanbaksels van de bodem van de pan los en voeg de rodewijn-saus toe.
Laat twee minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper en zout uit de molen.
Schenk de jus door een zeef over in een sauskom.
Serveer bij de hertenbiefstuk romige risotto en gebakken bospaddestoelen.
Wat een fantastisch boek!
Asperges
Zie hier.
Met saffraan zie hier.
Spinazie
Spinazie-risotto
Maak een risotto met ui en knoflook.
Als de rijst bijna gaar is er geknipte spinazie doorwerken.
Proeven op zout en peper, en serveren met grof geraspte kaas, beter oude Goudse dan Parmezaan.
Dit is die onpasselijk makende schreeuwharses van gisteren of zo
Vlees
Risotto met aubergine en hamburger zie hier.
Gehakt-risotto
Bak ui en knoflook in olijfolie.
Kruid naar smaak en bak rundergehakt in dezelfde pan rul.
Voeg risotto-rijst toe en bak die ook even aan.
Doe er een scheut witte wijn bij en laat die, roerend, verdampen.
Doe er steeds scheutjes runderbouillon bij, en laat die roerend door de
rijst opgemonen worden, tot de rijst gaar is.
Er kan ook tomatenpuree door.
Risotto met worstjes
Risotto alle salchicce cipolata
Bak kleine verse worstjes (chipolata, eventueel merguez, longaniza, alhoewel in echte cipolata ui zit) half gaar in olijfolie, met ui en knoflook. Gebruik geen ui als je echte cipolata gebruikt.
Haal ze uit de pan, snijd ze in stukjes en doe die terug in de pan.
Maak er een risotto van maar gebruik rode wijn.
Serveer met versgemalen Parmezaan.
Heel mooie recepten
Ik kom daar op terug
Vis
Met courgette, en met zalm ernaast
Zie hier.
Met oesters
Zie hier.
Met bottarga
Zie hier.
Met garnalen en spek
Zie hier.
Zie de lokale Italiaanse risotto's hier.