maandag 30 september 2019

DDR, Turkije, Griekenland en Slovenië



Chorizosaus
Ben het recept kwijt
Dunne plakjes in olijfolie krokant bakken



De Balkan en zo zeg maar



Dakos

Broodjes met tomaat en mizithra

Griekenland

El País

(Uhh, ik pen recepten nooit over, ik controleer die eerst; meestal maak ik het, óf ik vind een recept op een site waarvan ik weet dat die 100 keer meer betrouwbaarder is dan AH en Smulweb en zo)
(Dit maakte ik, de volgende niet maar heeft wel goede link)


"Een Kretensisch antwoord op de Italiaanse bruschetta"
"Een Griekse Pa amb tomàquet" Catalaans "brood met tomaat")

Broodjes van gerst, harde bolletjes, gehalveerd
Of een mooie snee stokbrood van hetzelfde spul
Paximadi

Mizithra (verse geitenkaas): gebruik feta
De verse geitenkaas die je hier koopt is niet stevig genoeg

Broodje, kaas, grof gehakte tomaat, oregano, olijfolie, p/z

Garneer met zwarte olijf

Niet maken als je geen gerstebolletjes maakt, dat is de essentie



Courget bakken in het vet van die chorizo


Kelle paça çorbasi

Schaapskoppensoep

Turkije


De New York Times schrijft "met lamssnuiten, oren, tongen, kaken en oogballen"

Het zal ongetwijfeld down there meer schaap dan lams zijn

Daarnaast is een halve lamskop met veel olijfolie, knof en zeezout erop uit de oven heerlijk, niks soep

En tongen koken we altijd scarlet

"Na uren op de kachel is het uiteengevallen in acht verschillende structuren"

Heerlijk toch!



Koolvis bakken


DDR

"Wat bleef er van die keuken over?"

Frankfurter Allgemeine


Solyanka
Russische legerkost
Ik ken het als zuurkoolsoep met rookworst en gerookte makreel

Goldbroiler
Mestkip uit de oven

Würzfleish
Ragoût

Letscho
Oranje paprika, knoflookworst of spek, tomaat, ui

Wat mij bijbleef, en wat ik nog wel eens maak
Pasta met tonijn en peterseliesaus

Lees mijn DDR belevenissen hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Ik weet het niet meer
Ik denk olijfolie, ui, knof, peterselie, pepertje...
Die chorizo fijngesneden erbij, en wijn? bouillon? en stoven maar


Slovenië

Smak van Dinter

Zeven pagina's A4 smalle marges en in tienpunts letter...

Ik heb het naast m'n bed liggen voor als ik niet in slaap kan komen
Maar ja, ik kom nooit niet in slaap...


"Ana Roš, de beste vrouwelijke kok ter wereld"
Wie zegt dat dan?

"haar wereldberoemde restaurant"
Waarom heb ik daar dan nog nooit van gehoord?

"een kok die Simon en Garfunkel draait in zijn wijnkelder"
"De nieuwe Sloveense keuken: terrine van snoekbaars met dashi van visgraten"
"Slovenië kan een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld"
"penssoep"
"carpaccio van paardenvlees"
Op naar Slovenië zou ik zeggen!

"vroeger at je er Wiener schnitzel en calamari": ligt dat aan ze dan?
 O ja, een onnoemelijk klein stukje, ja




"langoustine met crème van plankton"
"runderpees urenlang gestoofd tot gelatine-achtige blokjes"
"tapioca van brandnetel"
"octopus gegaard in sinaasappel"
"gelei van kamille en gefermenteerde kaas"
"bergkaas met hopbloesems en popcorn"
Het lijkt Boer Jonnie wel!

"modernistische keuken geïnspireerd op die van El Bulli"
Kan het achterhaalder...

"jonge koks die de wereld hebben afgereisd , alles hebben gezien, en terugkeren om oude kooktradities nieuw leven in te blazen!"
Het kan culinair niet dommer en tragischer...



The cuisine of Slovenia can be very interesting, if you like pork tartare

Hahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!