En dus producten van daar
Ponni rijst gebruik je dóór een curry, niet náást een curry
Fuchka
Dat is een snack, een in de frituur opgeblazen rondje griesmeel deeg, eventueel met wat rijstmeel erdoor (krokanter)
Een hol balletje wordt dat
Noord-Oost India, Bengalen
Zie hier hoe je ze maakt, en hier hoe je ze vult en eet
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Gol gappa in Noord-India, Pani puri in het westen en zuiden
Vulling: puree van aardappel en gele spliterwten, plus ui, koriander, groene pepers en gekookt ei
Dan giet je er wat asemwater in (kan zuur, kan zoetzuur), waardoorheen Bitnoon (zwart zwavelzout) en masala
Of je doopt het in dat asemwater
Chopoti (en dat is niet Chapati) is qua smaak vergelijkbaar
Hetzelfde deeg, maar met flink asemwater erdoorheen, en gebrokkelde Fuchka erover
Tomaat en komkommer erbij
Nog niet geproefd
Meestal met kip gegeten
Als het me bevalt dan ga ik het zelf eens maken
Roti in Californië
Daarover las ik in de Washington Post
Heel populair bij truckers
Verkocht vanuit foodtrucks
Paratha is het eigenlijk meer
Groentenmix erin met gember bijvoorbeeld, linzen ernaast
Raita erbij, ingemaakte ui, een klont boter...
Ook veel gegeten in die tenten: kikkererwten in tomatensaus
Punjabi cuisine
Meestal vegetarisch (veel truckers zijn Indiërs), maar wel vette hap
Sterk ingekookte tomatensaus, met flink room erdoor...
Fors gekruid, dat ook
Die tenten, Dhaba's, beginnen ook populair te worden bij families op een uit'je, en 's avonds laat komen er studenten op retour van een feest
Ook eten meenemen natuurlijk
Bak er eens witte vis in...
Aardappelen op zijn India's in Londen
Gebakken of gestoomd
(Gebakken: in zijn geheel in de oven, na stomen)
(Wat invetten)
(Mosterd olie!)
Met erover bacon kaantjes, lente-ui, en/of van die goedkope vierkante kaasplakjes (Packaged cheese, American cheese)
Maar ook pepers, ui en gember
En niet te vergeten Chaat masala, masala voor op chaat = hapjes
Amchur (poeder van zure onrijpe mango), komijn, "zwarte komijn" (nigella), "zwart zout" (Kala namak), cayenne en zwarte peper
Dat spul (pepers ui gember chaat) werk je door zure room
Dit ben ik aan het proeven allemaal
Commentaar komt
Olie, ui, knof...
Dat spul erdoor...
Gekookte rijst erdoor
Bhatti da murgh
Gegrilde kip met kruiden
India dus
Kippenpoten marineren in yoghurt
Met geperste knof, gembersiroop, en gemalen kruiden
Grillen daarna, met dezelfde kruiden ongemalen, enkel grof gebroken, erover
Maak die yoghurt met die knof etc., en wat witte wijnazijn (hoort met kokos- of suikerriet-azijn), garam masala, wat zout en die gemalen kruiden: zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat (bij het grillen gebruik je foelie), venkelzaad, kardamom, komijn, koriander(-zaad dan dus), chilivlokken
Twee uur (zonder de kip!) op een koele plek laten staan, regelmatig omroeren
Prepareer de poten
Ontvel
Kraak ze (gewricht in de verkeerde richting buigen)
Op verschillende plekken insnijden in de lengte
Zes uur de kip erin marineren op een koele plek
Regelmatig draaien
Gril of BBQ, met dezelfde kruiden, maar dan dus grof, in de vijzel gestoten, erover
Sona masuri lijkt sushi of risotto rijst, maar is het niet
Je leest er dikwijls kletspraat over
Je leest er dikwijls kletspraat over
Is stevig kokend
Ideaal náást (ipv erdoor) curry
Ik was bij een Italiaan, ik denk Laat ik het simpel houden gezien het soort tent, ze hadden Wiener schnitzel, hoe heet het in het Italiaans, ik zeg Is dat van kalf of van varken?, zegt die vent Dat weet ik niet dus dan kunt u beter wat anders nemen
Ja, zegt m'n vriendin; Een curry hier aan de overkant
Ik vroeg Rien van Iersel hiernaar, voormalig chef patron van La Provençe in Zaltbommel
Hij zegt Je neemt kalfsvlees en hij denkt dat je dan zal roepen Het is varkensvlees!
Bij Rien zat je naast Timmer of Duisenberg of zo
Maar die zaten er niet met relaties maar met familie en vrienden
Ik had er mijn eigen wijn in de kelder
CRF Reserva, de allerbeste Portugese rode wijn
Bestaat niet meer
Is tegenwoordig een brandy merk
Gelakte kurk
Als dat eraf was gewerkt dan leek het of er iemand met open tering over de tafel had staan hoesten