dinsdag 17 september 2019

Kaasfondue,



Vandaag foto's van kip met zure abrikozen
Recept zie hier, ff scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Zure abrikozen, geweekt



daar wordt het weer tijd voor



Kaasfondue

Mocht u uw caquelon in Zwitserland kopen, dan hierbij een tip
Als je daar om een caquelOn vraagt, dan sta je voor paal

Vraag om een kAklon


Wrijf de caquelon in met knof

Maak in een sauspan twee kopjes droge witte wijn warm en los daar 500 gram geraspte kaas in op, liefst half om half gruyère en een andere Zwitserse kaas (ik gebruik graag appenzeller)

Dat mengt niet goed, en daarom roeren we er Kirsch door, maximaal 1/4 kopje, met daarin flink maizena

Als de fondue goed warm is proeven op p/z

Dikwijls wordt versgeraspt nootmuskaat toegevoegd, soms citroensap



Kip bakken


Zwitserse kaasfondue

Het officiële recept, whatever that means



Meest gebruikte kaas-combinatie: twee op een gruyère en emmentaler

Wrijf de caquelon in met knof

Doe er 400 gram gruyère en 200 gram emmentaler in, beide geraspt

Voeg 400 cc fendant toe; gebruik een deel om anderhalve koffielepel maizena mee los te roeren en voeg dat ook toe

Op hoog vuur zetten, even omroeren en aan de kook laten komen

Laat nog een twee en een halve minuut doorkoken (niet al te hard) en werk er ondertussen een borrelglas Kirsch door (dus niet met de maizena), peper en nootmuskaat

Op het rechaud moet de fondue juist aan de kook blijven.

Serveer met stokbrood (alleen stukjes met korst), fendant, Kirsch en augurken



Variaties


Gruyère met Vacherin à Fondue

Welschlands: alleen gruyère (pittiger fondue)



Kip stoven


Nederlandse kaasfondue



Rasp tynjetaler en stolwijker kaas, en prak Bleu de Wolvega in een verhouding van 2 op 3 op 2

Zet de caquelon op de brander met de kaas en met Gulpener witbier

Laat de kaas roerend oplossen met wat geperste knof

Bind de fondue met maizena, aangemaakt met corenwijn.




Kaasfondue-variaties


Maak een kaasfondue met 400 gram emmentaler en 400 rambol

Of gebruik naast de emmentaler chaumes

Of Pont l`évêque

Of Limburgse kaas of maroilles (heavy!)



Met couscous



Zie aflevering 2 hier