donderdag 12 september 2019

Kip!



Gisteren of zo schreef ik over tomatensaus met cascabel pepers
Vandaag alle foto's
Hier: de pepers uithalen
Je gebruikt enkel het vel



Kippenbouillon


Grof gehakte karkassen en idem poot-uiteindes en vleugels van soepkippen door bloem halen, en in een hete oven iets aan laten zetten

In een grote pan, samen met grof gehakte peterselie en selderijblad, een goed rijpe en in tweeën gesneden tomaat, een stuk citroen, een grof gehakte wortel en idem ui, knof en flink prei

Kruiden met laurier, piment, peperkorrels, foelie, kruidnagel en tijm

Flink koud water erbij en langzaam aan de kook laten komen

Regelmatig afschuimen en een uur of drie op laag vuur laten trekken

De bouillon volledig laten afkoelen en het vet eraf scheppen (eieren in bakken!)

Afgieten, aan de kook laten komen en laten inkoken tot de smaak goed is

Eventueel zouten



Lang weken
Regelmatig omroeren


Kip met knof

Pollo al Ajillo

Spanje


Stukjes kip met flink olijfolie erover en wat p/z, rozemarijn en een flinke partij niet-ontvelde maar wel dwars doormidden gesneden knoflooktenen in een hete koekenpan met olijfolie aanbakken

Regelmatig omschudden

Vet afgieten

Dat is de Oost-Spaanse variant


In Navarra wordt het in de oven gemaakt, met paprika-poeder erover

Een scheut droge witte wijn als het gaar is

Omscheppen en aanbaksels los schrapen



Door de Passe vite
Op de fijne plaat


Kip of kalkoen in saus

Mole poblano


"Saus uit Puebla"

Mexico


Bak stukken soepkip of beter nog oude kalkoen ("grootmoeder" heet dat daar) rondom aan met ui en knof in olijfolie

Voeg flink stukken goed rijpe tomaat toe, roer om, prak

Voeg bouillon toe
Maak zo een dunne(!) tomatensaus met rode wijn, en krui behalve met de normaal gebruikte kruiden, ook met cayennepeper (of beter gebroken gedroogde pepers), kruidnagel, anijs en kaneel
Gebruik eventueel ansjovis in plaats van zout

Voeg geroosterde pijnboompitten en/of gebroken geroosterde amandelen en/of geroosterd sesam en/of gebrande pinda's toe, en ook rozijnen

Stoof het gevogelte gaar in de saus en breng die op smaak met iets geraspte bittere chocolade of beter nog couverture

Bind de saus met grof gebrokkelde krokant gebakken tortilla`s



Met omelet en friet... 
Wow...
Uhh, tomatensaus gemaakt met dat weekwater bedoel ik
Maar wat een ongelofelijke lekkerheid in al zijn eenvoudigheid...



Kip Biryani

India



Bak in olie, liefst in raapzaadolie, ui en knof

Kruid met flink versgemalen korianderzaad, fijngewreven komijn en cayennepeper

Kruid op laag vuur verder met koenjit, droge geraspte gember en zout

Bak stukjes kip in dezelfde pan en serveer ze met citroen

Dit is de simpele basis
Veel Biryani recepten zijn ingewikkeld