De foto's vandaag, ter compensatie: vijgenijs
Zie het recept hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Fleurons
Steek met een borrelglaasje maansikkeltjes uit net ontdooid, bebloemd en dan ietsje uitgerold bladerdeeg
Bestrijk met losgeklopt eiwit en leg ze op een ingevette ovenplaat
Bak in een hete oven tot goudbruin
Vóór het bakken kunnen de fleurons bestrooid worden met grof zeezout, of bijvoorbeeld belegd met kleine stukjes ansjovis
Ik gebruik natuurlijk enkel Bergse ansjovis; zie hier
Wel ff ontzouten in melk
Geweekte vijgen en het weekwater
Mozzarella in carozza
Mozzarella in de koets
Toscaanse tosti zeg maar
Snij goede buffelmozzarella in plakken ter dikte van een potlood
Snij de plakken in vierkantjes en bestrooi die aan een kant met wat p/z (of selderijzout ipv zout, maar nog veel beter geprakte ansjovisfilets!)
Snij sneden boerenbrood (niet helemaal wit vloerbrood) in vierkantjes, twee centimeter langer en breder dan de kaasplakjes
Beleg een stuk brood met een stuk mozzarella en leg er een tweede stuk brood op
Druk goed plat, haal de randen even door melk en druk die dan nog eens extra aan
Haal de tosti`tjes door losgeklopt ei, laat wat afdruipen en bak bruin aan beide kanten in olijfolie
Blenden
Rémoulade met ansjovis
Prak hard eigeel en rauw eigeel door elkaar in een verhouding van 2 op 1
Breng op smaak met geprakte ansjovisfilets, peper, Dijon mosterd, ietsje fijne kristalsuiker, en ietsje witte wijnazijn
Maak er, goed kloppend en scheutje voor scheutje, met goede olijfolie een soort mayonaise van
Meng er eventueel fijngehakte verse groene kruiden door en/of stukjes augurkjes op het zuur, heel fijngesneden sjalot, kappertjes...
Die ook erin, gehalveerd
Bagna cauda
Warm bad?
Italië
Smelt wat boter en bak er langzaam stukjes knof in tot mooi bijna bruin
Op laag vuur ansjovis filets erbij: melk geweekte gezouten, of niet in melk geweekte uit de olie, of verse met wat zout
Roerbak eerst, en prak het later door elkaar
Voeg nogal wat goede olijfolie toe en blijf kloppen tot goed gemengd
P/z naar smaak
Prepareer borden met boerenbrood, radijs, en kort gekookte groenten (kardoen! meiknolletjes!)
Eet als een fondue
Blenden
Stoccafisso alla Ghiota
Noord-Italië
Stokvis, logisch
In Midden- en Zuid-Italië gebruiken ze zoutevis / klipvis / bacalao / bakkeljauw
Week de stokvis tot redelijk zacht en minstens verdubbeld in volume
Sauteer in olijfolie ui, bleekselderij en wortel, en laat zachtjes doorpruttelen tot redelijk zacht
Voeg toe, alles grof gehakt: paddo's, pijnboompitten, knof, peterselie, ansjovisfilets en grofgehakte groene olijven
Voeg stukken vis toe, zonder vel of graat
Warm op hoog vuur en laat dan sudderen met tomaat, aardappel, z/p en wat witte wijn
Na 10 minuten warm water erbij en laat anderhalf uur sudderen
IJs draaien met de jam erbij