vrijdag 27 september 2019

Ansjovis!



De foto's vandaag, ter compensatie: vijgenijs
Zie het recept hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Fleurons


Steek met een borrelglaasje maansikkeltjes uit net ontdooid, bebloemd en dan ietsje uitgerold bladerdeeg

Bestrijk met losgeklopt eiwit en leg ze op een ingevette ovenplaat

Bak in een hete oven tot goudbruin

Vóór het bakken kunnen de fleurons bestrooid worden met grof zeezout, of bijvoorbeeld belegd met kleine stukjes ansjovis

Ik gebruik natuurlijk enkel Bergse ansjovis; zie hier
Wel ff ontzouten in melk



Geweekte vijgen en het weekwater


Mozzarella in carozza

Mozzarella in de koets


Toscaanse tosti zeg maar


Snij goede buffelmozzarella in plakken ter dikte van een potlood

Snij de plakken in vierkantjes en bestrooi die aan een kant met wat p/z (of selderijzout ipv zout, maar nog veel beter geprakte ansjovisfilets!)

Snij sneden boerenbrood (niet helemaal wit vloerbrood) in vierkantjes, twee centimeter langer en breder dan de kaasplakjes

Beleg een stuk brood met een stuk mozzarella en leg er een tweede stuk brood op

Druk goed plat, haal de randen even door melk en druk die dan nog eens extra aan

Haal de tosti`tjes door losgeklopt ei, laat wat afdruipen en bak bruin aan beide kanten in olijfolie



Blenden


Rémoulade met ansjovis


Prak hard eigeel en rauw eigeel door elkaar in een verhouding van 2 op 1

Breng op smaak met geprakte ansjovisfilets, peper, Dijon mosterd, ietsje fijne kristalsuiker, en ietsje witte wijnazijn

Maak er, goed kloppend en scheutje voor scheutje, met goede olijfolie een soort mayonaise van

Meng er eventueel fijngehakte verse groene kruiden door en/of stukjes augurkjes op het zuur, heel fijngesneden sjalot, kappertjes...



Die ook erin, gehalveerd


Bagna cauda


Warm bad
?


Italië


Smelt wat boter en bak er langzaam stukjes knof in tot mooi bijna bruin

Op laag vuur ansjovis filets erbij:  melk geweekte gezouten, of niet in melk geweekte uit de olie, of verse met wat zout

Roerbak eerst, en prak het later door elkaar

Voeg nogal wat goede olijfolie toe en blijf kloppen tot goed gemengd

P/z naar smaak

Prepareer borden met boerenbrood, radijs, en kort gekookte groenten (kardoen! meiknolletjes!)

Eet als een fondue



Blenden


Stoccafisso alla Ghiota

Noord-Italië



Stokvis, logisch
In Midden- en Zuid-Italië gebruiken ze zoutevis / klipvis / bacalao / bakkeljauw


Week de stokvis tot redelijk zacht en minstens verdubbeld in volume

Sauteer in olijfolie ui, bleekselderij en wortel, en laat zachtjes doorpruttelen tot redelijk zacht

Voeg toe, alles grof gehakt: paddo's, pijnboompitten, knof, peterselie, ansjovisfilets en grofgehakte groene olijven

Voeg stukken vis toe, zonder vel of graat

Warm op hoog vuur en laat dan sudderen met tomaat, aardappel, z/p en wat witte wijn

Na 10 minuten warm water erbij en laat anderhalf uur sudderen



IJs draaien met de jam erbij