Eindelijk!
Dunne frietjes
Met omelet, en tomatensaus met cascabel
Cascabel, rammelaar, is de Mexicaanse middelgrote licht pikante variant van de Spaanse ñora (waarvan ze licht pikant paprikapoeder maken), en van de kleine Hongaarse cseresznyepaprika (kers paprika), hier veel verkocht als sierplant, met die rooie bolletjes, waarvan ze pikant paprikapoeder maken (niet zelf van die rooie bolletjes paprikapoeder gaan maken want sierplanten basten van de chemiek)
Steel eraf, uithalen, stukjes, in olijfolie wat opbakken (niet laten verbranden!), weken in wat water,
regelmatig omroeren
Olijfolie, ui, knof
Soepgroenten (prei, wortel, selderijblad, peterselie)...
Wat van het weekwater erbij en wat witte wijn...
Tomatenprut erbij en een tijdje laten sudderen (regelmatig roeren)
Draaizeef op de 4 mm plaat, proef op p/z
Nooit zulke lekkere tomatensaus geproefd!
Friet bakken
Een ietwat platte omelet bakken in Beurre noisette (die boter werd, buiten beeld, jus)(daar doopte ik de friet in)(en om en om haalde ik ze geprakt door de saus)
Stamppot ruccola
Met Indiana fried chicken en fors jus
Zie die kip hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Bak ui, knof en een rood pepertje in boter
Hou appart
Maak stamp met witte peper, boter, volle melk, nootmuskaat, Worcestershire en zout
Grof gesneden ruccola erdoor, en die ui etc
Kip door bloem waarin zout en fors zwarte peper
In reuzel op laag vuur 20 minuten bakken
Kip uit de reuzel, scheut water (pas op!), = jus
Gebakken aardappelen
Met gekookt ei en rode biet
50er jaren
Bieten stomen, pellen, in frietjes snijden (bâtonnets heet dat)
Eieren hard koken en laten schrikken (dit hier laten zien) en pellen
Aardappelen in schijven en half gaar koken
Boter, ui, knof, peterselie, zwarte peper...
Bloem...
Kalfsbouillon...
Aardappelen bakken
Ei-stukjes en biet in de saus...
(De foto was ik kwijt, maar ik heb het vroeger ooit ongeveer hetzelfde gemaakt; zie hieronder)
Mini kriel
Met tofu in Doenjan jjigae
Groentestoof met doenjang (Koreaanse miso zeg maar; zie foto)
Aardappel is niet zo raar in de Koreaanse keuken (en zoete al helemaal niet), alhoewel ze het bij voorkeur eten met maisstroop
Visbouillon maken met gehakte gedroogde ansjovis erin (die gedroogde visjes in de toko, Ikan kering [kring])
De groenten (sperziebonen, courget, paprika) na elkaar blancheren in rijstkaf-olie
Rijstkaf-olie, ui, knof...
Doenjang...
Gochugaru (Koreaanse niet al te pikante maar erg smaakvolle chilivlokken)...
Visbouillon erbij...
Aardappeltjes erin iets garen
Sperziebonen erin garen
Courget...
Paprika...
Tofublokjes...
Dikke friet, Pommes Pont Neuf
Met pindasaus met kokos, en mais
Nou, daar gaan we weinig woorden aan vuil maken
Een ding: maak nogal dunne pindasaus met pindakaas, en als je daar dan kokosmelk door werkt dan wordt het prachtig dik!
En dan Sambal brandal erdoor!
En o ja, door de mais pikante salsa!