zondag 8 september 2019

Patatten!




Eindelijk!


Dunne frietjes

Met omelet, en tomatensaus met cascabel

Cascabel, rammelaar, is de Mexicaanse middelgrote licht pikante variant van de Spaanse ñora (waarvan ze licht pikant paprikapoeder maken), en van de kleine Hongaarse cseresznyepaprika (kers paprika), hier veel verkocht als sierplant, met die rooie bolletjes, waarvan ze pikant paprikapoeder maken (niet zelf van die rooie bolletjes paprikapoeder gaan maken want sierplanten basten van de chemiek)


Steel eraf, uithalen, stukjes, in olijfolie wat opbakken (niet laten verbranden!), weken in wat water,
regelmatig omroeren

Olijfolie, ui, knof

Soepgroenten (prei, wortel, selderijblad, peterselie)...

Wat van het weekwater erbij en wat witte wijn...

Tomatenprut erbij en een tijdje laten sudderen (regelmatig roeren)

Draaizeef op de 4 mm plaat, proef op p/z

Nooit zulke lekkere tomatensaus geproefd!

Friet bakken

Een ietwat platte omelet bakken in Beurre noisette (die boter werd, buiten beeld, jus)(daar doopte ik de friet in)(en om en om haalde ik ze geprakt door de saus)




Stamppot ruccola

Met Indiana fried chicken en fors jus

Zie die kip hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Bak ui, knof en een rood pepertje in boter

Hou appart

Maak stamp met witte peper, boter, volle melk, nootmuskaat, Worcestershire en zout

Grof gesneden ruccola erdoor, en die ui etc

Kip door bloem waarin zout en fors zwarte peper

In reuzel op laag vuur 20 minuten bakken

Kip uit de reuzel, scheut water (pas op!), = jus




Gebakken aardappelen

Met gekookt ei en rode biet

50er jaren


Bieten stomen, pellen, in frietjes snijden (bâtonnets heet dat)

Eieren hard koken en laten schrikken (dit hier laten zien) en pellen

Aardappelen in schijven en half gaar koken

Boter, ui, knof, peterselie, zwarte peper...

Bloem...

Kalfsbouillon...

Aardappelen bakken

Ei-stukjes en biet in de saus...

(De foto was ik kwijt, maar ik heb het vroeger ooit ongeveer hetzelfde gemaakt; zie hieronder)




Mini kriel

Met tofu in Doenjan jjigae

Groentestoof met doenjang (Koreaanse miso zeg maar; zie foto)

Aardappel is niet zo raar in de Koreaanse keuken (en zoete al helemaal niet), alhoewel ze het bij voorkeur eten met maisstroop


Visbouillon maken met gehakte gedroogde ansjovis erin (die gedroogde visjes in de toko, Ikan kering [kring])

De groenten (sperziebonen, courget, paprika) na elkaar blancheren in rijstkaf-olie

Rijstkaf-olie, ui, knof...

Doenjang...

Gochugaru (Koreaanse niet al te pikante maar erg smaakvolle chilivlokken)...

Visbouillon erbij...

Aardappeltjes erin iets garen

Sperziebonen erin garen

Courget...

Paprika...

Tofublokjes...




Dikke friet, Pommes Pont Neuf

Met pindasaus met kokos, en mais


Nou, daar gaan we weinig woorden aan vuil maken

Een ding: maak nogal dunne pindasaus met pindakaas, en als je daar dan kokosmelk door werkt dan wordt het prachtig dik!

En dan Sambal brandal erdoor!

En o ja, door de mais pikante salsa!